Επτά δραματοποιημένες ενότητες συνθέτουν αυτή τη σπονδυλωτή ταινία, αντλώντας την έμπνευσή του από το ομότιτλο βιβλίο του σεξολόγου Δρ. Ντέιβιντ Ρούμπεν. Η ταινία δεν λειτουργεί µόνο ως παρωδία των εγχειριδίων για το σεξ αλλά είναι και μια σάτιρα των σεξουαλικών ηθών. «Έχουν αποτέλεσμα τα αφροδισιακά;», «Τι είναι ο σοδομισμός;», «Γιατί κάποιες γυναίκες δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό;», «Οι τραβεστί είναι ομοφυλόφιλοι;», «Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης;» είναι µερικά από τα ερωτήματα στα οποία επιχειρούν να απαντήσουν οι ήρωες των μικρών ιστοριών.

Σκηνοθεσία:

Woody Allen

Κύριοι Ρόλοι:

Woody Allen … Victor Shakapopulis/Fabrizio/ο γελωτοποιός/σπέρμα

Jack Barry … Jack Barry

John Carradine … Δρ Bernardo

Lou Jacobi … Sam Musgrave

Gene Wilder … Δρ Ross

Louise Lasser … Gina

Anthony Quayle … ο βασιλιάς

Tony Randall … ο χειριστής

Lynn Redgrave … η βασίλισσα

Burt Reynolds … χειριστής τηλε-πίνακα

Τίτος Βανδής … Milos Stavros

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Woody Allen

Παραγωγή: Charles H. Joffe, Jack Rollins

Μουσική: Mundell Lowe

Φωτογραφία: David M. Walsh

Μοντάζ: Eric Albertson

Σκηνικά: Dale Hennesy

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask
  • Ελληνικός Τίτλος: Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Everything You Always Wanted to Know About Sex
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Όλα Όσα Θέλατε να Μάθετε για το Σεξ… [επανέκδοση]

Σεναριακή Πηγή

  • Βιβλίο: Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask του David Reuben.

Παραλειπόμενα

  • Το εγχειρίδιο του Δρ David Reuben, στα ράφια από το 1969, ήταν το πλέον δημοφιλές μη-μυθιστορηματικό βιβλίο της εποχής του, και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική επανάσταση. Φυσικά, δεν εμπεριέχει πουθενά κάτι το κωμικό, με την ταινία απλά να είναι παρωδία του (με τον Allen να δηλώνει πως απλά του έριξε μια γρήγορη ματιά). Ο συγγραφέας του πάντως είχε δηλώσει πως δεν του άρεσε η ταινία.
  • Ο Elliott Gould με τον παραγωγό Jack Brodsky ήταν οι πρώτοι που είχαν αγοράσει τα δικαιώματα για ταινία από το βιβλίο του Δρ David Reuben. Όταν τα βρήκαν δύσκολα, πούλησαν τα δικαιώματα στη United Artists.
  • Παρά τη μάλλον κοροϊδευτική αναφορά στα κρέντιτ του βιβλίου του Reuben, επίσημα είναι η μόνη ταινία του Woody Allen που δεν είναι αυθεντικό το σενάριο.
  • Πρώτη ταινία του Woody Allen με κανονικό προϋπολογισμό (2 εκατομμύρια δολάρια). Έβγαλε όμως και 18, και ήταν η 10η πιο εμπορική ταινία της χρονιάς.
  • Δεύτερη επιλογή για τον Δρ Ρος ήταν ο Laurence Olivier.
  • Από το μοντάζ κόπηκε ένα κεφάλαιο όπου ο Allen ήταν μια απλή αράχνη και η Louise Lasser μια μαύρη χήρα αράχνη. Ο λόγος που αφαιρέθηκε ήταν επειδή ο σκηνοθέτης δεν έβρισκε ένα καλό φινάλε για αυτό.
  • Ο Gene Wilder θα συνοψίσει την εμπειρία του από τα γυρίσματα: “Ήταν σαν να βρισκόμουν σε πλατό του Bergman. Άνθρωποι μιλούσαν ψιθυριστά, το πρόσωπο του Woody σοβαρό. Ο άνθρωπος αυτός επικοινωνεί μέσω της σιωπής”.
  • Σύμφωνα με τον Burt Reynolds, ο Woody Allen δεν του είπε ούτε μία κουβέντα κατά τα γυρίσματα.
  • Μέχρι και τη στιγμή της κυκλοφορίας του φιλμ, ο Allen “έπαιζε” στη μονταζιέρα με αυτό, αλλάζοντας συνεχώς τη σειρά των σκετς.
  • Η ταινία είχε απαγορευτεί στην Ιρλανδία, που εντέλει την επέτρεψε το 1980 και πάλι με περικοπές.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 1/6/2008

Τον Woody Allen βασικά τον χαρακτηρίζει η εμμονή του με τον θάνατο και τις σχέσεις. Όμως, γύρω από κάθε θέμα του τριγυρίζει και το σεξ, το οποίο και βλέπει συνήθως χιουμοριστικά. Από πολύ νωρίς στην καριέρα του θέλησε να μας μάθει τα πάντα γύρω από αυτό, και εμπνεόμενος από ένα εγχειρίδιο του 1969, θέλησε να κάνει κι αυτός ένα κινηματογραφικό αντίστοιχο.

Με σπονδυλωτή θεματολογία και θεματική κίνηση που θυμίζει τηλεοπτικούς Μόντι Πάιθονς, εφτά ιστοριούλες αναπτύσσονται με κεντρικό θέμα το σεξ και… τις παρενέργειες του. Το πρώτο είναι μια σατιρική παραβολή στον Σαίξπηρ, όπου ένας γελωτοποιός πέφτει επάνω στη ζώνη αγνότητας της βασίλισσας. Η δεύτερη και πιο ενδιαφέρουσα, είναι η ερωτική σχέση ανάμεσα σε έναν ψυχίατρο κι ένα πρόβατο, που ήρθε για ψυχανάλυση! Η τρίτη είναι επηρεασμένη από τους Antonioni-Fellini  (Καζανόβα ’70) και εξιστορεί τη μούρλια μιας γυναίκας που έρχεται σε οργασμό μόνο δημοσίως. Η δεύτερη πιο ενδιαφέρουσα είναι αυτή που ένας ενήλικας άντρας τη βρίσκει με το να φοράει γυναικεία ρούχα. Η πέμπτη είναι καθαρά τηλεοπτική και ως εικόνα, όπου παρακολουθούμε ένα επεισόδιο του τηλεπαιχνιδιού Ποια Είναι η Ανωμαλία μου. Η προτελευταία είναι μια παραφορά του Φρανκενστάιν Τζούνιορ, ενώ η έσχατη είναι μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας, όπου ολόκληρος ο μηχανισμός του σεξ γίνεται από πλασματάκια-επιστήμονες.

Μπορεί να είναι η πιο αδύναμη από τις κωμωδίες της πρώτης αλενικής περιόδου, έχει όμως αρκετή πλάκα και είναι συγκεκριμένη-εύστοχη στη σάτιρα της. Αξίζει και μονάχα για το σουρεαλιστικό επεισόδιο με τον έρωτα του Gene Wilder με ένα πρόβατο, και για το σαρκαστικό της ύφος. Άνισο ανάμεσα στις ιστορίες, λιγότερο χαρακτηριστικό του σκηνοθέτη, αλλά όταν ο Woody Allen θέλει να μας κάνει να γελάσουμε, τα καταφέρνει πάντα.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *