Ο αγώνας των μοναδικών ανθρώπων που έχουν επιβιώσει ενάντια στις μηχανές, οι οποίες κυριαρχούν στο Μάτριξ, συνεχίζεται και κορυφώνεται. Ο Νίο έχει εξελιχθεί σε έναν υπεράνθρωπο, ο οποίος μπορεί πλέον να διακρίνει την ταυτότητα των ανθρώπων και των αντικειμένων με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι άνθρωποι που μάχονται να ζήσουν στον πραγματικό κόσμο, καταφέρνουν να ξεφύγουν από το τεχνητό περιβάλλον του Μάτριξ. Οι μηχανές, προκειμένου να διατηρήσουν την κυριαρχία τους, εισβάλλουν στη Ζάιον, την πόλη που αποτελεί το κέντρο της ανθρώπινης αντίστασης, την τελευταία «πραγματική» πόλη.

Σκηνοθεσία:

Lana Wachowski

Lilly Wachowski

Κύριοι Ρόλοι:

Keanu Reeves … Thomas A. Anderson/Neo

Laurence Fishburne … Morpheus

Carrie-Anne Moss … Trinity

Hugo Weaving … πράκτορας Smith

Jada Pinkett Smith … Niobe

Mary Alice … η μάντισσα

Harold Perrineau … Link

Monica Bellucci … Persephone

Harry Lennix … διοικητής Lock

Lambert Wilson … Merovingian

Nona Gaye … Zee

Anthony Zerbe … σύμβουλος Hamann

Nathaniel Lees … λοχαγός Mifune

Collin Chou … Seraph

Ian Bliss … Bane

Helmut Bakaitis … ο αρχιτέκτονας

Bruce Spence … Trainman

Gina Torres … Cas

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Lana Wachowski, Lilly Wachowski

Παραγωγή: Joel Silver

Μουσική: Don Davis

Φωτογραφία: Bill Pope

Μοντάζ: Zach Staenberg

Σκηνικά: Owen Paterson

Κοστούμια: Kym Barrett

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Matrix Revolutions
  • Ελληνικός Τίτλος: The Matrix Revolutions

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Σενάριο (χαρακτήρες): The Matrix των Lana Wachowski, Lilly Wachowski.

Παραλειπόμενα

  • Το τελευταίο μέρος της τριλογίας γυρίστηκε ταυτόχρονα με το δεύτερο κεφάλαιο (και το βίντεο-γκειμ Enter the Matrix), στα Fox Studios της Αυστραλίας. Έκανε πρεμιέρα ακριβώς στις 5 Νοεμβρίου σε 60 χώρες, 6 μήνες μετά το προηγούμενο. Ήταν και η πρώτη “ζωντανή” ταινία που προβλήθηκε τόσο στις αίθουσες, όσο και σε IMAX την ίδια στιγμή.
  • Η Gloria Foster έφυγε από τη ζωή πριν τελειώσουν τα γυρίσματα των δύο κεφαλαίων. Είχε όμως προλάβει να ολοκληρώσει τις σκηνές του δεύτερου επεισοδίου, έτσι για αυτές του τρίτου βρέθηκε άλλη στη θέση της. Η αλλαγή ηθοποιού προβλέφθηκε επί της πλοκής. Η αντικαταστάτρια, Mary Alice, διόλου τυχαία είχε παίξει στο πλάι της Foster σε θεατρική παράσταση του Μπρόντγουεϊ.
  • Ο Keanu Reeves έβγαλε 15 εκατομμύρια δολάρια μόνο για αυτή την ταινία. Αντιστοιχούν σε 400 χιλιάδες δολάρια ανά λεπτό εμφάνισης.
  • Το στόρι βρήκε συνέχεια στο βίντεο-γκέιμ The Matrix Online (2005).
  • Με εντυπωσιακό άνοιγμα την πρώτη βδομάδα, αλλά πρώτη ήδη από τη δεύτερη, η ταινία έβγαλε συνολικά 427,3 εκατομμύρια δολάρια. Κόστισε 150.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 8/12/2003

Το κλείσιμο της τριλογίας του Μάτριξ εκβάλει δύο αντίθετα συμπεράσματα. Ενώ η δράση είναι πραγματικά λειτουργική κι αφοπλιστικά δυναμική (τα ειδικά εφέ είναι σαφώς διορθωμένα και καταλυτικά σε σχέση με το δεύτερο), το σενάριο είναι το προβλεψιμότερο κι απλούστερο που υπάρχει για παρόμοιες ταινίες, και οριστικά η φιλοσοφία που περιβάλει τον μύθο έχει πάει στα σκουπίδια. Οι ήρωες έχουν χάσει ήδη από το δεύτερο μέρος την αίγλη τους και απλά ενσωματώνονται στη δράση, ενώ επιπροσθέτως παρότι πρόκειται για ιστορία που υπερβαίνει της λογικής, αυτή βάλλεται από σεναριακές ευκολίες στις λεπτομέρειες που την αναιρούν. Πάντως, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει το χάος του δευτέρου, υπάρχουν σκηνές αξιόμαχες, και τελικά μένει η αίσθηση ότι οι αδελφοί Γουατσόφκι (που παραλίγο να γράψουν ιστορία στη φιλοσοφία της επιστημονικής φαντασίας) δεν έχουν τελειώσει με το Μάτριξ, κι ότι ο Νίο δεν γνώρισε την πραγματική εξιλέωση. Λέτε κάποια στιγμή που ίσως ξεμείνουν από σχέδια να το ξαναπιάσουν;

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

24 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.