Ο νεαρός Κοτολαγός είναι γεννημένος μισό κοτόπουλο, μισός λαγός. Πρόθυμος να ταιριάξει και να αγαπηθεί παρά τις διαφορές του με τους άλλους, έχει εμμονή με την περιπέτεια παρά την αδεξιότητά του. Η απόδειξη ότι μπορείς να είσαι αποδεκτός και αγαπητός μέσα από τις ιδιαιτερότητές σου. Μετά από παταγώδη δημόσια αποτυχία, είναι αποφασισμένος να αρπάξει μια δεύτερη ευκαιρία και να βρει το Σκήπτρο του Χάμστερ του Σκότους, πριν από τον κακό θείο του, Λαπέν. Το σκήπτρο αυτό θα δώσει τεράστια δύναμη στον κάτοχό του, και πρέπει να το αποκτήσει.

Σκηνοθεσία:

Ben Stassen

Benjamin Mousquet

Κύριοι Ρόλοι:

Thomas Soliveres … Hopper Chickenson (φωνή)

Laila Berzins … Meg (φωνή)

Nicolas Maury … Archie (φωνή)

Frederic Popovic … Harold (φωνή)

Antoine Schoumsky … Barry (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: David Collard

Παραγωγή: Ben Stassen, Caroline Van Iseghem, Matthieu Zeller

Μουσική: Puggy

Σκηνικά: Cristopher Grao

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Hopper et le Hamster des Tenebres
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Κοτολαγός και το Χάμστερ του Σκότους
  • Διεθνής Τίτλος: Chickenhare and the Hamster of Darkness

Σεναριακή Πηγή

  • Σειρά βιβλίων (χαρακτήρες): Chickenhare του Chris Grine.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Προέρχεται από την αμερικανική σειρά γκράφικ βιβλίων της Dark Horse Comics, με το πρώτο να κυκλοφορεί το 2006. Ο σχεδιασμός του όμως σε σχέση με αυτόν της ταινίας έχει ελάχιστες ομοιότητες.
  • Για την παραγωγή εργάστηκαν πάνω από 200 άνθρωποι.
  • Μετά από χρόνια στο πλάι του Ben Stassen, ο Benjamin Mousquet κάνει εδώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Ανδρέας Κωνσταντινίδης (Κοτολαγός), Τηλέμαχος Κρεβάικας (Λαπέν), Βασίλης Μήλιος (Πίτερ), Τάκης Σακελλαρίου (Έιμπ), Τάσος Τζιβίσκος (Λανς), Γιάννης Υφαντής (Γουάιτι), Πέτρος Σπυρόπουλος, Άννα Σταματίου, Χαρά Ζησιμάτου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Άννα Σταματίου. Μετάφραση: Λίλα Τσαγκαράκη.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 4/10/2022

Ένας από τους λόγους που δεν τα πάω ποτέ καλά με τις ταινίες του Ben Stassen είναι ότι έχει πρωτοστατήσει σε αυτή τη σούπερ-μάρκετ λογική του κινούμενου σχεδίου στην Ευρώπη, μετατρέποντας το από ταινία με άποψη σε Χόλιγουντ β’ κατηγορίας. Ο βέλγος δημιουργός έχει ήδη διανύσει 15 χρόνια στον χώρο, έχει σκηνοθετήσει ήδη 9 ταινίες που όλες πήραν διανομή στη χώρα μας, και για λόγους αυτονόητους, είναι σαν να γυρίζει την ίδια ταινία συνέχεια…

Ο Κοτολαγός δεν έχει κάτι που να τον κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα 8 αδέλφια του, αν και χαίρει μιας σημαντικής λεπτομέρειας: δεν σε εκνευρίζει. Και για το σινεμά του Stassen αυτό το μικρό αποδεικνύεται πολύ σημαντικό, μι κι έχουμε δεδομένη την εμπειρία του επιτελείου του Βέλγου στο ψηφιακό σχέδιο, και ένα θέαμα που τουλάχιστον τους μικρούς φίλους δεν θα τους αφήσει ασυγκίνητους. Προσθέστε και μια αθώα προσέγγιση πάνω στο μήνυμα της διαφορετικότητας, που μόνο στο κενό δεν πέφτει, και αψηφήστε την παρακάτω παράγραφο…

Μα τι κλόπι-ράιτ είναι αυτό! Εκτός του ότι έχουμε την πλέον τετριμμένη πλοκή ως υπόστρωμα, Ιντιάνα Τζόουνς, Πόλεμος των Άστρων, Angry Birds και Βασιλιάς των Λιονταριών θα έπρεπε να διεκδικήσουν τα νομικά τους δικαιώματα. Ακόμα πιο κραυγαλέο είναι το γεγονός ότι η μουσική είναι διασκευή από John Williams, σαν να μη νοιάζεται η παραγωγή αν τους πάρουν χαμπάρι. Θα μου πείτε, αυτό που βλέπουμε εμείς οι ενήλικες ως αντιγραφή, για τα παιδιά μπορεί να είναι ορίτζιναλ, αλλά η άποψη μου είναι ότι όταν κι αυτά έρθουν με τη σειρά τους σε επαφή με τα αληθινά ορίτζιναλ, λογικά θα τους φανούν εκείνα σαν «δεύτερο χέρι».

Επιστρέφοντας στο «happy face», καλό ψηφιακό σχέδιο υπάρχει, περιπέτεια έχουμε, χιούμορ ανάλαφρο αλλά υπαρκτό, άρα πάμε με ασφάλεια την οικογένεια σε πλήρη σύνθεση (κι αφήστε με εμένα να λέω…).

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

10 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *