Στην εποχή των μεγάλων αντιθέσεων, μεγαλοπρέπειας κι απελπισίας, ο εγωιστής γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ο 14ος απολαμβάνει τα πλούτη, ενώ ο λαός του πεθαίνει από την πείνα. Πιστεύοντας ότι είναι πανίσχυρος, ο Λουδοβίκος μόνο έναν άνθρωπο φοβάται. Πρόκειται για τον άνθρωπο πίσω από το σιδηρούν προσωπείο που φυλάκισε για μια ζωή, και είναι η μοναδική απειλή για την απόλυτη κυριαρχία του. Κι όταν οι υπερβολές του εγωπαθούς βασιλιά φτάσουν στα άκρα, οι εν αποστρατεία σωματοφύλακες Άθως, Πόρθος και Άραμις ορκίζονται να απελευθερώσουν τον μυστηριώδη φυλακισμένο που φαντάζει ως η μοναδική ελπίδα να σωθεί η Γαλλία.

Σκηνοθεσία:

Randall Wallace

Κύριοι Ρόλοι:

Leonardo DiCaprio … Philippe Bourbon/βασιλιάς Louis XIV

Jeremy Irons … Aramis

John Malkovich … Athos

Gerard Depardieu … Porthos

Gabriel Byrne … D’Artagnan

Anne Parillaud … βασίλισσα Anne

Judith Godreche … Christine Bellefort

Peter Sarsgaard … Raoul

Hugh Laurie … Pierre

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Randall Wallace

Παραγωγή: Russell Smith, Randall Wallace

Μουσική: Nick Glennie-Smith

Φωτογραφία: Peter Suschitzky

Μοντάζ: William Hoy

Σκηνικά: Anthony Pratt

Κοστούμια: James Acheson

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Man in the Iron Mask
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Άνθρωπος με τη Σιδερένια Μάσκα

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Le Vicomte de Bragelonne ou Dix ans Plus Tard του Alexandre Dumas.

Παραλειπόμενα

  • Η ταινία παίρνει λίγα από το διάσημο μυθιστόρημα του Alexandre Dumas, δανειζόμενο κυρίως γενικά τους χαρακτήρες κι από τρία βιβλία της τριλογίας των Σωματοφυλάκων. Αρκετά περισσότερα προέρχονται από τη χολιγουντιανή διασκευή του 1939, μια ταινία και πάλι της United Artists.
  • Το ότι πίσω από τον κρατούμενο με το σιδηρούν προσωπείο κρύβονταν ο δίδυμος αδελφός του βασιλιά, δεν είναι κάτι που έχει εξακριβωθεί ιστορικά. Για πρώτη φορά αναφέρθηκε από τον Βολταίρο, περίπου 70 έτη μετά τα γεγονότα.
  • Ο Anthony Hopkins ήταν η πρώτη επιλογή για τον Άραμις, αλλά είχε ήδη κλείσει για τη Μάσκα του Ζορό. Πριν την τελική επιλογή, υπό σκέψη ήταν και οι Sam Neill, Alan Rickman.
  • Ο Kevin Kline προτίμησε να μην ερμηνεύσει τον Άθος.
  • Η MGM ανακάλυψε ότι το κοινό της ταινίας ήταν αμεσότερα συνδεδεμένο με τον Leonardo DiCaprio, παρά οτιδήποτε άλλο. Το 55% ήταν γυναίκες, και το 46% κάτω των 25 ετών, στοιχεία περίεργα για τέτοιου είδους ταινία.
  • Με κόστος 35 εκατομμύρια δολάρια, το φιλμ κατάφερε να εισπράξει 183.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 5/1/2009

Έχοντας στο τραπέζι το θεωρούμενο αριστούργημα του πατέρα Δουμά κι ένα επιτελείο ηθοποιών που έχει έξι υποψηφιότητες και μία νίκη στα Όσκαρ, περιμένεις μονάχα τα καλύτερα. Όμως, ο ακαδημαϊκός Ράνταλ Γουάλας διαχειρίζεται το θέμα του με τον πιο τυπικό τρόπο που μπορείτε να φανταστείτε. Ενδιαφέρεται να καλλιγραφήσει την εικόνα, και χάνει τελείως την ψυχή του έργου (παράδοξο, όντας ο ίδιος σεναριογράφος), που από δομή είναι πολύ πιο σκοτεινό από το «Οι Τρεις Σωματοφύλακες». Η σύναξη των μεγάλων σταρ καταφέρνει να εντυπωσιάσει αρκετά το μάτι, ακόμα κι αν μόνο ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο δείχνει να το παλεύει ερμηνευτικά, κάτι που καταφέρνει κι ο πλούτος της χολιγουντιανής παραγωγής. Ίσως σας κουράσει και λίγο η διάρκεια, αφού η λίγη κίνηση δίχως πιστικό δράμα δεν δικαιολογεί και πολλά. Μια μετριότητα που φέρει τυπικά καρκινώματα των αγγλόφωνων 1990, μια εποχή που τα μεγάλα στούντιο δεν ρίσκαραν εύκολα τα χρήματα τους σε ιδιαίτερες εμπνεύσεις.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

24 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *