Μετά την επανένωσή του με την Γκουέν Στέισι, ο full-time πια Spider-Man της γειτονιάς εκτοξεύεται στο Αραχνο-Σύμπαν όπου και συναντά μια ομάδα Αραχνανθρώπων που έχουν μία αποστολή: να το προστατεύσουν με κάθε τρόπο. Όταν όμως οι ήρωες συγκρούονται για το πώς θα χειριστούν τη νέα απειλή, ο Μάιλς βρίσκεται αντιμέτωπος με τους υπόλοιπους Αραχνανθρώπους και καλείται να επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει να είσαι ήρωας. Έτσι μόνο θα καταφέρει να σώσει αυτούς που αγαπά.

Σκηνοθεσία:

Joaquim Dos Santos

Kemp Powers

Justin K. Thompson

Κύριοι Ρόλοι:

Shameik Moore … Miles Morales/Spider-Man (φωνή)

Hailee Steinfeld … Gwen Stacy/Spider-Gwen (φωνή)

Jake Johnson … Peter B. Parker/Spider-Man (φωνή)

Oscar Isaac … Miguel O’Hara/Spider-Man (φωνή)

Issa Rae … Jessica Drew/Spider-Woman (φωνή)

Brian Tyree Henry … Jefferson Davis (φωνή)

Luna Lauren Velez … Rio Morales (φωνή)

Daniel Kaluuya … Hobart ‘Hobie’ Brown/Spider-Punk (φωνή)

Karan Soni … Pavitr Prabhakar/Spider-Man India (φωνή)

Jason Schwartzman … Jonathan Ohnn/The Spot (φωνή)

Greta Lee … Lyla (φωνή)

Rachel Dratch … η διευθύντρια (φωνή)

Jorma Taccone … Adrian Toomes/The Vulture (φωνή)

Shea Whigham … George Stacy (φωνή)

Andy Samberg … Ben Reilly/Scarlet Spider (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Phil Lord, Christopher Miller, Dave Callaham

Παραγωγή: Avi Arad, Phil Lord, Christopher Miller, Amy Pascal, Christina Steinberg

Μουσική: Daniel Pemberton

Μοντάζ: Mike Andrews

Σκηνικά: Kevin Aymeric, Patrick O’Keefe

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Spider-Man: Across the Spider-Verse
  • Ελληνικός Τίτλος: Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-Σύμπαν

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Σειρά κόμικς (χαρακτήρες): Miles Morales των Brian Michael Bendis, Sara Pichelli.
  • Σειρά κόμικς (χαρακτήρες): Spider-Man των Steve Ditko, Stan Lee.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, μουσικής και επιτεύγματος στα ταμεία.
  • Υποψήφιο για Bafta καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και μουσικής.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Η Sony Pictures Animation ξεκίνησε τις εργασίες για αυτό το νέο κεφάλαιο του Spider-Verse πριν καν βγει στις αίθουσες η ταινία του 2018 (ήταν ήδη μεγάλος ο θόρυβος γύρω από το φιλμ). Πλάι όμως στον Joaquim Dos Santos είχε τεθεί ως συν-σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος ο Dave Callaham, κάτι που στη συνέχεια άλλαξε (παρέμεινε όμως στο σενάριο).
  • Το ρομάντζο ανάμεσα στον Μάιλς και την Γκουέν, που εδώ είναι στο επίκεντρο, υπήρχε στα σχέδια του πρώτου μέρους, αλλά είχε κοπεί. Στόχος επί αυτού είναι και η μελλοντική δημιουργία ενός “θηλυκού” spin-off με τις Spider-Women.
  • Τον Δεκέμβριο του 2021 ανακοινώθηκε ότι το σίκουελ θα κόβονταν σε δύο μέρη, λόγω του μεγάλου υλικού που είχε συγκεντρωθεί. Αρχικά είχαν ανακοινωθεί ως Spider-Man: Across the Spider-Verse – Part One και αντίστοιχα Part Two, πριν αποφασιστεί οριστικά να έχουν αυτόνομο τίτλο.
  • Lord και Miller αποκάλυψαν ότι η ταινία έχει -ούτε λίγο ούτε πολύ- 240 χαρακτήρες (από 6 διαφορετικά σύμπαντα), και χρειάστηκαν να εργαστούν για αυτήν πάνω από χίλιοι σχεδιαστές κινουμένου σχεδίου.
  • Ο Tom Holland αποκάλυψε ότι προσεγγίσθηκε από την παραγωγό Amy Pascal (κατά τα γυρίσματα του Spider-Man: No Way Home), και τόσο αυτός όσο και οι Zendaya και Jacob Batalon είδαν με ενδιαφέρον την περίπτωση της συμμετοχής τους κι εδώ.
  • Η Sony υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη Hyundai Motor Company, ώστε τα νέα μοντέλα της τελευταίας να εκτεθούν στην ταινία.
  • Κόστισε 150 εκατομμύρια δολάρια, αλλά οι εισπράξεις σκαρφάλωσαν στα 690,5.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Κώστας Κουνέλλας (Μάιλς Μοράλες), Ντένης Μακρής (Πίτερ Μπι Πάρκερ), Λίλα Μπακλέση (Σπάιντερ-Γκουέν), Στέλιος Ψαρουδάκης (Μιγκέλ Ο’Χάρα), Αμαλία Τσεκούρα (Τζέσικα Ντριου), Κωνσταντίνος Ρεπάνης (Παβίτρ), Γιάννης Τσούτσιας (Χόμπι Μπράουν), Θάνος Λέκκας (Σποτ), Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (Άαρον Ντέιβις), Ίρις Τσιµπρή (Μαίρη Τζέιν), Σοφία Τσάκα (Κα Βέμπερ), Νέστωρ Κοψιδάς (Τζέφερσον Ντέιβις), Αφροδίτη Αντωνάκη (Λάιλα), Τάνια Παλαιολόγου (Ρίο Μοράλες), Χάρης Γρηγορόπουλος (Όρνεο), Τηλέμαχος Κρεβάικας (Τζορτζ Στέισι), Κωνσταντίνος Λάγκος (Μπεν Ράιλι), Ειρήνη Βαλατσού (Μάργκο), Γιώργος Σκουφής (Γκάνκι/Λέγκο Πίτερ), Ζωή Κατσάτου (Λιβ), Λένα Μαραβέα (Γιούρι), Γιώργος Στάμος (Λέγκο Τζέιμσον), Γιάννης Υφαντής (επιθεωρητής Σινγκ/Ιστολέρο), Ορφέας Λιανός, Ηλέκτρα Λιανού, Ράντου Πουϊάνου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Τσάκα. Μετάφραση: Λένα Μαραβέα.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Ο τράπερ Metro Boomin έχει έναν κάμεο φωνητικό ρόλο, αλλά κυρίως κατακλύζει το σάουντρακ. Ανάμεσα στα τραγούδια, ο ίδιος συμμετέχει στα Hummingbird (με τον James Blake), Link Up (με τους Don Toliver & Tolan) και Self Love (με την Coi Leray).
  • Σε σινγκλ κυκλοφόρησε το Calling (Swae Lee, Nav και A Boogie wit da Hoodie), ενώ επιτυχία είχε και το Am I Dreaming (SAP Rocky και Roisee).
  • Το σάουντρακ έφτασε ως το νούμερο 5 των ΗΠΑ.

Κριτικός: Ορέστης Μαλτέζος

Έκδοση Κειμένου: 31/5/2023

Οι εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις που μου είχε αφήσει το “Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν” επαναλήφθηκαν πλήρως σε αυτή την ταινία, αποδεικνύοντας ότι δεν επρόκειτο απλώς για ένα μεμονωμένα επιτυχημένο πείραμα αλλά για ένα πρότζεκτ πολύ πιο ουσιώδες αυτή τη στιγμή από το κουρασμένο MCU.

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι η ίδια η ιστορία που αφηγείται. Εκεί που στην πρώτη ταινία ήταν πρωτίστως ηχηρό το αίσθημα ότι σε αυτό τον Spider-Man μπορούσε να βρει αντίκρισμα οποιοσδήποτε άνθρωπος ασχέτως background, το οποίο μεγιστοποιούνταν από το εξαιρετικά υλοποιημένο σενάριο, εδώ αυτό το αίσθημα θεωρείται δεδομένο και ξεκινά μια ιστορία με ποικίλες προεκτάσεις που δίνει την αίσθηση του ολοκληρωμένου και του ξεχωριστού.

Παρότι αποτελεί μόνο το πρώτο μέρος μιας ιστορίας που θα ολοκληρωθεί σε επόμενη ταινία, η μεγάλη της διάρκεια αξιοποιείται στο έπακρο, με την πλοκή να μοιράζεται σε μεγάλες σεκάνς που εστιάζουν μια στον Miles Morales και μια στη Gwen Stacy. Και δίχως τάση υπερβολής, όσα ξετυλίγονται διαθέτουν μεγάλο συναισθηματικό βάρος, όσο κι αν αποτελούν προβλεπόμενες προεκτάσεις θεματικών που έχουν συνδεθεί με τον μύθο του Spider-Man. Η ταινία το αναγνωρίζει και ενίοτε σπάει πλάκα με αυτό το στοιχείο, αφού διαθέτει την κατάλληλη γλώσσα και μια σύγχρονη ενσυναίσθηση για να παρουσιάσει προβληματισμούς διαχρονικά οικείους αλλά και αναπάντητους.

Και πάλι οι Spider-Men των εναλλακτικών διαστάσεων αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της απόλαυσης, όλοι προϊόντα γνήσιας έμπνευσης, που δίνουν την ευκαιρία στο animation να ξεσαλώσει με τις εκπληκτικές εναλλαγές του. Μου είναι αδύνατο να μην ξεχωρίσω τον Spider-Punk, το σχεδιαστικό στιλ και τις αξιομνημόνευτες ατάκες που τον συνοδεύουν. Το οπτικό κομμάτι επιτυγχάνει έναν ακόμα καλύτερο συνδυασμό ψύχραιμης εικονογραφίας και φρενήρους χρωματικού χάους και αξίζουν όλα τα εύσημα του κόσμου στους σχεδιαστές που παραδίδουν οπτικά κάτι πανέμορφο και εντυπωσιακό χωρίς την παραμικρή αίσθηση κούρασης στο μάτι παρόλο το ανεξάντλητο περιεχόμενο.

Με τον υπερβολικό κορεσμό των υπερηρωικών ταινιών και το γεγονός ότι αυτό είναι το πέμπτο “Spider-Man 2” που βλέπουμε μέσα σε μια εικοσαετία, δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα έβλεπα μια ταινία που θα κατάφερνε όχι μόνο να με συναρπάσει και να με παρασύρει με τη μαγεία και το περιεχόμενό της, αλλά να με κάνει να ανυπομονώ και για τη συνέχεια.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

33 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *