Zathura: Μια Περιπέτεια στο Διάστημα
- Zathura: A Space Adventure
- Zathura
- 2005
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Δράσης, Επιστημονικής Φαντασίας, Κωμωδία, Οικογενειακή, Περιπέτεια, Φαντασίας
- 26 Ιανουαρίου 2006
Για τον μικρούλη Ντάνι δεν υπάρχει τίποτα πιο βαρετό από το να μένει στο σπίτι, δίχως παρέα για παιχνίδι, αφού τόσο ο μεγαλύτερος αδελφός του ασχολείται μόνο με το ηλεκτρονικό του βιντεοπαιχνίδι, και η σχεδόν ενήλικη αδελφή του νοιάζεται μόνο για πράγματα που ενδιαφέρουν την ηλικία της. Ψάχνοντας στο σκοτεινό υπόγειο, ανάμεσα στα παλιά αντικείμενα του πατέρα, θα εντοπίσει ένα παράξενο επιτραπέζιο παιχνίδι με το όνομα Ζαθούρα, στο οποίο σκοπός είναι ο καλύτερος παίκτης να οδηγήσει το διαστημόπλοιο στον τερματισμό και τον ομώνυμο πλανήτη. Από την πρώτη όμως ζαριά, ο Ντάνι και τα αδέλφια του θα αντιληφθούν πως πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα απλό παιχνίδι.
Σκηνοθεσία:
Jon Favreau
Κύριοι Ρόλοι:
Josh Hutcherson … Walter Budwing
Jonah Bobo … Danny Budwing
Dax Shepard … ο αστροναύτης
Kristen Stewart … Lisa Budwing
Tim Robbins … Κος Budwing
Frank Oz … το ρομπότ (φωνή)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: David Koepp, John Kamps
Παραγωγή: Michael De Luca, Scott Kroopf, William Teitler
Μουσική: John Debney
Φωτογραφία: Guillermo Navarro
Μοντάζ: Dan Lebental
Σκηνικά: J. Michael Riva
Κοστούμια: Laura Jean Shannon
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Zathura: A Space Adventure
- Ελληνικός Τίτλος: Zathura: Μια Περιπέτεια στο Διάστημα
- Εναλλακτικός Τίτλος: Zathura
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Τζουμάντζι (1995)
- Jumanji: Καλωσήρθατε στη Ζούγκλα (2017)
- Jumanji: Η Επόμενη Πίστα (2019)
Σεναριακή Πηγή
- Βιβλίο: Zathura του Chris Van Allsburg.
Παραλειπόμενα
- Παρόλο που προωθήθηκε στις αίθουσες ως φιλμικό σίκουελ (ήταν άλλωστε και συγγραφικό), μέχρι και το 2019 που έβαλε τα πράγματα σε μια τάξη ο Jack Black, δεν θεωρούνταν επίσημα μέρος του franchise. Ο λόγος ήταν ότι μπορεί το στόρι να μοιάζει, αλλά δεν υπάρχει το συγκεκριμένο παιχνίδι Τζουμάντζι ούτε ως αναφορά. Ο δε Favreau απέτρεπε τον συσχετισμό, επειδή δεν του άρεσε ιδιαίτερα η ορίτζιναλ ταινία.
- Ο Jon Favreau προτιμούσε τα εφέ να είναι παραδοσιακά και όχι ψηφιακά. Έτσι, φτιάχτηκαν μοντέλα σκαφών, στην παράδοση των πρώτων Πολέμων των Άστρων, αλλά και ηθοποιοί βρίσκονται πίσω από τα ρομπότ και τους εξωγήινους. Παρόλα αυτά, αρκετά πράγματα έγιναν μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.
- Η Pressman Toy Corporation παρουσίασε ένα αντίστοιχο επιτραπέζιο παιχνίδι.
- Παρά τη θετική ανταπόκριση της κριτικής, η ταινία απέτυχε στα ταμεία. Έβγαλε 64,3 εκατομμύρια δολάρια, με το κόστος όμως να είναι στα 65.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 8/3/2009
Μια έξυπνη ιδέα, παρότι είναι απλά προέκταση αυτής του «Jumanji», και καθόλου τυχαία οι παραγωγοί αρχικά ήθελαν αυτό να είναι σίκουελ της ταινίας του 1995. Η ταινία του Γιον Φαβρό («Iron Man») παρέχει εξαιρετικά ειδικά εφέ, ένα πάντρεμα παραδοσιακών και ψηφιακών που μετράει θετικά στο μάτι, και μια δόση νοσταλγίας πάνω σε συγκεκριμένα της επιμέρους στοιχεία, που παραπέμπουν στα αμερικανικά cult sci-fi των 1950. Το θέαμα όμως είναι υποχείριο του οικογενειακού του χαρακτήρα, και ενός φτωχικού σε ιδέες σεναρίου που δεν πιστεύεις ότι βασίστηκε σε βιβλίο του Κρις Βαν Άλσμπουργκ («Jumanji», «Polar Express»). Είναι, μάλιστα, διασκευασμένο από τον Ντέιβιντ Κεπ, που έχει γράψει ιστορία με τα σενάρια του στον χώρο των μπλοκ-μπάστερ («Jurassic Park»), αλλά αυτή είναι μία από τις πιο χαλαρές δουλειές του. Τα παιδιά σας, εξοικειωμένα με τη λογική ενός βίντεο-γκέιμ (μια και στην ουσία δεν παραπέμπει ιδιαίτερα σε επιτραπέζιο), θα ξετρελαθούν με την ταινία, αλλά εσείς προτιμήστε απλά να τη χαζέψετε. Μικρή αρκετά γενικά ως όγκος για να σε πείσει ότι είναι σημαντική, αλλά κακή δεν τη λες.
Βαθμολογία: