Αυτό είναι το σχέδιο που βάζει σε εφαρμογή ο 11χρονος Τρέβορ για έναν καλύτερο κόσμο: «βοήθησε τρεις ανθρώπους χωρίς να απαιτήσεις αντάλλαγμα, και μετά ζήτησέ τους να κάνουν το ίδιο σε τρεις άλλους συνανθρώπους τους». Πρώτα θα επιτρέψει στον Τζέρι, έναν ναρκομανή που ζει στον δρόμο, να μείνει στο σπίτι του. Μετά θα προσπαθήσει να λυτρώσει από τη μοναξιά τη μητέρα του, Αρλίν, και τον κύριο Σιμονέ, τον δάσκαλό του, καταστρώνοντας μια «τυχαία συνάντηση» μεταξύ τους. Και τέλος, θα προστατέψει έναν συνεσταλμένο συμμαθητή του που τρομοκρατούν συνεχώς οι «μάγκες» του σχολείου. Οι ενέργειες αυτές θα πέσουν στην αντίληψη του Κρις Τσάντλερ, ενός νεαρού δημοσιογράφου, που θα ενδιαφερθεί να μάθει περισσότερα γι’ αυτό το χαρισματικό παιδί.

Σκηνοθεσία:

Mimi Leder

Κύριοι Ρόλοι:

Haley Joel Osment … Trevor McKinney

Kevin Spacey … Eugene Simonet

Helen Hunt … Arlene McKinney

Jay Mohr … Chris Chandler

Jim Caviezel … Jerry

Jon Bon Jovi … Ricky McKinney

Angie Dickinson … Grace

Marc Donato … Adam

David Ramsey … Sidney Parker

Kathleen Wilhoite … Bonnie

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Leslie Dixon

Παραγωγή: Peter Abrams, Robert L. Levy, Steven Reuther

Μουσική: Thomas Newman

Φωτογραφία: Oliver Stapleton

Μοντάζ: David Rosenbloom

Σκηνικά: Leslie Dilley

Κοστούμια: Renee Ehrlich Kalfus

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Pay It Forward
  • Ελληνικός Τίτλος: Χωρίς Αντάλλαγμα

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Pay It Forward της Catherine Ryan Hyde.

Παραλειπόμενα

  • Ο ρόλος του Eugene Simonet επί του βιβλίου ήταν αφροαμερικανός και λέγονταν Reuben St. Clair. Η αλλαγή έγινε μετά την άρνηση του Denzel Washington να τον αναλάβει, μια και προτίμησε το Σύγκρουση Τιτάνων.
  • Ο Haley Joel Osment γιόρτασε τα 12ά του γενέθλια στα γυρίσματα, κι ενώ ο ήρωας που ερμηνεύει γιορτάζει επί της ταινίας εξίσου τα 12ά του γενέθλια.

Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος

Έκδοση Κειμένου: 25/9/2015

To φιλμ της Μίμι Κέντερ, βασισμένο στο βιβλίο της Κάθριν Ράιαν Χάιντ, περιείχε τους κινδύνους να αποδοθεί ως χολιγουντιανό μελό, αλλά η σκηνοθέτης των «Εντιμότατοι Διαρρήκτες» (2009), «Ολέθρια Σύγκρουση» (1998) και «Ο Ειρηνοποιός» (1997) το απόφυγε επιμελώς. Τέσσερις πολύ καλοί ηθοποιοί (αν και στον Τζέιμς Καβίεζελ δεν δόθηκαν σπουδαίες ατάκες) και ένα προσεγμένο σενάριο μετατρέπουν αυτή την ουτοπική ιδέα του μικρού (να κάνεις την καλή πράξη να λειτουργήσει ως ιός που εξελίσσεται σε πανδημία) σε ένα δράμα χαρακτήρων (καλλιεργείται και μια ερωτική ιστορία μεταξύ του σοφού δασκάλου και της μάνας) που προσγειώνει το φιλμικό αποτέλεσμα και προκαλεί μια υγιή συγκίνηση. Μαζί με την πρωτοτυπία του στόρι που ενεργοποιεί τον θεατή, ένα διακριτικό χιούμορ με το οποίο ξεκινάει η ταινία (χωρίς happy-end) επαυξάνει υφολογικά την ουσία που αποκομίζεις.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

22 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *