Η ιστορία δύο γυναικών: από τη μια η Μις Καναδάς, μια παρθένα που κερδίζει σε έναν σουρεάλ διαγωνισμό ομορφιάς που έχει ως έπαθλο τον γάμο με έναν πολυεκατομμυριούχο, και από την άλλη μιας καπετάνισσας ενός καραβιού που έχει στην πλώρη το κεφάλι του Καρλ Μαρξ και είναι γεμάτο ζάχαρη…

Σκηνοθεσία:

Dusan Makavejev

Κύριοι Ρόλοι:

Carole Laure … Μις Κόσμος 1984/Μις Καναδάς

Anna Prucnal … Anna Planeta/καπετάνισσα Ann

John Vernon … Aristote/Κος Kapital

Pierre Clementi … Leon Bakunin

Sami Frey … El Macho

Marpessa Dawn … Mama Communa

Roy Callender … Jeremiah Muscle

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Dusan Makavejev

Παραγωγή: Richard Hellman, Vincent Malle

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

Φωτογραφία: Pierre Lhomme

Μοντάζ: Yann Dedet

Σκηνικά: Jocelyn Joly

Κοστούμια: Corinne Jorry

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Sweet Movie
  • Ελληνικός Τίτλος: Σουήτ Μούβι

Παραλειπόμενα

  • Το αρχικό σενάριο αφορούσε μόνο τη Μις Καναδάς, αλλά η Carole Laure εγκατέλειψε στα μισά τα γυρίσματα, αισθανόμενη ολοένα και πιο αηδιασμένη με αυτά που χρειάζονταν να κάνει για τον ρόλο της. Έτσι, ο Makavejev ανακατασκεύασε το σενάριο, γράφοντας και το κομμάτι με την καπετάνισσα, ώστε να ολοκληρωθεί η ταινία. Το 2022, η Laure επανήλθε στο ζήτημα, αναφερόμενη ακόμα και σε εγκληματικές απειλές εναντίον της, ενώ εξαρχής είχε αντιδράσει αρνητικά που ο σκηνοθέτης τοποθέτησε σωσία της για τις σκηνές που εκείνη είχε αρνηθεί να λάβει μέρος.
  • Πρόκειται για μία από τις πλέον κατακριμένες λόγω του θέματος τους ταινία, παρουσιάζοντας επί της οθόνης κοπρολαγνεία, εμετοφιλία, υπόνοια παιδοφιλίας, αλλά και αρχειακό υλικό λειψάνων από τη σφαγή στο πολωνικό Κατίν. Πολλές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, δεν επέτρεψαν την προβολή της, ενώ σε άλλες το ψαλίδι στο υλικό ήταν έντονο. Αντίθετα στη Σουηδία ο μόνος περιορισμός ήταν η απαγόρευση σε κοινό από 15 ετών και κάτω.
  • Η πολωνή Anna Prucnal υπέστη απαγόρευση επανεισόδου στη χώρα της για 15 έτη.
  • Στην Ιταλία το ντουμπλάρισμα της ταινίας είχε επιμεληθεί ο Pier Paolo Pasolini.
  • Μέχρι και το 2007, που η Criterion κυκλοφόρησε το φιλμ σε DVD, ήταν πολύ δύσκολο για κάποιον να βρει και να παρακολουθήσει την ταινία μετά την αρχική της προβολή στις αίθουσες.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Ανάμεσα στις συνθέσεις του Χατζιδάκι, υπάρχει και το περίφημο τραγούδι Τα Παιδιά Κάτω στον Κάμπο, με ερμηνεύτρια τη Μαρία Κάτηρα. Η ίδια ακούγεται και στο Το Καλοκαίρι θα Θερίσουμε, γραμμένο το 1945 για το ομώνυμο θεατρικό του Αλέξη Δαμιανού. Επίσης, η Anne Lonnberg ερμηνεύει το Is There Life on the Earth?, σε στίχους δικούς της και του Makavejev.

Κριτικός: Φίλιππος Χατζίκος

Έκδοση Κειμένου: 3/4/2023

Η γέφυρα στο κανάλι του Άμστερνταμ ανοίγει θριαμβευτικά, σχεδόν ιπποτικά, για να διαβεί το καράβι της Ιστορίας. Στην πλώρη του είναι επιβλητικά σκαλισμένη η δακρυσμένη μορφή του Καρλ Μαρξ, ενώ ακριβώς από πάνω του διακρίνεται η Άννα Πλανέτα, με βλέμμα καθαρό σαν μια γυναίκα σε αποστολή, έτοιμη να ανάψει τη σπίθα της επανάστασης σε όλη την οικουμένη. Συνεπιβάτης της ένας ναύτης που ξέμεινε από το πλήρωμα του θρυλικού Ποτέμκιν˙ οι δυο μαζί φαντάσματα, φορείς ενός προ πολλού χαμένου ιδεώδους, απομεινάρια της αγωνιστικής σοσιαλιστικής ουτοπίας που η πραγματικότητα αποκαθήλωσε με κρότο.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, λίγο νωρίτερα, ένας ζάμπλουτος μεγιστάνας διεξάγει καλλιστεία παρθενίας, όπου νεαρές πανέμορφες παρθένες διαγωνίζονται για τη θέση της συζύγου του, περνώντας από λεπτομερή εξέταση από γυναικολόγο. Νικήτρια η Μις Καναδάς, τα γεννητικά όργανα της οποίας ακτινοβολούν. Σε μία σπαρταριστή σεκάνς, ο Μακαβέγιεφ εξαπολύει μία επιθετική ρητορική έναντι των θαυμάτων του ελεύθερου κόσμου, των δικών του αρρωστημένων θεσμών, μίας κουλτούρας όπου τα πάντα επιτρέπονται αρκεί να αποδοθεί το κατάλληλο αντίτιμο, όπου αυτό που σήμερα αποκαλούμε εύσχημα αντικειμενοποίηση του γυναικείου σώματος αποκτά τις πιο κυριολεκτικές του διαστάσεις.

Αμέσως μόλις κυκλοφόρησε, το Sweet Movie προκάλεσε κατακλυσμιαίες αντιδράσεις, λογοκρίθηκε και απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες. Η πρωταγωνίστρια Άννα Προύκναλ στερήθηκε το διαβατήριό της και δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην Πολωνία για χρόνια. Λοιδορήθηκε ως κοπροφιλικό, εμετοφιλικό και πορνογραφικό, ενώ ο τρόπος που επιτίθεται σαρκαστικά στις κυρίαρχες ιδεολογίες το κατέστησε αντιπαθές σε κάθε πιθανό στρατόπεδο. Φανταζόμαστε τον προβοκάτορα Ντούσαν Μακαβέγιεφ να διασκεδάζει με το σαρωτικό κύμα αποδοκιμασίας που εισέπραξε η ταινία του˙ το έργο του είναι απερίφραστα προκλητικό, γεμάτο ευθείες επιθέσεις στην κρατούσα αισθητική και ηθική της κινηματογραφικής εικόνας του καιρού του. Παρά την αναμφίβολη αμετροέπειά του, όμως, διαθέτει τόσο πλούσιο συμβολισμό που όταν καταλαγιάζει η αρχική αποστροφή που προξενεί το αλλοπρόσαλλο θέαμα, η παιγνιώδης διάθεσή του αφήνει έντονο το κυνικό της αποτύπωμα.

Κινηματογραφώντας πρόωρα αυτό που αργότερα θα αποκαλούνταν το τέλος της ιστορίας του «σύντομου» εικοστού αιώνα, ο Μακαβέγιεφ θέτει στη μία όψη του νομίσματος τον «ελεύθερο κόσμο» σε πλήρη αποσύνθεση, παραδομένο στην καταναλωτική μανία σε σημείο τελειωτικής αποβλάκωσης. Στην άλλη όψη τοποθετεί το σοσιαλιστικό ιδεώδες που κουβαλά ένας περιφερόμενος πλωτός θίασος, ερωτευμένος με τα σύμβολα και το ένδοξο παρελθόν του, με τις σημαίνουσες φιγούρες του, σαν φαρσοκωμική παρωδία του εαυτού του. Η διαπάλη των ιδεολογιών, ο πόλεμος των δύο κοσμοθεωριών που κυριάρχησε στον πλανήτη για δεκαετίες, βαίνει προς ένα μεγάλο φινάλε, με τις αντιμαχόμενες δυνάμεις να έχουν διολισθήσει στην πλήρη αλλοτρίωση, ανοίγοντας την πόρτα σε ασύλληπτες φρικαλεότητες. Παίρνοντας από το πρώτο πλάνο αμετάκλητο διαζύγιο από τον ρεαλισμό και τους κανόνες της γραμμικής αφήγησης, ο Σέρβος δημιουργός χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα για να επιτεθεί στις αισθήσεις του κοινού. Τα γελοία καμώματα των χαρακτήρων εναλλάσσονται με αληθινά πλάνα από τα θύματα της σφαγής του Κατίν, ενώ ο Μάνος Χατζιδάκις σιγοντάρει με πανέμορφες μελωδίες τα ετερόκλητα τεκταινόμενα, διαμορφώνοντας ελεγειακές αντιθέσεις στην οργασμική και πολύπλοκη κινηματογράφηση του Μακαβέγιεφ.

Άναρχο και αινιγματικό, το Σουήτ Μούβι ξεγλιστρά από τα χέρια μας κάθε στιγμή που πιστέψαμε ότι μπορούμε να το δαμάσουμε, βγάζοντας συνεχώς έναν ακόμα απίθανο άσο από το μανίκι του. Το κείμενό του φαντάζει σε σημεία αδιανόητα πυκνό, γεμάτο ανεξίτηλες συμβολικές εικόνες που κομίζουν χωρίς την παραμικρή λέξη ωκεανούς μηνυμάτων, ενώ σε άλλα μοιάζει εμμονικά προσηλωμένο στην πρόκληση και την εξαγρίωση του κοινού του. Μοιάζει να κινείται σε ένα δυστοπικό no man’s land του πολιτικού φάσματος, όπου κυριαρχεί μία φονική τρυφηλότητα στην πιο διεστραμμένη της μορφή, οι ιδεολογίες διατυπώνονται σαν τραγελαφικοί αστεϊσμοί και οι θιασώτες τους μοιάζουν με νεκροζώντανοι που πασχίζουν να ικανοποιούν αλόγιστα τις ανάγκες τους.

Μέσα από μια αποκρουστική σουρεαλιστική εικονογραφία, ο Μακαβέγιεφ κινηματογραφεί υπερσεξουαλικοποιημένα ανεξέλεγκτα σώματα που λικνίζονται αισθαντικά, λουσμένα με κάθε λογής σωματικά υγρά, και χορογραφεί μία φιέστα απορρύθμισης και τελετουργικής φρίκης. Ωστόσο, ο κυνισμός που σαρώνει το φιλμ δέχεται ένα σοβαρό πλήγμα στην τελευταία σεκάνς: «τα παιδιά κάτω στον κάμπο», θύματα της επαναστάτριας Άννα που νομίζαμε νεκρά, σηκώνονται αίφνης και μας κοιτούν κατάματα μέσα από την κάμερα, ενώ πίσω τους διαφαίνεται το τρένο (της προόδου). Αυτή η εικόνα, αμφίσημη φυσικά όπως και ολόκληρη η ταινία, χαρίζει μία νότα ελπίδας στο δημιούργημα του Μακαβέγιεφ που μέχρι εκείνο το σημείο έμοιαζε κατάμαυρο μέσα στην πολυχρωμία του και θεόπικρο μέσα στη «γλύκα» του, αφήνοντάς μας να ψελλίζουμε μουδιασμένοι το πανέμορφα μυστηριώδες τραγούδι του Χατζιδάκι.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

20 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *