Συντάκτης: Σταύρος Γανωτής

Όπως κάθε χρόνο τέτοια περίπου εποχή, οι συντάκτες του filmy.gr ψήφισαν ο καθένας ξεχωριστά για τα καλύτερα του έτους που πέρασε, και η συνολική “μπίλια ποιότητας” φέτος έπεσε στην ξεχωριστή δημιουργία του Jonathan Glazer που ακούει στο όνομα Ζώνη Ενδιαφέροντος.

Τα -όπως τα ονομάζουμε- Filmy Awards αποτελούν για μας ένα κλείσιμο έτους, και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγάλουμε μια ομαδική άποψη, χωρίς κατά ανάγκη να πιστεύουμε ότι η τέχνη είναι πεδίο διαγωνισμού. Κάθε έργο μιλάει εσωτερικά στον εκάστοτε θεατή του, είτε πρόκειται για σινεφίλ είτε καθαρά ψυχαγωγική ταινία. Δεν αρνούμαστε όμως ότι κάθε βραβείο και διαγωνισμός είναι ένας τρόπος ορθής προώθησης της τέχνης, αφού πέρα από το “αθλητικό” του όλου πράγματος, οι περισσότερες ταινίες που αναδικνύονται από αυτά αξίζουν μια εξτρά ώθηση ώστε να πέσουν στην προσοχή του κοινού που ίσως κινείται περισσότερο με λογική box-office. Πάνω σε αυτό ελπίζουμε τα δικά μας βραβεία να είναι ανάμεσα σε αυτά που έχουν να αναδείξουν καλές προτάσεις.

Τέσσερις είναι οι κατηγορίες που έχουμε θεσπίσει εξαρχής στα Filmy Awards, και πέρα από την αναγκαία και βασικότερη της καλύτερης ταινίας, πιάνουμε τον καλύτερο γυναικείο και αντρικό ρόλο (χωρίς διαχωρισμό πρώτου και δεύτερου), και τις ταινίες καθαρής ψυχαγωγίας (πείτε τες και “ταινίες είδους”) όπου ψηφίζουμε με την καρδιά και όχι το μυαλό. Βέβαια, ο φετινός μας νικητής στη “μνεία ψυχαγωγίας” μάλλον έπιασε και τα δύο μέρη του σώματος, μιλώντας για το απίθανο Αγόρι και Ερωδιός που σάρωσε στις επιλογές μας.  Επί των ρόλων, ο Koji Yakusho (Υπέροχες Μέρες) και η Emma Stone (Poor Things) δεν έκαναν “περίπατο” επί των ψήφων, αλλά αντανακλούν επάξια μια χρονιά με δυνατές ερμηνείες.

Σε μόνιμη βάση, τα βραβεία μας είναι διαθέσιμα για όλους στη σελίδα τους, αλλά επειδή εκεί (κάτι που μελλοντικά θα αλλάξει) εμφανίζονται μόνο οι κύριοι νικητές, εδώ σας παρουσιάζουμε μια πιο αναλυτική εικόνα τους για τα καλύτερα του 2023. Μην ξεχνάμε ότι λαμβάνουμε το 2023 ως έτος πρώτης εμφάνισης μιας ταινίας στις αίθουσες παγκοσμίως (εξού και αργούμε να τα βγάλουμε) και όχι σε σχέση με την ελληνική διανομή (άλλωστε DataBase είμαστε πρωτίστως και όχι περιοδικό εφήμερης ύλης), και πάμε να δούμε τι ακολούθησε μετά τον “λευκό καπνό” των φετινών Filmy Awards…

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

#1 Ζώνη Ενδιαφέροντος 

#2 Poor Things 

#3 Υπέροχες Μέρες 

#4 Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού 

#5 Ανατομία μιας Πτώσης 

(μία ανάσα από την πεντάδα: Οπενχάιμερ, Περασμένες Ζωές και Κλείσε τα Μάτια σου)

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

#1 Koji Yakusho – Υπέροχες Μέρες 

#2 Paul Giamatti – Τα Παιδιά του Χειμώνα 

#3 Bradley Cooper – Ο Μαέστρος 

#4 Andrew Scott – Άγνωστοι Μεταξύ μας 

#5 Mark Ruffalo – Poor Things 

(πρώτος επιλαχόντας: Leonardo DiCaprio – Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού)

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

#1 Emma Stone – Poor Things 

#2 Sandra Huller – Ανατομία μιας Πτώσης 

#3 Julianne Moore – May December 

#4 Da’Vine Joy Randolph – Τα Παιδιά του Χειμώνα 

#5 Greta Lee – Περασμένες Ζωές 

(πρώτη επιλαχούσα: Lily Gladstone – Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού)

ΜΝΕΙΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ

#1 Το Αγόρι και ο Ερωδιός 

#2 Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-Σύμπαν 

#3 Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση – Μέρος Πρώτο 

#4 Ο Φίλος μου το Ρομπότ 

#5 Barbie

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 Σχόλια

  1. Αντώνης 8 Μαρτίου 2024

    Ξέρω οτι ίσως είναι δύσκολο αλλά θα ηταν υπέροχο να δημοσιεύατε τις επιλογές του κάθε κριτικού γιατί ο καθένας σας έχει ξεχωριστή ματια. Να παραμείνει το συνολικό της ομάδας φυσικά στην κεντρικη των filmy awards. Αυτο που ήταν ακόμα καλύτερο και ακόμα πιο δύσκολο στην κριτική κάθε ταινίας να φαίνεται η βαθμολογία του κάθε κριτικού όπως γίνεται πχ στο Αθηνόραμα. Να υπάρχει το κείμενο απο τον κύριο κριτικό κάθε ταινίας και απο κάτω οι υπόλοιπες βαθμολογίες. Προσωπικά ενθουσιαζομαι και μονο που το γραφω.

    1. Σταύρος Γανωτής 8 Μαρτίου 2024

      Αντώνη μου, σε ευχαριστούμε πολύ-πολύ που μοιράζεσαι μαζί μας κάτι τόσο ουσιαστικό. Έχει δεν έχει περάσει υπό σκέψη κι από εμάς, το σίγουρο είναι πλέον βρίσκεται η ιδέα σου στον μελλοντικό μας σχεδιασμό. Για να είμαι όμως καλυμμένος με κάτι απέναντι σου, αυτό το "μελλοντικός" δεν έχει ορατή ημερομηνία, μια και είναι πολλά ακόμα τα βασικά που πρέπει να γίνουν πριν μια τελική επαναδιάταξη του τρόπου παρουσίας της κάθε ταινίας στο σύνολο της σελίδα της. Όσο γρήγορα κι αν προχωράμε τις αλλαγές, η ύλη είναι ήδη τόσο μεγάλη, που κάθε μικρή αλλαγή παίρνει τον χρόνο της. Μακάρι αυτό να αλλάξει γρήγορα και να πάνε οι ταχύτητες μας εκεί που θέλουμε. Εάν θέλεις και περαιτέρω εξηγήσεις, θα χαρώ να τα πούμε μέσω μέιλ: stavros.ganotis@gmail.com

      1. Αντώνης 8 Μαρτίου 2024

        Χάρηκα πάρα πολύ με την απάντησή σας! Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας μέχρι τώρα και συνεχίστε έτσι, με τόση αγάπη για τον κινηματογράφο.

        1. Σταύρος Γανωτής 9 Μαρτίου 2024

          Αν και δεν το έχω καθόλου με τα ιμότζι... ❤