1821: Άνεμος Ελευθερίας
- 1821: Άνεμος Ελευθερίας
- The Wind of Freedom
- 2021
- Ελλάδα
- Ελληνικά
- Δραματική, Εποχής, Ιστορική, Ντοκιμαντέρ, Ντοκιουντράμα, Πολεμικό Δράμα
- 24 Μαρτίου 2022
Μια ερευνήτρια, συντηρήτρια χαρτιού μελετά χρωμολιθογραφίες και παλαιά βιβλία, και μέσω ερωτημάτων σε ιστορικούς, ανακαλύπτει στοιχεία για τη δημιουργία λαϊκών αναγνωσμάτων και εικονογραφίας σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση, που δημιουργήθηκαν το 19ο αιώνα. Μέσα από αυτά, ξετυλίγεται η δράση του Φρίξου Φίλωνα, ενός επινοημένου ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας, στην προεπαναστατική Πελοπόννησο. Μέσα από την ιστορία του Φίλωνα, που ταξιδεύει με το προκάλυμμα ενός εμπόρου, και τη δράση του ως Φιλικού, παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα, την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κυρίαρχες ιδέες και αντιπαραθέσεις της εποχής.
Σκηνοθεσία:
Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Κύριοι Ρόλοι:
Τίμος Παπαδόπουλος … Ιωάννης Φίλων
Σήφης Πολυζωίδης
Πάνος Κυπαρίσσης
Ρηνιώ Κυριαζή
Γιάννης Αναστασάκης … Σουλεϊμάν Αγάς Αρναούτογλου
Λευτέρης Τσάτσης … ιερομόναχος Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Αντώνης Τολάκης, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Παραγωγή: Γιάννης Ζαργάνης, Γιώργος Κυριάκος, Κώστας Λαμπρόπουλος
Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης
Φωτογραφία: Δημήτρης Κορδελάς
Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης
Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος
Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: 1821: Άνεμος Ελευθερίας
- Διεθνής Τίτλος: The Wind of Freedom
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για καλύτερο ντοκιμαντέρ και ειδικά εφέ στα βραβεία Ίρις.
Παραλειπόμενα
- Η ταινία γυρίστηκε ως μέρος του προγράμματος Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερία. Στην Καλαμάτα έγινε και η πανελλήνια πρεμιέρα του, στις 30 και 31 Ιουλίου 2021.
- Η έρευνα κράτησε 2 χρόνια, με τα γυρίσματα να γίνονται το 2020/21 (σε διάφορες τοποθεσίες της Πελοποννήσου, με αιχμή τα ιστορικά σημεία αναφοράς) και εν μέσω πανδημίας.
- Πέρα από τις ντοκιμαντερίστικες αναφορές, επί του μυθοπλαστικού κομματιού, κάποια σημεία και πρόσωπα δημιουργήθηκαν σεναριακά για να υπάρξει ροή.
- Ως επιστημονικοί συνεργάτες εργάστηκαν για την ταινία -και εμφανίζονται σε αυτήν ως αναλυτές- οι: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Θανάσης Χρήστου και Βαγγέλης Καραμανωλάκης.
Κριτικός: Σοφία Γουργουλιάνη
Έκδοση Κειμένου: 24/3/2021
Η ιστορία ενός εμπόρου, ταξιδευτή και ανώτερου μέλους της Φιλικής Εταιρείας, του Ιωάννη Φίλωνα, είναι το όχημα με το οποίο ο Χαραλαμπόπουλος επιλέγει να μας ταξιδέψει στην προεπαναστατική Ελλάδα επιχειρώντας να δημιουργήσει μια ταινία που ταξιδεύει στην ίδια μας την ιστορία.
Με τη συνήθη τεχνική του που κινείται ανάμεσα σε μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, το εγχείρημα του Χαραλαμπόπουλου μοιάζει εδώ υπέρ του δέοντος φιλόδοξο, και δεν καταφέρνει τελικά να υπηρετηθεί σε κανένα από τα διαδοχικά κινηματογραφικά επίπεδα. Οι διαφορετικοί ιστορικοί χρόνοι μοιάζουν να ενώνονται χωρίς ειρμό και με μια περισσή τσαπατσουλιά, που μοιάζει τελικά να τους χαρίζει, ως συνεκτικό σημείο, μόνο παρωχημένες -αισθητικά και νοηματικά- εθνοπατριωτικές κορώνες. Η σκηνοθεσία μοιάζει κι αυτή να προσπαθεί να παντρέψει την εποχή της φουστανέλας με ένα κάποιο σήμερα, και καταλήγει κι αυτή αμήχανη ανάμεσα στα δύο, και απόλυτα τελικά ακαδημαϊκή και συντηρητική.
Δυστυχώς και οι ερμηνείες μοιάζουν κι αυτές βγαλμένες από μια θεατρική αισθητική των 60’s, όπου το πατριωτικό μελόδραμα ακόμα κρατάει τα αφηγηματικά κι ερμηνευτικά σκήπτρα.
Βαθμολογία: