O Ντ’ Αρτανιάν αναγκάζεται να ενώσει τις δυνάμεις του με τη Μιλαίδη για να σώσει την Κονστάνς, η οποία απήχθη μπροστά στα μάτια του. Αλλά καθώς ο πόλεμος κηρύσσεται και ο Άθως, ο Πόρθος και ο Άραμις έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτωπο, ένα μυστικό από το παρελθόν γκρεμίζει παλιές συμμαχίες.

Σκηνοθεσία:

Martin Bourboulon

Κύριοι Ρόλοι:

Francois Civil … Charles d’Artagnan

Eva Green … μιλαίδη de Winter

Vincent Cassel … Athos

Romain Duris … Aramis

Pio Marmai … Porthos

Lyna Khoudri … Constance Bonacieux

Louis Garrel … βασιλιάς Louis XIII

Vicky Krieps … Anne d’Autriche

Jacob Fortune-Lloyd … δούκας του Μπάκινγκαμ

Eric Ruf … καρδινάλιος Richelieu

Alexis Michalik … Villeneuve de Radis

Patrick Mille … κόμης de Chalais

Ivan Franek … Ardanza

Ralph Amoussou … Hannibal

Marc Barbe … λοχαγός de Treville

Dominique Valadie … Marie de Medicis

Camille Rutherford … Mathilde d’Herblay

Thibault Vincon … Horace Saint Blancard

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Matthieu Delaporte, Alexandre de La Patelliere

Παραγωγή: Dimitri Rassam

Μουσική: Guillaume Roussel

Φωτογραφία: Nicolas Bolduc

Μοντάζ: Stan Collet

Σκηνικά: Stephane Taillasson

Κοστούμια: Thierry Delettre

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Les Trois Mousquetaires: Milady
  • Ελληνικός Τίτλος: Οι Τρεις Σωματοφύλακες: Μιλαίδη
  • Διεθνής Τίτλος: The Three Musketeers: Milady
  • Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: The Three Musketeers – Part II: Milady

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • ΜυθιστόρημαLes Trois Mousquetaires του Alexandre Dumas pere.

Κύριες Διακρίσεις

  • Βραβείο σκηνικών στα Cesar. Υποψήφιο για μουσική, φωτογραφία, κοστούμια, ήχο και ειδικά εφέ (κοινά με το Οι Τρεις Σωματοφύλακες: Ντ’ Αρτανιάν).

Παραλειπόμενα

  • Δεύτερο κεφάλαιο της ιστορίας, που έρχεται να συμπληρώσει το Οι Τρεις Σωματοφύλακες: Ντ’ Αρτανιάν. Το ίδιο ακριβώς είχε πράξει και ο Richard Lester τη δεκαετία του 1970.
  • Οι δύο ταινίες γυρίστηκαν ταυτόχρονα.
  • Όλα ξεκίνησαν το 2019, όταν ο παραγωγός Dimitri Rassam ξεκίνησε την αναζήτηση μιας διασκευής που θα αποτελούσε γεγονός για τη μεγάλη οθόνη. Αφού έθεσε ως υποψήφια 6 έργα από όλη την Ευρώπη, κατέληξε στο συγκεκριμένο. Αρχές του 2020, προσέλαβε τους δύο σεναριογράφους, που είχαν μόλις εγκαταλείψει την προσπάθεια να μεταφέρουν τους Τρεις Σωματοφύλακες στο θεατρικό σανίδι. Πολύ γρήγορα ενσωματώθηκε στην ομάδα και ο Martin Bourboulon, πριν ολοκληρώσει το Άιφελ, όντας κοινός συνεργάτης των τριών κατά το παρελθόν. Η επίσημη ανακοίνωση του δίπτυχου ταινιών που ακολούθησε ανέφερε πως σκοπός ήταν να θεωρηθεί ως η απάντηση στα μεγάλα αμερικανικά franchise.
  • Ο Martin Bourboulon δήλωσε πως αν οι ταινίες αποδειχτούν πετυχημένες, τότε θα ακολουθήσει ανάπτυξη franchise, αλλά και η διασκευή κι άλλων ιστορικών μυθιστορημάτων υπό την αιγίδα του. Ήδη βρίσκονται σε σχεδιασμό δύο spin-off τηλεοπτικές σειρές, η μία ως origin-story για τη Μιλαίδη και η άλλη για τον μαύρο σωματοφύλακα.

Κριτικός: Ορέστης Μαλτέζος

Έκδοση Κειμένου: 10/1/2024

Κινηματογραφική διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Δουμά “Οι Τρεις Σωματοφύλακες”, χωρισμένο στα δύο. Μετά το πρώτο μέρος που κυκλοφόρησε πριν από 8 μήνες, έρχεται τώρα το δεύτερο, με τον υπότιτλο “Μιλαίδη”, και αναφέρεται φυσικά στον χαρακτήρα που υποδύεται η Εύα Γκριν. Η ιστορία έτσι όπως ξεκίνησε στην πρώτη ταινία ακολουθεί σε γενικές γραμμές αρκετά πιστά το βιβλίο. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με αρκετές υποπλοκές και χαρακτήρες και σεναριακά έχει γίνει μια πολύ καλή μεταφορά των επιλεγμένων στοιχείων ώστε να παρουσιαστούν με έναν ευθύ και σαφή τρόπο στη μεγάλη οθόνη.

Βρισκόμαστε στο 1627, όταν ο νεαρός Σαρλ Ντ’Αρτανιάν φτάνει στο Παρίσι με όνειρο να γίνει σωματοφύλακας, δηλαδή μέλος της βασιλικής φρουράς του Λουδοβίκου του 13ου. Είναι μια ταραγμένη περίοδος στη Γαλλία, απειλεί να ξεσπάσει ένας θρησκευτικός πόλεμος μεταξύ καθολικών και προτεσταντών. Η ταινία μάς ενημερώνει για το ιστορικό πλαίσιο με αρκετές καρτέλες κειμένου στην εισαγωγή, και η αλήθεια είναι πως αν δεν γνωρίζεις τι συνέβη υπάρχει μια δυσκολία να παρακολουθήσεις την ιστορία, ειδικά γιατί είναι και πάρα πολλοί οι χαρακτήρες που εμπλέκονται, αλλά υπάρχει μια πολύ καλή αφηγηματική ροή, ακόμα κι έτσι.

Από άποψη κατασκευής, και τα δύο μέρη είναι πανομοιότυπα. Πρόκειται για μια γαλλική παραγωγή, η οποία κερδίζει επάξια τον χαρακτηρισμό του μπλοκμπάστερ, μάλιστα είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να βάζει την ψυχαγωγία του θεατή σε προτεραιότητα. Προσωπικά δεν είμαι φίλος αυτών των δύο ταινιών, αν τις βάλεις και τις δύο μαζί βγάζουν ένα φουλ τετράωρο σε διάρκεια, παρόλα αυτά όλοι οι χαρακτήρες αντιμετωπίζονται πολύ επιφανειακά. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, ο βαθμός σημασίας του κάθε χαρακτήρα αλλάζει. Έχουμε σαν μια σταθερά τον Ντ’Αρτανιάν φυσικά, που τον υποδύεται ο Φρανσουά Σιβίλ, ο οποίος αποδεικνύεται πολύ ικανός πρωταγωνιστής για να σηκώσει την ιστορία στις πλάτες του και να τραβήξει το ενδιαφέρον των θεατών ώστε να τον παρακολουθήσουν. Και μαζί έχουμε τον χαρακτήρα της Μιλαίδης, δηλαδή της Εύα Γκριν, ο οποίος παρουσιάζει μια επέκταση σε σχέση με το πώς παρουσιάζεται στο βιβλίο: εδώ είναι μια αινιγματική αντιηρωίδα που μέσα στις ίντριγκες της πλοκής δρα με γνώμονα τα δικά της προσωπικά κίνητρα, έχει πλούσια δράση, είναι εξίσου ικανή με τον Ντ’Αρτανιάν στη ξιφομαχία και έχει πολλά ταλέντα τα οποία εμφανίζει.

Η πλοκή της δεύτερης ταινίας γίνεται πιο λιτή και στοχευμένη, αρκετά παρακλάδια εδώ ολοκληρώνονται ή συγκλίνουν σε μια κοινή πορεία. Δυστυχώς αρκετοί χαρακτήρες εξαφανίζονται παρά τη σημασία που είχαν μέχρι τώρα, όπως ο Πόρθος και ο Άραμις που είναι απλά στο μπαγκράουντ, αλλά και η Κονστάνς, ο ρόλος της οποίας κινεί την πλοκή μέσω της απουσίας της, και οκ, δεν είναι ότι το ίδιο το μυθιστόρημα ήταν απόλυτα πιστό στα ιστορικά γεγονότα αλλά εδώ έχουμε πολύ σημαντικές αποκλίσεις, και ο λόγος είναι ότι οι δημιουργοί των ταινιών προγραμματίζουν δύο τηλεοπτικά spin-off. Αυτό είναι κάτι που αποδυναμώνει πάρα πολύ αυτή την ταινία, γιατί έχουμε πάλι ένα ανοιχτό φινάλε, καθώς και την εισαγωγή ενός χαρακτήρα, του Αννίβα (τον υποδύεται ο Ραλφ Αμούσου και μάλλον θα είναι ο πρωταγωνιστής στη μία τηλεοπτική σειρά), που δεν έχει κανέναν απολύτως σκοπό μέσα στην ταινία, δεν υπάρχει καν στο βιβλίο. Αν αγνοήσουμε τελείως αυτή την παράμετρο, το μεγάλο κομμάτι είναι η σκηνοθεσία της δράσης. Οι Τρεις Σωματοφύλακες έχουν διασκευαστεί αμέτρητες φορές στον κινηματογράφο και σε πολλά άλλα μέσα: θέλω να ξεχωρίσω τις δύο ταινίες του Richard Lester που βγήκαν το 1973, που πέρα από ένα πολύ εντυπωσιακό καστ, είχαν υπέροχες χορογραφημένες ξιφομαχίες. Εδώ, η δράση είναι πιο σωματική, ο Μαρτέν Μπουρμπουλόν που έχει τη σκηνοθεσία ακολουθεί έναν πολύ διαφορετικό δρόμο όπου το ξίφος σαν όπλο δεν παρουσιάζει κάποια ξεχωριστή ιδιότητα, η δράση με την έννοια της μονομαχίας έχει τον δικό της τρόπο να κινηματογραφείται σε σχέση με τις υπόλοιπες σκηνές. Ο Μπουρμπουλόν κάνει μονοπλάνα, στα οποία έχει την κάμερα στο χέρι και θα έπρεπε να είναι πολύ πιο εντυπωσιακά από το αποτέλεσμα που δίνουν. Παρότι φαίνεται ότι έχουν σχεδιαστεί με επιμέλεια, τίποτα δεν ξεχωρίζει, όλα είναι αρκετά φλατ και ίδιας σημασίας, μας βάζει μέσα στο κέντρο της μάχης αλλά δεν καταφέρνει ούτε να δώσει κάποιο στίγμα και μάλιστα πολλές φορές δεν είναι ξεκάθαρο και ποιον βλέπουμε, ώστε να υπάρχει κάποια σκηνοθετική γραμμή πέρα από το απλώς να ακολουθήσει το στιλ που χρησιμοποιεί.

Ο σκοπός με τον οποίο έχουν γυριστεί αυτές οι δύο ταινίες που αποτελούν τους Τρεις Σωματοφύλακες είναι η ψυχαγωγία, και ως προς αυτό κάποιος δεν βλέπω πώς μπορεί να φέρει κάποια ένσταση. Τα περισσότερα στοιχεία γίνονται με πολύ σωστό θεωρητικά τρόπο, και πρόκειται για μια περίπτωση γαλλικού σινεμά δράσης υψηλών προδιαγραφών ειδικά στην αναπαράσταση και την παρουσίαση της εποχής. Επίσης οι ερμηνείες είναι όλες πολύ ταιριαστές και αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά των ρόλων τους, ακόμα και χωρίς να ζητείται κάποια ουσιαστική εμβάθυνση. Δύσκολο λοιπόν κάποιος να μην περάσει καλά, αλλά αν αρχίσει και το σκαλίζει και κάτσει να δει πώς η ταινία εστιάζει στην προσέγγιση των χαρακτήρων, των υποπλοκών και τα λοιπά, θα του δημιουργηθούν όπως και σε μένα αρκετά καμπανάκια.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

32 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *