Λονδίνο, 1872. Ο καθηγητής Τζέιμς Μάρεϊ αρχίζει να συγκεντρώνει ορισμούς με αφορμή την πρώτη έκδοση του Λεξικού της Οξφόρδης για την αγγλική γλώσσα. Τότε, λαμβάνει πάνω από 10.000 λήμματα από έναν δόκτορα Γουίλιαμ Μάινορ, ο οποίος είναι τρόφιμος σε άσυλο φρενοβλαβών εγκληματιών.

Σκηνοθεσία:

Farhad Safinia

Κύριοι Ρόλοι:

Mel Gibson … James Murray

Sean Penn … Δρ William Chester Minor

Natalie Dormer … Eliza Merrett

Eddie Marsan … Κος Muncie

Jennifer Ehle … Ada Murray

Stephen Dillane … Δρ Richard Brayne

Steve Coogan … Frederick Furnivall

Ioan Gruffudd … Henry Bradley

Jeremy Irvine … Charles Hall

Laurence Fox … Phili Lyttelton Gell

David O’Hara … Church

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: John Boorman, Todd Komarnicki, Farhad Safinia

Παραγωγή: Nicolas Chartier, Bruce Davey, Mel Gibson, Gaston Pavlovich

Μουσική: Bear McCreary

Φωτογραφία: Kasper Tuxen

Μοντάζ: John Gilbert, Dino Jonsater

Σκηνικά: Tom Conroy

Κοστούμια: Eimer Ni Mhaoldomhnaigh

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: The Professor and the Madman

Ελληνικός Τίτλος: Ο Καθηγητής και ο Τρελός

Σεναριακή Πηγή

  • Βιβλίο: The Surgeon of Crowthorne του Simon Winchester.

Παραλειπόμενα

  • Ο Mel Gibson εργάστηκε πάνω σε αυτή τη διασκευή επί 20 χρόνια, πριν αυτή δει το πράσινο φως το 2016. Αρχικά, είχε σκοπό να το σκηνοθετήσει.
  • Τον Ιούλιο του 2017, ο Gibson και η εταιρία του, Icon Productions, μήνυσαν τη συμπαραγωγό Voltage Pictures, για την επιθυμία της τελευταίας να αναλάβει μόνη της συγκεκριμένα σημεία της παραγωγής, όπως τον έλεγχο του φινάλε του φιλμ. Η δίκη χάθηκε για τον Gibson, και μία από τις συνέπειες ήταν ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Farhad Safinia να υπογράφει στους τίτλους με το ψευδώνυμο P.B. Shemran.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur

Έκδοση Κειμένου: 29/3/2019

Μακροχρόνιο πρότζεκτ του Mel Gibson που επρόκειτο αρχικά να σκηνοθετήσει ο ίδιος, αλλά εντέλει τα ηνία παραδόθηκαν στον συνεργάτη του Farhad Safinia (σεναριογράφο στο «Apocalypto»), ο «Καθηγητής και ο Τρελός» αποτέλεσε μια τρικυμιώδη παραγωγή. Μια δικαστική διαμάχη μεταξύ Gibson και παραγωγού εταιρίας (Voltage Pictures) ανάγκασε τα γυρίσματα να διακοπούν πριν την ολοκλήρωσή τους και τον Safinia να υπογράψει το φιλμ με το ψευδώνυμο P. B. Shemran. Ίσως αυτές οι αναποδιές να μπορούσαν να δικαιολογήσουν κάποια από τα εμφανή προβλήματα που πλήττουν την ταινία, σαν τη βιαστική αφήγηση που προσπερνάει την ανάπτυξη βασικών στοιχείων της ιστορίας (όπως η… σχέση των δύο πρωταγωνιστών!), μα δεδομένου ότι το αρχικό κατ της ταινίας ήδη πλησίαζε τις τρεις ώρες (!), κάτι μας λέει ότι τα ατυχή συστατικά βρίσκονταν εκεί από την αρχή.

Δυστυχώς, το φιλμ στο σύνολό του δεν αποτελεί παρά μια κοινότοπη στην εκτέλεσή της κι εντελώς ακαδημαϊκή εξιστόρηση αληθινών γεγονότων. Ο Safinia προσπαθεί εμφανώς να αναδείξει το δραματικό ενδιαφέρον αυτών, μα εκεί είναι και το θέμα… προσπαθεί υπερβολικά. Το ύφος του είναι πομπώδες, η αφήγησή του άνευ οποιασδήποτε λεπτότητας ή περίτεχνης αφαίρεσης, οι ερμηνείες του φλερτάρουν με το γκροτέσκ. Το θέμα με αυτήν την υπερδραματοποίηση, πέραν του ότι δεν υποστηρίζεται από τα αδικαιολόγητα αφηγηματικά άλματα, είναι ότι υπονομεύει το όποιο εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον. Τουλάχιστον υπό ένα τέτοιο πρίσμα, θα μπορούσε να έχει πολύ ενδιαφέρον η ιστορία του «Τρελού» (και λιγότερο αυτή του μάλλον αδιάφορου «Καθηγητή»). Ο συνεχής δακρύβρεχτος εκβιασμός, όμως, το συναισθηματικό GPS του χολιγουντιανού soundtrack και η προσέγγιση της ιστορίας ως ένα παρωχημένο οσκαρικό δόλωμα που ίσως να ήταν αποτελεσματικό κατά τα τέλη του ’90, δεν μας διευκολύνουν ούτε στο να εστιάσουμε, αλλά ούτε και στο να πιστέψουμε την ιστορική πλευρά της ταινίας.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

14 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.