Ο Μανγκού, ένας χαρούμενος και ανέμελος γαϊδαράκος, κάνει τα δικά του όνειρα μέχρι που -από τύχη- καταλήγει να θεωρείται ο πιο δημοφιλής διάδοχος του θρόνου, με αφορμή την επικείμενη αποχώρηση του βασιλιά λιονταριού. Δεν του περνάει από το μυαλό όμως ότι πρόκειται για πλεκτάνη της δολοπλόκου αλεπούς, που έχει τα δικά της κίνητρα και θέλει να θολώσει τα νερά της διαδοχής του λιονταριού. Θα καταφέρει ο Μανγκού να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να γίνει ο επόμενος αντάξιος βασιλιάς ή θα καταλήξει να είναι σκέτο πιόνι; Θα εκπληρώσει η πονηρή αλεπού τα δαιμόνια σχέδια της; Θα συνέλθει ποτέ το βασίλειο από το χάος;

Σκηνοθεσία:

Aziz Jindani

Κύριοι Ρόλοι:

Afzal Khan … Jan Mangu (φωνή)

Hina Dilpazir … Δις Fitna (φωνή)

Ghulam Mohiuddin … Badshah Khan (φωνή)

Adeel Hashmi … Shehzada Khan (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Aziz Jindani, Kamran Khimani

Παραγωγή: Aziz Jindani

Μουσική: Shani Arshad

Μοντάζ: Faisal Shaikh

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Donkey Raja
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Βασιλιάς Γάιδαρος
  • Διεθνής Τίτλος: The Donkey King

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Έγινε η πρώτη πακιστανική ταινία που μεταγλωττίστηκε σε 8 γλώσσες για διεθνή διανομή (τη μεγαλύτερη επιτυχία την είχε στην Τουρκία). Πρώτα έγινε μία από τις εμπορικότερες στη χώρα της όλων των εποχών.
  • Πριν βγει η ταινία, έγινε νομική κλίση για να απαγορευτεί η έξοδος στις αίθουσες, μια και μέσω του κεντρικού της τραγουδιού έκανε πλάκα για τα ανάκτορα του μαχαραγιά. Το ανώτατο όμως δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ ακύρωσε την απαγόρευση.
  • Μεγάλος λόγος έγινε για κάποιες ομοιότητες του μαχαραγιά γαϊδάρου με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Imran Khan και την πορεία του στην εξουσία. Βέβαια, ο Jindani αποκάλυψε ότι εργάζονταν για το σενάριο από το 2003, ενώ ο Imran Khan ανέλαβε το 2018.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Νίκος Παπαδόπουλος (Μανγκού), Μαρία Ζερβού (Δις Φίτνα), Βασίλης Μήλιος (Μπάντσα Καν), Γιάννης Στεφόπουλος (Τσανγκού), Θοδωρής Σμέρος (Λαμπού), Ανδρέας Ευαγγελάτος (Τζαμπούρα), Αργύρης Παυλίδης (Σούμπνταρ), Κωνσταντίνος Λάγκος (Άτραμ), Γιάννης Πανταγιάς (Πάτραμ), Μιχάλης Κοιλάκος (Σαζάντα Καν). Σκηνοθετική επιμέλεια: Ιφιγένεια Στάικου. Μετάφραση: Φανή Καρόζη.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Κεντρικό τραγούδι είναι το Donkey Raja, ερμηνευμένο από τον Shuja Haider.
  • Τα τραγούδια υπογράφονται από τους Shuja Haider, Majid Raza και Asrar Shah.

Κριτικός: Σοφία Γουργουλιάνη

Έκδοση Κειμένου: 15/10/2020

Με τον πακιστανικής καταγωγής Aziz Jindani να αναλαμβάνει και να εκτελεί την αγγλόφωνη εκδοχή της ομώνυμης προ διετίας ταινίας του, οι διεθνείς κινηματογραφικές οθόνες υποδέχτηκαν την ιστορία ενός γαϊδάρου που έγινε βασιλιάς. Όταν, λοιπόν, ο βασιλιάς-λιοντάρι αποφασίζει να χρίσει διάδοχο τον γιο του, ο λαός επαναστατεί απαιτώντας εκλογές. Εκλογές που θα αναδείξουν, μέσα από «κυβερνητικές» δολοπλοκίες, νέο βασιλιά, τον γάιδαρο Μαγκού…

Κι αν ενδεχομένως να μην είχαμε ξαναδεί ταινία κινουμένων σχεδίων από πακιστανό δημιουργό, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια, ο Aziz Jindani μάς κλείνει κάθε πιθανή όρεξη για αντίστοιχες ταινίες. Πρόκειται για μια ταινία που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην Μπόλιγουντ αισθητική της γειτόνισσας της και στην animation παράδοση της Δύσης, καταλήγοντας σε ένα κακόγουστο πάντρεμα των δύο. Και σε ένα συνδυασμό που μοιάζει να αξιοποιεί τα πλέον σαχλά στοιχεία και των δύο κινηματογραφικών πολιτισμών σε μια αισθητική που μοιάζει τελικά φθηνή και καθόλου αστεία.

Διαθέτει, βέβαια, ένα απόλυτα υποφερτό σενάριο, το οποίο χωρίς να ξεφεύγει από την ενίοτε ρηχή κινηματογραφική κουλτούρα της ταινίας για όλες τις ηλικίες, καταφέρνει τελικά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τελικά, πρόκειται για μια ταινία για όλη την οικογένεια, την οποία αν δεν δει, τουλάχιστον όλη η οικογένεια, δεν θα χάσει και τίποτα.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

10 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.