Η αποπνικτική καλοκαιρινή ζέστη έχει καταπνίξει τα οικήματα σε ένα μικροαστικό προάστιο της Ρώμης. Οι οικογένειες εκεί μοιάζουν να μην ανήκουν πουθενά. Υπάρχει μια μυστηριώδης αίσθηση ανησυχίας, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει έκρηξη. Οι γονείς συνεχώς αναθεματίζουν που δεν ζουν σε ένα καλύτερο προάστιο, με τη ζωή που ονειρευόντουσαν όλο και να απομακρύνεται. Αλλά οι αληθινοί πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά τους, όπου βρίσκονται στο επίκεντρο ενός κύματος έτοιμου να παρασύρει σε ολική κατάρρευση όλη τη γειτονιά.

Σκηνοθεσία:

Damiano D’Innocenzo

Fabio D’Innocenzo

Κύριοι Ρόλοι:

Elio Germano … Bruno Placido

Barbara Chichiarelli … Dalila Placido

Lino Musella … καθηγητής Bernardini

Gabriel Montesi … Amelio Guerrini

Max Malatesta … Pietro Rosa

Tommaso Di Cola … Dennis Placido

Giulietta Rebeggiani … Alessia Placido

Justin Korovkin … Geremia Guerrini

Giulia Melillo … Viola Rosa

Laura Borgioli … Ada Tartaglia

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Damiano D’Innocenzo, Fabio D’Innocenzo

Παραγωγή: Agostino Sacca, Giuseppe Sacca

Φωτογραφία: Paolo Carnera

Μοντάζ: Esmeralda Calabria

Σκηνικά: Paolo Bonfini, Emita Frigato, Paola Peraro

Κοστούμια: Massimo Cantini Parrini

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Favolacce
  • Ελληνικός Τίτλος: Παραμύθια με Άσχημο Τέλος
  • Διεθνής Τίτλος: Bad Tales

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βερολίνου. Βραβείο σεναρίου.
  • Υποψήφιο για σενάριο στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.
  • Βραβείο μοντάζ στα David di Donatello. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, δεύτερο αντρικό ρόλο (Gabriel Montesi και Lino Musella), δεύτερο γυναικείο ρόλο (Barbara Chichiarelli), σενάριο, παραγωγή, φωτογραφία, σκηνικά, ήχο, κομμώσεις και βραβείο νεότητας.

Κριτικός: Σπύρος Δούκας

Έκδοση Κειμένου: 4/3/2020

Τα αδέρφια D’ Innocenzo του “Boys Cry” συνεχίζουν τη δημιουργική τους πορεία με μια εξαίσια στροφή προς τη μαύρη κωμωδία. Με αφετηρία την ιταλική οικογένεια, επικεντρώνονται στην παιδική οπτική γωνία, την οποία ακτινογραφούν μέσα από έναν σουρεάλ παραμορφωτικό φακό, και οι εικόνες τους μοιάζουν τόσο απόκοσμες, όσο και απρόσμενα γνώριμες. Μεταβαίνοντας από την οικογένεια στην κοινωνία, έχουμε ως επίκεντρο μελέτης μια γειτονιά ενός προαστίου της Ρώμης. Οι συμπεριφορές των ενηλίκων είναι κωμικές και υπερβολικές, με μια υφή γκροτέσκου, ενώ τα παιδιά, παγιδευμένα στη σύγχυση των γονέων τους και κουβαλώντας τα βάρη που εκείνοι αφήνουν πάνω τους, προσπαθούν απελπισμένα να νοηματοδοτήσουν τα βιώματά τους.

Οι D’ Innocenzo ξεκινούν με ένα ύφος κλασικής, λαϊκής ιταλικής κωμωδίας. Πάντα όμως το εμπλουτίζουν με κάτι παραπάνω, μέσα από δράσεις και κινήσεις που εμπεριέχουν και το τραγικό πέραν του κωμικού. Το μαγικό στοιχείο είναι πως η τραγική διάσταση δεν είναι άμεσα αντιληπτή, αλλά μένει αιωρούμενη στην ατμόσφαιρα. Είναι σαν να μην μπορείς να αποκωδικοποιήσεις άμεσα τις εικόνες, αλλά να μένεις πάντα με την απορία του «τι κρύβεται πραγματικά από πίσω». Και τελικά, αυτό που κρύβεται δεν είναι άλλο από το τραγικό, αυτό που η ίδια η ταινία, όπως και η μικρή κοινωνία που απεικονίζεται, προσπαθεί να συγκαλύψει.

Το “Bad Tales” θα λέγαμε εύκολα πως είναι μια ιταλική εκδοχή του «Κυνόδοντα». Παρόμοιο νόημα, αντίστοιχη ενδελεχής μελέτη της οικογένειας μέσα από μια παραμορφωτική σκοπιά. Η διαφορά είναι πως εδώ δεν έχουμε ένα τόσο αυστηρό δοκίμιο, αλλά μια πιο ελεύθερη έκφραση, αποτυπωμένη μέσα από μικρές ιστορίες και μια ξεκάθαρη εθνική ταυτότητα. Αν βέβαια υπάρχει ένα θέμα σε αυτό, είναι η αποσπασματική αφήγηση που μοιάζει με διακεκομμένα σκετς και δεν δίνει ποτέ την αίσθηση ενός ενιαίου, συνεκτικού έργου, που ίσως να ήταν ακόμα πιο δυνατό. Η δημιουργική αρετή σε αυτό, όμως, είναι η έκπληξη. Στο μεγαλύτερο μέρος παρακολουθούμε τη σχεδόν ανιαρή καθημερινότητα απλών ανθρώπων, μέχρι που στο τέλος όλα ανατρέπονται, και το σενάριο αποδεικνύει πως όσα είδαμε δεν είναι η νόρμα, αλλά η πηγή του κακού.

Πρόκειται για μια πραγματικά καλή και ιδιαίτερη περίπτωση έργου, που κέρδισε την προσοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Βερολίνου, μαζί με το βραβείο σεναρίου.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *