Αποστολή του αστροφύλακα Μπαζ Λαϊτγίερ είναι να εξερευνά άγνωστους γαλαξίες για λογαριασμό της Αστρικής Διοίκησης. Κι ενώ μόνος στόχος είναι η διαγαλαξιακή ειρήνη, ο δόλιος αυτοκράτορας Ζουργκ απειλεί την ασφάλεια του σύμπαντος. Ο μόνος που έχει το θάρρος και τις ικανότητες να τον σταματήσει, είναι ο Μπαζ. 

Σκηνοθεσία:

Angus MacLane

Κύριοι Ρόλοι:

Chris Evans … Buzz Lightyear (φωνή)

Keke Palmer … Izzy Hawthorne (φωνή)

Peter Sohn … Sox (φωνή)

James Brolin … αυτοκράτορας Zurg (φωνή)

Taika Waititi … Mo Morrison (φωνή)

Dale Soules … Darby Steel (φωνή)

Uzo Aduba … Alicia Hawthorne (φωνή)

Efren Ramirez … Diaz (φωνή)

Isiah Whitlock Jr. … διοικητής Burnside (φωνή)

Bill Hader … Featheringhamstan (φωνή)

Efren Ramirez … Airman Diaz (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Jason Headley, Angus MacLane

Στόρι: Jason Headley, Angus MacLane, Matthew Aldrich

Παραγωγή: Galyn Susman

Μουσική: Michael Giacchino

Μοντάζ: Anthony Greenberg

Σκηνικά: Tim Evatt

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: Lightyear
 • Ελληνικός Τίτλος: Lightyear

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

Παραλειπόμενα

 • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
 • Πρώτο κινηματογραφικό spin-off της σειράς Toy Story και origin-story ενός πραγματικού και όχι παιχνιδιού Buzz Lightyear.
 • Για την Pixar αυτό είναι το πρώτο της spin-off, και πρώτη ταινία που γυρίστηκε σε κάδρο για IMAX (εναλλαγή ανά σκηνές από 2.39:1 σε 1.90:1).
 • Σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Angus MacLane, αν και είχε διατελέσει βοηθητικός στο Ψάχνοντας την Ντόρι.
 • Η ιδέα για το στόρι έπεσε με το τελείωμα του Ψάχνοντας την Ντόρι (2016), με τον Angus MacLane να πρέπει να απαντήσει την απορία των συντελεστών της σειράς, ως προς το ποια ταινία είχε δει ο μικρός Άντι και ενδιαφέρθηκε για το action-figure του Buzz Lightyear. Ο MacLane αισθάνονταν αυτό το σχέδιο ως προσωπικό, μια και ήταν αυτός ο ήρωας που τον είχε τραβήξει μέσα στα χρόνια που εργάζονταν ως σχεδιαστής στην Pixar. Έτσι, γέννησε τον χαρακτήρα του “αληθινού” Lightyear μέσα από όλα όσα είχε εκφράσει ο ήρωας στη σειρά σαν action-figure, καταλήγοντας σε ένα αμάλγαμα από κλισέ των sci-fi ταινιών.
 • Ο Tim Allen είχε εκφράσει το 2019 τη θέληση να επαναλάβει τη φωνή του Buzz και στη δική του ταινία. Για τον MacLane, όμως, ο Chris Evans αποτελούσε την πρώτη και μοναδική του επιλογή. Η σύμπτωση είναι πως τόσο ο Tim Allen όσο κι ο Chris Evans έχουν γενέθλια στις 13 Ιουνίου.
 • Για να μπουν οι σχεδιαστές στο sci-fi κλίμα, ζήτησαν από ένα πρώην στέλεχος της Industrial Light & Magic να τους φτιάξει ένα διαστημόπλοιο ειδικά για την ταινία ως μοντέλο. Αυτή η τεχνική παραπέμπει σε παλιές ημέρες κινηματογράφου επιστημονικής φαντασίας, όπου όλα σχεδιάζονταν γύρω από ένα αρχικό μοντέλο.
 • Μπορεί αυτή να είναι η πρώτη σόλο κινηματογραφική ταινία για τον Buzz Lightyear, είχαν όμως προϋπάρξει το Μπαζ Λάιτγιαρ της Αστρικής Διοίκησης (2000) που βγήκε για την αγορά του Home Cinema, και η σειρά Buzz Lightyear of Star Command που ακολούθησε αυτή την ταινία.
 • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
 • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Ορφέας Αυγουστίδης (Μπαζ Λάιτγιαρ), Ξένια Ντάνια (Ίζι Χόθορν), Βασίλης Παπαστάθης (Σοξ), Κώστας Δαρλάσης (Ζοργκ), Ίντρα Κέιν (Αλίσια Χόθορν), Jerome Kaluta (Μο Μόρισον), Τέτα Κωνσταντά (Ντάρμπι Στιλ), Σωτήρης Δούβρης (διοικητής Μπερνσάιντ), Δημήτρης «Yusanof» Καβαρνός (Ντίαζ), Αρετή Πασχάλη (Άιβαν), Μιχάλης Βαλάσογλου (Έρικ/Ντέρικ), Κωνσταντίνος Κλαυδιανός (Φέδερινγκαμσταν), Φανή Σαρόγλου (μικρή Ίζι), Χαρά Ζησιμάτου, Μαρία Πλακίδη, Ανδρέας Ρήγας, Αφροδίτη Κατσαρού, Κωνσταντίνος Ρεπάνης, Άγγελος Λιάγκος, Άντρια Ράπτη. Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Πλακίδη. Μετάφραση: Ελένη Κουβοπούλου.

Κριτικός: Δημήτρης Μπαμπούλης

Έκδοση Κειμένου: 16/6/2022

Ενώ περνούσε χρόνια προσπαθώντας να βρει τρόπο να επιστρέψει στο σπίτι του, ο Buzz Lightyear συναντά έναν στρατό από αδίστακτα ρομπότ που έχουν αρχηγό τον Zurg, τα οποία θα πρέπει να εξολοθρεύσει.

Πριν την εναρκτήρια σκηνή, ένα κείμενο τοποθετεί τον θεατή στον συνδετικό κρίκο που έχει η ταινία με τα «Toy Story». Το κείμενο γράφει «Το 1995, ένα αγόρι με το όνομα Άντι πήρε ένα παιχνίδι από την αγαπημένη του ταινία. Αυτή είναι η ταινία». Με αυτή την παρένθεση μεταφερόμαστε σε μια ταινία με σύγχρονο animation αλλά με τη 90’s αισθητική των ταινιών sci-fi. O Buzz Lightyear βρίσκεται σε μια αποστολή σε άγνωστο πλανήτη με τη φίλη του και επίσης «φύλακα του διαστήματος» Alisha Hawthorne. Ένα λάθος του θα τους εγκλωβίσει στον αφιλόξενο αυτόν πλανήτη και ο Buzz θα κάνει τα πάντα για να καταφέρουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Η θεματική της ταινίας έχει να κάνει με τα λάθη και το ότι δεν είναι κακό να τα κάνουμε αν μαθαίνουμε από αυτά. Αυτό γίνεται ακόμη περισσότερο ξεκάθαρο όταν γνωρίζει την καινούργια του ομάδα που αποτελείται την εγγονή της Alisha, Izzy (κάθε προσπάθεια που κάνει για να ενεργοποιήσει την υπερταχύτητα που θα τους βοηθήσει να γυρίσουν σπίτι χάνει 4 χρόνια στον πλανήτη), την πρώην κατάδικο Darby και τον ατσούμπαλο Mo. Στην ομάδα του βρίσκεται και μια γάτα ρομπότ, ο Sox. Με αυτούς θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τον Zurg και να νικήσει τον στρατό από ρομπότ του.

Ο ρυθμός της ταινίας είναι αρκετά γρήγορος και έχει συνεχή εξέλιξη, με τον πρωταγωνιστή να έχει να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα. Προβλήματα τόσο εσωτερικά όσο και πρακτικά. Η όλη του προσπάθεια να διορθώσει το λάθος του θα τον οδηγήσει να κάνει θυσίες που δεν θα μπορεί να πάρει πίσω.

Κατά βάση η ταινία έχει εύθυμο χαρακτήρα, αλλά καταφέρνει και να συγκινήσει μέσα από τη σχέση του Buzz με την Alisha. Υπάρχουν στοιχεία που ίσως να μην ταιριάζουν σε μια ταινία του 1995 ιστορικά, αλλά μέσα από αυτά το «Lightyear» φαίνεται να θέλει να διορθώσει κι εκείνο κάποια λάθη. Επιπλέον, οι δημιουργοί Angus MacLane, Matthew Aldrich και Jason Headley προσφέρουν ένα έπος επιστημονικής φαντασίας προσαρμοσμένο στα 90’s, αρκετά ισορροπημένο, που συνεπαίρνει τους θεατές ανεξαρτήτου ηλικίας με σεβασμό και διακριτικές αναφορές στο Toy Story που γίνονται κυρίως μέσα από ατάκες του Buzz. Επίσης, η μουσική του Michael Giacchino είναι εντυπωσιακή και δένει μοναδικά με τον επικό χαρακτήρα των σκηνών και της πλοκής. Τέλος, το voice-acting είναι εξαιρετικό, με τον Chris Evans να φέρνει πολύ κοντά τη φωνή του σε αυτή του Tim Allen.

Γενικά, το «Lightyear» είναι μια ισορροπημένη δουλειά που πατάει μεταξύ της φρεσκάδας και της νοσταλγίας επιτυχημένα. Έχει τον χαρακτήρα μιας ταινίας που γυρίστηκε στα 90’s με ενδιαφέρουσες προσθήκες και μια πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή που μπορούν να παρακολουθήσουν οι θεατές όλων των ηλικιών. Την παράσταση κλέβει και ο νέος χαρακτήρας το ρομπότ Sox, στο οποίο βασίζεται κι ένα μεγάλο μέρος των comic-relief στοιχείων. Τέλος, το «Lightyear» είναι μια ταινία που κρατάει τον θεατή σε όλη τη διάρκεια και μπορούν να παρακολουθήσουν, νεότεροι και μεγαλύτεροι, ιδανικά σε μια κινηματογραφική αίθουσα που θα τους χαρίσει την πλήρη εμπειρία μιας διαστημικής, επικής περιπέτειας. Στο άπειρο και ακόμη παραπέρα…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

17 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *