Ο Ίθαν Χαντ και η IMF ομάδα του αναλαμβάνουν την πιο επικίνδυνη αποστολή της καριέρας τους: πρέπει να εντοπίσουν ένα τρομακτικό νέο όπλο που απειλεί την ανθρωπότητα προτού αυτό πέσει στα λάθος χέρια. Έτσι ξεκινά μια θανάσιμη καταδίωξη ανά την υφήλιο, καθώς ο έλεγχος του μέλλοντος και η μοίρα του κόσμου απειλούνται. Όταν βρεθεί αντιμέτωπος με έναν μυστηριώδη, πανίσχυρο εχθρό, ο Ίθαν αναγκάζεται να θέσει την επιτυχία της αποστολής πάνω από όλους και όλα, ακόμα και από τις ζωές των ανθρώπων που αγαπά.

Σκηνοθεσία:

Christopher McQuarrie

Κύριοι Ρόλοι:

Tom Cruise … Ethan Hunt

Hayley Atwell … Grace

Esai Morales … Gabriel

Pom Klementieff … Paris

Ving Rhames … Luther Stickell

Simon Pegg … Benji Dunn

Rebecca Ferguson … Ilsa Faust

Vanessa Kirby … Alanna Mitsopolis/White Widow

Henry Czerny … Eugene Kittridge

Shea Whigham … Jasper Briggs

Cary Elwes … Delinger

Indira Varma … DIA

Charles Parnell … NRO

Rob Delaney … JSOC

Mark Gatiss … NSA

Greg Tarzan Davis … Degas

Mariela Garriga … Marie

Frederick Schmidt … Zola Mitsopolis

Marcin Dorocinski … πλοίαρχος υποβρυχίου

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Erik Jendresen, Christopher McQuarrie

Παραγωγή: Tom Cruise, Christopher McQuarrie

Μουσική: Lorne Balfe

Φωτογραφία: Fraser Taggart

Μοντάζ: Eddie Hamilton

Σκηνικά: Gary Freeman

Κοστούμια: Jill Taylor

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One
 • Ελληνικός Τίτλος: Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση – Μέρος Πρώτο

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

 • Τηλεοπτική σειρά (χαρακτήρες): Mission: Impossible του Bruce Geller.

Κύριες Διακρίσεις

 • Υποψήφιο για Όσκαρ ήχου και οπτικών εφέ.
 • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα επιτεύγματος στα ταμεία.
 • Υποψήφιο για Bafta ειδικών εφέ και ήχου.

Παραλειπόμενα

 • Αρχές του 2019, ο Tom Cruise ανακοίνωσε πως το επόμενο κεφάλαιο του franchise θα κόβονταν σε δύο μέρη, με τις δύο ταινίες να γυρίζονται ταυτόχρονα. Αργότερα ανακοινώθηκε πως με αυτές αποχαιρετούμε τον Ίθαν Χαντ.
 • Ο Henry Czerny επιστρέφει στη σειρά και τον ρόλο του μετά το πρώτο φιλμ της σειράς, το 1996.
 • Ο Nicholas Hoult αντικαταστάθηκε από τον Esai Morales λόγω προβλημάτων με τον  προγραμματισμό του.
 • Η Angela Bassett είχε δηλώσει πως θα εμφανίζονταν κι εδώ, αλλά περιορισμοί της πανδημίας δεν της το επέτρεψαν.
 • Η πανδημία του COVID-19 επέφερε μεγάλες καθυστερήσεις στα γυρίσματα, που είχαν οριστεί να ξεκινήσουν στη Βενετία, τον Φλεβάρη του 2020. Ακυρώθηκαν έτσι οι αρχικές ημερομηνίες εξόδου, που ήταν για το 2021 και το 2022. Αυτά εντέλει πραγματοποιήθηκαν σε Νορβηγία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και ΗΑΕ.
 • Δύο αρνητικά γεγονότα σημάδεψαν τα γυρίσματα. Το πρώτο έλαβε χώρα στο Όξφορντσαϊρ, όπου μετά 6 εβδομάδες προετοιμασίας διεξάχθηκε μία από τις πιο ακριβές σκηνές που γυρίστηκα ποτέ στη Αγγλία. Η επικίνδυνη σκηνή όμως με τη μοτοσυκλέτα έγινε η αιτία για το ξέσπασμα μεγάλης πυρκαγιάς, χωρίς όμως να πάθει κάποιος άνθρωπος κακό. Το επόμενο αφορούσε το Λονδίνο, όπου ένα ηχητικό ντοκουμέντο ήθελε τον Cruise να μιλάει πολύ άσχημα σε μέλη του συνεργείου που δεν τηρούσαν τους κανόνες περί COVID-19. Το κοινό όμως και διάφοροι διάσημοι τέθηκαν στο πλευρό του σταρ, θεωρώντας λογική την πίεση που δέχονταν (στην Ιταλία είχαν βρεθεί 20 άτομα από το συνεργείο θετικά στο τεστ).
 • Από το 2019 η παραγωγή βγήκε προς αναζήτηση γέφυρας τρένου που θα συμφωνούσε το κράτος της να εκραγεί. Οι ελβετικές αρχές αρνήθηκαν για μία που υπήρχε στις Άλπεις, αλλά η Πολωνία είπε το ναι για μία που υπήρχε από το 1912. Αυτό όμως ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις από ντόπιους φορείς και ακτιβιστές, όταν έγινε δημοσίως γνωστό ότι όντως η γέφυρα θα εκρήγνυνταν και δεν θα χρησιμοποιούνταν καθόλου CGI. Η σκηνή εντέλει έλαβε χώρα στη Μεγάλη Βρετανία, με το τρένο να πιάνει τα 97 χιλιόμετρα ανά ώρα.
 • Η μερίδα του λέοντος στα ειδικά εφέ ήταν και πάλι υπό την αιγίδα της Industrial Light & Magic, με τις Blind LTD, Clear Angle Studios και Halon Entertainment να παρέχουν πρόσθετη βοήθεια.
 • Με κόστος 291 εκ. δολάρια έγινε όχι μόνο η ακριβότερη ταινία της σειράς, αλλά και η ακριβότερη στην καριέρα του Tom Cruise. Τα έσοδα, από την άλλη, άγγιξαν τα 567,5 εκ. δολάρια, τα οποία όμως κρίθηκαν απογοητευτικά για το βάρος του franchise. Οι ειδικοί υπέδειξαν ως “κύριο ένοχο” το φαινόμενο Barbenheimer.

Κριτικός: Ορέστης Μαλτέζος

Έκδοση Κειμένου: 11/7/2023

Είναι πλέον ένας τυπικός κανόνας των μπλοκμπάστερ να χωρίζουν το τελικό τους “κεφάλαιο” σε δύο μέρη και δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο παράδειγμα όπου αυτό συνέβη για να δικαιώσει κάποιο καλλιτεχνικό όραμα. Στην περίπτωση της “Επικίνδυνης Αποστολής”, η ιδέα της ταινίας-event (μιας λέξης που κουβαλά μέσα της το πρόσκαιρο) είναι πιο έντονη παρά ποτέ, και αυτό που φανερώνει δεν είναι ένα μεγαλοπρεπές αντίο του Tom Cruise σε έναν χαρακτήρα που υποδύεται τα τελευταία 27 χρόνια, αλλά στα σίγουρα δισεκατομμύρια που θα χαθούν με την ολοκλήρωση του franchise.

Η “Θανάσιμη Εκδίκηση” δεν αποτελεί φυσικά μια δυσάρεστη εμπειρία, αλλά προκαλεί το ίδιο ενδιαφέρον με το οποίο ένας φαν παρακολουθεί ένα ογκώδες σε διάρκεια υλικό που κόπηκε στο μοντάζ. Χωρίς να φλυαρεί ή να ξεχειλώνει καταστάσεις, τα περιστατικά που προκαλούν την εξέλιξη της πλοκής μοιάζουν ανούσια όσο οι επόμενες σεκάνς παρουσιάζονται, με πολλά γεγονότα να αυτοαναιρούνται ακυρώνοντας τον λόγο συμπερίληψής τους στο σενάριο ή αποτελούν απλώς ευχάριστα κομμάτια δράσης που χάνουν ουσία μέσα σε 163 λεπτά διάρκειας.

Το δυνατό σημείο αποτελεί σίγουρα η θλιβερά επίκαιρη έμπνευση της τεχνητής νοημοσύνης ως τον υπέρτατο κακό που δεν θα επιφέρει τίποτα λιγότερο από την κατάρρευση της ανθρωπότητας, αλλά οι δημιουργοί ελάχιστα έχουν να προτείνουν ως συνοδεία αυτής της ιδέας. Οι χαρακτήρες μένουν συνειδητοποιημένα μονοδιάστατοι υπό το πρίσμα της ασφάλειας ότι προέρχονται κατά βάση από προηγούμενες ταινίες, αλλά οι ερμηνείες των αντίστοιχων ηθοποιών κινούνται σε επικίνδυνα όρια διασκέδασης. Ειδικά η Vanessa Kirby, υποδυόμενη έναν χαρακτήρα με ακραία συμπεριφορά, κάνει άστοχες επιλογές που αδικούν το μεγάλο ταλέντο της. Η μόνη ουσιαστική προσθήκη στο καστ είναι η Hayley Atwell, με έναν χαρακτήρα στον οποίο ελάχιστες διαφορές, ουσιαστικές ή επιφανειακές, μπόρεσα να διακρίνω σε σχέση με αυτόν που κρατούσε η Thandiwe Newton στο “Επικίνδυνη Αποστολή 2”.

Αλλά και ο διάλογος κινείται σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα για τη σειρά, γραμμένος με μοναδικό γνώμονα να δώσει στον θεατή να συνειδητοποιήσει γιατί ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος και στην πορεία να του το υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία. Επιτελεί φυσικά τον σκοπό του και δίνει στην ταινία το ελεύθερο να ασχοληθεί με την καταιγιστική δράση, η οποία όμως ήταν απρόσμενα ελλιπής, όχι σε ποσότητα αλλά σε ενδιαφέρον. Με χαρακτηριστικό γνώρισμα της σειράς ότι κάθε προσθήκη σπάει τα όρια της προηγούμενης στον τομέα της δράσης, οτιδήποτε συμβαίνει αποτελεί παραλλαγές όσων έχουμε ήδη δει στο παρελθόν αλλά με λίγο πιο βασική σκηνοθεσία.

Το φινάλε του πρώτου μέρους ήρθε να ανατρέψει ελαφρώς αυτή την άποψη, αλλά και να ενισχύσει ότι τα δυνατά χαρτιά έχουν φυλαχτεί προσεκτικά για το δεύτερο μέρος. Που με φέρνει πίσω στη σκέψη της ανύπαρκτης χρησιμότητας αυτής της ταινίας, που με εξαίρεση την καθαρή ψυχαγωγία μέσω μιας θεαματικής πρότασης που λειτουργεί καλύτερα όσο λιγότερες ταινίες δράσης έχει δει κάποιος, μπορεί να την προσπεράσει και να δει απευθείας το δεύτερο μέρος χωρίς να έχει χάσει τίποτα.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

28 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *