Μια μαγική βραδιά γεμάτη αστέρια, η πανέμορφη γαλάζια νεράιδα δίνει ζωή στην αγαπημένη μαριονέτα του Τζεπέτο. Έτσι ξεκινάει η φανταστική περιπέτεια του Πινόκιο, που θα του διδάξει τη γενναιότητα, την πίστη και την τιμιότητα, αξίες που πρέπει να κατέχει για να γίνει ένα αληθινό αγόρι.

Σκηνοθεσία:

Hamilton Luske

Ben Sharpsteen

Κύριοι Ρόλοι:

Dickie Jones … Pinocchio/Alexander (φωνή)

Cliff Edwards … Jiminy Cricket (φωνή)

Christian Rub … Geppetto (φωνή)

Walter Catlett … ‘Honest’ John Worthington Foulfellow (φωνή)

Charles Judels … Stromboli (φωνή)

Evelyn Venable … η γαλάζια νεράιδα (φωνή)

Frankie Darro … Lampwick (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Στόρι: Ted Sears, Otto Englander, Webb Smith, William Cottrell, Joseph Sabo, Erdman Penner, Aurelius Battaglia

Παραγωγή: Walt Disney

Μουσική: Leigh Harline, Paul J. Smith

Σκηνικά: Ken Anderson, Hugh Hennesy, John Hubley, Dick Kelsey, Kendall O’Connor, Charles Philippi, Thor Putnam, Terrell Stapp, McLaren Stewart, Al Zinnen

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: Pinocchio
 • Ελληνικός Τίτλος: Πινόκιο

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

 • ΜυθιστόρημαLe Avventure di Pinocchio του Carlo Collodi.

Κύριες Διακρίσεις

 • Όσκαρ μουσικής (αυθεντικής) και τραγουδιού (When You Wish Upon a Star).

Παραλειπόμενα

 • Τεχνική: Παραδοσιακό Σχέδιο
 • Ήταν το 1937, όταν κατά την προετοιμασία της Χιονάτης, ο Norman Ferguson έφερε στην προσοχή του Walt Disney το παιδικό μυθιστόρημα του Carlo Collodi. Όταν εκείνος το διάβασε, ενθουσιάστηκε και άμεσα το έδωσε για να γίνει σενάριο από την Bianca Majolie. Ήταν όμως τόσο πιστό στην αρχική πηγή το σενάριο, που έγιναν μονάχα αλλαγές, αρκετές όμως, επί του στόρι.
 • Δυσκολίες στην παραγωγή του Μπάμπι επέβαλαν αυτό ως δεύτερη ταινία του διάσημου στούντιο, κι ενώ προορίζονταν για τρίτη.
 • Κάποιες επιμέρους σκηνές διευθύνθηκαν από τους Norman Ferguson, T. Hee, Wilfred Jackson, Jack Kinney και Bill Roberts.
 • Μια επιτομή στα εφέ των κινουμένων σχεδίων στον τομέα της ρεαλιστικής απεικόνισης, τόσο αντικειμένων όσο και φυσικών στοιχείων.
 • Τον γάτο Γκίντεον ήταν να τον ερμηνεύσει φωνητικά ο Mel Blanc των Looney Tunes. Εντέλει, ο ηθοποιός χρησιμοποιήθηκε μονάχα για τον λόξιγκα του γάτου, μια και οι δημιουργοί αποφάσισαν να είναι βωβός.
 • Μια και η Χιονάτη είχε διάσημους ηθοποιούς για τις φωνές, ο Disney προτίμησε κάτι τέτοιο και για εδώ. Αλλά για τη φωνή του Πινόκιο, εντέλει επέλεξε να ερμηνευτεί από παιδί.
 • Το φιλμ κόστισε 2,6 εκατομμύρια δολάρια, τα διπλάσια από τη Χιονάτη. Η πρώτη του όμως προβολή στέφθηκε με εμπορική αποτυχία, κυρίως λόγω της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που συνοδεύτηκε από τον αποκλεισμό της διεθνούς αγοράς. Με τις επανεκδόσεις όμως των 1945, 1954, 1962, 1971, 1978, 1984 και 1992, το φιλμ έβγαλε συνολικά 164 εκατομμύρια δολάρια.
 • Το 2000, ένα σίκουελ από την Disneytoon Studios ακυρώθηκε όταν μπήκε επικεφαλής ο John Lasseter.
 • Από το 2017 ξεκίνησε ο σχεδιασμός για τη ζωντανή εκδοχή, με τον Robert Zemeckis να είναι αυτός που τελικά ανέλαβε τη σκηνοθεσία.
 • Και στα ελληνικά (από το 1999), με τις φωνές των: Γιώργος Ματαράγκας (Πινόκιο), Ηλίας Πλακίδης (Τζίμινι Κρίκετ), Γιώργος Χριστόπουλος (Τζεπέτο), Γιώργος Πετρόχειλος (Τίμιος Τζον), Ντίνος Σούτης (Στρόμπολι), Υρώ Λούπη (η νεράιδα), Λευτέρης Σαμψών (Λάμπγουικ), Κώστας Γκίκας, Αργύρης Κανδύλης, Στέλιος Κοντακιώτης, Πέτρος Μαγουλάς, Κώστας Μαυρογένης, Μαρία Πλακίδη. Τραγούδι: Γιάννης Φίνας (Τζίμινι Κρίκετ), Μαριάννα Ζαφειρέλη, Μάρθα Ζιώγα. Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηλίας Πλακίδης. Μετάφραση: Ζωή Ρηγοπούλου. Στοίχοι: Ντίνος Πιτυχούτης.

Μουσικά Παραλειπόμενα

 • Ανάμεσα στα τραγούδια ξεχωρίζει το When You Wish Upon a Star (με τον Cliff Edwards), που έμελλε να γίνει το επίσημο τραγούδι της Walt Disney Co. Γνωστά έμειναν και τα: Hi-Diddle-Dee-Dee (Walter Catlett), I’ve Got No Strings (Dickie Jones και Patricia Page), και Give A Little Whistle (Cliff Edwards και Dickie Jones).

Γκαλερι φωτογραφιων

36 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *