Ένας άντρας προσπαθεί να επανακτήσει τη μνήμη του, μετά από την τραγική εμπειρία αυτοκινητιστικού ατυχήματος. Απεγνωσμένος να επιστρέψει στο πρότερο εαυτό του, κι ενώ πρέπει να φροντίζει την κόρη του, λαμβάνει μια πειραματική θεραπεία, η οποία τον βοηθάει να διερευνήσει το παρελθόν του. Εκείνο όμως ξαφνικά αρχίζει να φαντάζει τόσο βαθιά σκοτεινό, που τον φοβίζει ακόμα και η σκέψη πως είναι στην πραγματικότητα δικό του.

Σκηνοθεσία:

Emmanuel Osei-Kuffour

Κύριοι Ρόλοι:

Mamoudou Athie … Nolan Wright

Phylicia Rashad … Δρ Lilian Brooks

Amanda Christine … Ava Wright

Tosin Morohunfola … Δρ Gary Yeboah

Charmaine Bingwa … Miranda Brooks

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Emmanuel Osei-Kuffour, Stephen Herman

Στόρι: Stephen Herman

Παραγωγή: John H. Brister

Μουσική: Brandon Roberts

Φωτογραφία: Hilda Mercado

Μοντάζ: Glenn Garland

Σκηνικά: Ryan Martin Dwyer

Κοστούμια: Eulyn Colette Hufkie

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Black Box
  • Ελληνικός Τίτλος: Το Μαύρο Κουτί

Παραλειπόμενα

  • Κινηματογραφικό ντεμπούτο τόσο για τον Emmanuel Osei-Kuffour, όσο και τον σεναριογράφο Stephen Herman.
  • Έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Prime Video, ως το δεύτερο μέρος της ανθολογίας ταινιών Welcome to the Blumhouse.

Κριτικός: Λήδα-Ειρήνη Αδάμου

Έκδοση Κειμένου: 10/5/2021

Εκτός από την παρακαταθήκη του κινηματογραφικού αριστουργήματος Get Out, ο σκηνοθέτης Jordan Peele έχει αφήσει, ως πρωτοπόρος στο είδος του ψυχολογικού τρόμου, «ελεύθερο πεδίο» για επίδοξους μιμητές. O σκηνοθέτης Emmmanuel Οsei Kuffour με το μεγάλου μήκους ντεμπούτο το του, το Black Box, έρχεται συνεπώς να βρει τη δικιά του θέση στο πεδίο αυτό, και τα καταφέρνει μάλιστα παραπάνω από «απλά καλά»…

Αν και υπάρχουν σαφείς νύξεις περί του ότι η ταινία θα φάνταζε πολύ καλύτερη ως μέρος μιας horror και sci-fi ανθολογίας, το φιλμ της μίας μόλις ώρας και σαράντα περίπου λεπτών δεν κουράζει επ’ ουδενί  τον θεατή. Με μια θεματολογία συνεπώς αρκούντως φρέσκια, που ίσως και να επικεντρώνεται στον διαχωρισμό μεταξύ πνεύματος (μυαλού) και ψυχής, και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα πως ο πρωταγωνιστής (που υποδύεται ο Mamoudou Athie), ο οποίος πάσχει από απώλεια μνήμης, δύναται να συνεχίσει να ζει μαζεύοντας ένα προς ένα τα κομμάτια της  ψυχής του, o Κuffour συνυπογράφει το όλο στόρι, το οποίο βασίζεται στην πρωτοπόρα ιδέα του σεναριογράφου Stephen Herman. Και ενισχύεται φυσικά περαιτέρω όταν αναρωτηθεί κανείς, καθώς παρακολουθεί την ταινία, αν είναι πράγματι ένα εγκεφαλικό τραύμα η «πληγή» που κατακερματίζει τον ψυχισμό του πρωταγωνιστή, ή κάτι άλλο που κρύβεται ακόμη πιο βαθιά μέσα του.

Πιο συγκεκριμένα, η «βλάβη» του εγκεφάλου του πρωταγωνιστή (που ανιχνεύεται υποσυνείδητα, μέσω των αναμνήσεων) συνεπάγεται με μια σοβαρή πάθηση, ονόματι  προσωποαγνωσία (αμφιλεγόμενη ψυχολογική διαταραχή οπτικής αναγνώρισης). Όταν όμως ο ίδιος επιχειρήσει περαιτέρω και με τη βοήθεια της ψυχοθεραπεύτριας του την καταβύθιση στα άδυτα του ασυνειδήτου του, προκειμένου να αναγνωρίσει πρόσωπα και καταστάσεις, έρχεται αντιμέτωπος με την επίσης κατακερματισμένη ψυχή του…

Όλα περιπλέκονται στο σενάριο των Kuffour και Herman τόσο άρτια, που κάποιος που δεν έχει παρακολουθήσει ανάλογα σκηνοθετικά εγχειρήματα, δύναται να μιλήσει στην περίπτωση του Black Box ως και για πρωτοπορία. Η ακρίβεια επίσης και η επιστημονική τεκμηρίωση είναι από τα κύρια ατού που διαθέτει η ιστορία, και το πώς τέλος η όλη ιδέα παίρνει σάρκα και οστά, μέσω των οπτικών εφέ, είναι το ανεπανάληπτο κερασάκι στην τούρτα, που σίγουρα θα μείνει αξέχαστο σε όποιον επιχειρήσει να απολαύσει την εν λόγω ταινία.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

16 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *