The Matrix Reloaded
- The Matrix Reloaded
- 2003
- ΗΠΑ
- Αγγλικά, Γαλλικά
- Δράσης, Επιστημονικής Φαντασίας, Έπος, Θρίλερ, Νουάρ, Πολεμικών Τεχνών
- 23 Μαΐου 2003
Ο Νίο είναι ο «Ένας». Οι ικανότητές του εμπλουτίζονται με νέα κόλπα και τον βοηθούν στην αποστολή του που δεν είναι άλλη απ’ τη νίκη επί των μηχανών και την απελευθέρωση του ανθρώπινου γένους. Εδώ, μαζί με τους υπόλοιπους που κατάφεραν να ξυπνήσουν, πρέπει να βρουν τον Κλειδοκράτορα που θα τους βοηθήσει να εισβάλλουν στον κεντρικό υπολογιστή του Μάτριξ. Θα αντιμετωπίσουν τους δίδυμους φύλακές του και τον πράκτορα Σμιθ που επίσης εξελίσσεται. Ο πόλεμος βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Το Μάτριξ πρέπει να εξουδετερωθεί.
Σκηνοθεσία:
Lana Wachowski
Lilly Wachowski
Κύριοι Ρόλοι:
Keanu Reeves … Thomas A. Anderson/Neo
Laurence Fishburne … Morpheus
Carrie-Anne Moss … Trinity
Hugo Weaving … πράκτορας Smith
Adrian Rayment … δίδυμος #1
Neil Rayment … δίδυμος #2
Jada Pinkett Smith … Niobe
Monica Bellucci … Persephone
Harold Perrineau … Link
Randall Duk Kim … ο κλειδοκράτορας
Gloria Foster … η μάντισσα
Helmut Bakaitis … ο αρχιτέκτονας
Lambert Wilson … Merovingian
Daniel Bernhardt … πράκτορας Johnson
Leigh Whannell … Axel
Collin Chou … Seraph
Nona Gaye … Zee
Gina Torres … Cas
Anthony Zerbe … σύμβουλος Hamann
Roy Jones Jr. … λοχαγός Ballard
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Lana Wachowski, Lilly Wachowski
Παραγωγή: Joel Silver
Μουσική: Don Davis
Φωτογραφία: Bill Pope
Μοντάζ: Zach Staenberg
Σκηνικά: Owen Paterson
Κοστούμια: Kym Barrett
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The Matrix Reloaded
- Ελληνικός Τίτλος: The Matrix Reloaded
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- The Matrix (1999)
- The Matrix Revolutions (2003)
- The Matrix Resurrections (2021)
Σεναριακή Πηγή
- Σενάριο (χαρακτήρες): The Matrix των Lana Wachowski, Lilly Wachowski.
Παραλειπόμενα
- Γυρίστηκε ταυτόχρονα με το τρίτο μέρος της τριλογίας (και το βίντεο-γκειμ Enter the Matrix), στα Fox Studios της Αυστραλίας. Το αρχικό πλάνο ήθελε οι δύο ταινίες να κάνουν πρεμιέρα σε απόσταση λίγων μόνο εβδομάδων.
- Πρώτη εξαίρεση για τον Keanu Reeves, που επέμενε να μην εμφανίζεται σε σίκουελ.
- Ο ρόλος της Ζι ξεκίνησε με την Aaliyah, αλλά η νεαρή σταρ έφυγε τραγικά από τη ζωή, πριν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα. Οι σκηνές της ξαναγυρίστηκαν με τη Nona Gaye. Οι φήμες ήθελαν μία εκ των Eva Mendes, Samantha Mumba, Brandy Norwood και Tatyana Ali ως αντικαταστάτρια.
- Ο Sean Connery απέρριψε τον ρόλο του αρχιτέκτονα, επειδή δεν καταλάβαινε τη λογική του σεναρίου.
- Ο ρόλος του Σεράφ είχε γραφτεί ειδικά για τον Jet Li. Όμως, ο ασιάτης ηθοποιός απαίτησε να πληρωθεί με όσα θα έπαιρνε και ο Keanu Reeves. Ο ρόλος αλλάχτηκε σε θηλυκός ώστε να τον ερμηνεύσει η Michelle Yeoh, αλλά αυτή έπειτα τον απέρριψε λόγω του προγραμματισμού της.
- Ελάχιστοι κλώνοι του πράκτορα Σμιθ αντιστοιχούσαν στον Hugo Weaving. Απλά έγινε κάστινγκ για να βρεθούν ηθοποιοί με τον σωματότυπο του γεννημένου στη Νιγηρία ηθοποιού, και προστέθηκε ψηφιακά σε αυτούς το κεφάλι του Weaving.
- Η Carrie-Anne Moss χρειάστηκε 6 ολόκληρους μήνες για να μπορέσει να αποδώσει σωστά την κλωτσιά του σκορπιού στην εναρκτήρια σκηνή.
- Η Gloria Foster έφυγε από τη ζωή πριν τελειώσουν τα γυρίσματα. Είχε όμως προλάβει να ολοκληρώσει τις σκηνές αυτού του επεισοδίου, έτσι για αυτές του τρίτου βρέθηκε άλλη στη θέση της.
- Για τις σκηνές στη Ζάιον χρειάστηκαν πάνω από χίλιοι κομπάρσοι.
- Το φιλμ γυρίστηκε με κάμερα Super 35, και όχι με Panavision όπως γράφεται στους τίτλους τέλους.
- Αυτή ήταν η πλέον ακριβή ταινία της τριλογίας. Κόστισε 150 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 100 πήγαν στα ειδικά εφέ. Έβγαλε όμως από τα ταμεία 742,1.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Οι Linkin Park συνείσφεραν με το ορχηστρικό Session, ενώ οι P.O.D. έγραψαν κι ερμήνευσαν το Sleeping Awake.
- Αρχικά σχεδιάζονταν να κάνει το σάουντρακ η νορβηγική ηλεκτρονική μπάντα των Royksopp, αλλά το ενδεχόμενο αποκλείστηκε γρήγορα.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 23/5/2003
Το δεύτερο μέρος της σειράς «The Matrix», το οποίο καθυστέρησε αρκετά, για οικονομικο-τυπικούς λόγους, ανεβάζοντας τη σινεφιλική αγωνία στα ύψη. Όμως, τίποτα δεν λειτουργεί σαν «μηχανή». Από το σενάριο που όχι μόνο απλά δεν ανανεώνει τον μύθο αλλά τον καταδικάζει με την έλλειψη νοημάτων, ως τα εφέ που μοιάζουν ουσιαστικά ψεύτικα μέσα στην πληθώρα τους (ειδικά το συγκεκριμένο με τους πράκτορες Σμιθ), ίσως λόγω της βιασύνης τής διανομής. Υπάρχει μια εντυπωσιακή σεκάνς σε αυτοκινητόδρομο, αλλά η έλλειψη συγκινησιακής φόρτισης την υποβιβάζει κι αυτή σε επίπεδο απλού εμπορικού σινεμά. Οι νέοι ήρωες που προστίθενται είναι ανούσιοι και χωρίς τη γοητεία των πρωτότυπων, οι οποίοι τείνουν να χάνουν και τη δική τους. «Συνωμοτικά», θα λέγαμε ότι οι μηχανές ανέλαβαν τη σκηνοθεσία κι αντέστρεψαν το νόημα προς εφησυχασμό τους! Το ρέιβ πάρτι στη Ζάιον και η αναγωγή του Νίο σε Σούπερμαν ολοκληρώνουν την εικόνα μιας ταινίας που για χάρη της πρώτης, καλύτερα να μην είχε γυριστεί ποτέ…
Βαθμολογία: