20 χρόνια πέρασαν από τον μεγάλο πόλεμο, και ο Νίο ζει μια ήρεμη πλέον ζωή στο Σαν Φρανσίσκο, εκ νέου υπό το όνομα Τόμας Α. Άντερσον. Ο ψυχολόγος του του έχει προτείνει να πάρει τα μπλε χάπια, και το παρελθόν έχει πέσει σε λήθη. Ούτε αυτός θυμάμαι τώρα την Τρίνιτι, ούτε εκείνη τον Νίο. Αλλά ο Μορφέας θα μπει ξανά στο προσκήνιο, ώστε να του δώσει το κόκκινο χάπι που του ανοίγει διάπλατα και πάλι την αλήθεια. (η πλοκή είναι ανεπίσημη και προσωρινή) 

Σκηνοθεσία:

Lana Wachowski

Κύριοι Ρόλοι:

Keanu Reeves … Thomas A. Anderson/Neo

Carrie-Anne Moss … Tiffany/Trinity

Yahya Abdul-Mateen II … Morpheus/πράκτορας Smith

Jessica Henwick … Bugs

Jonathan Groff … Smith

Jada Pinkett Smith … Niobe

Priyanka Chopra Jonas … Sati

Lambert Wilson … Merovingian

Daniel Bernhardt … πράκτορας Johnson

Neil Patrick Harris … ο αναλυτής

Christina Ricci … Gwyn de Vere

Erendira Ibarra … Lexy

Ellen Hollman … Echo

Max Riemelt … Sheperd

Brian J. Smith … Berg

Telma Hopkins … Freya

Andrew Caldwell … Jude

Toby Onwumere … Sequoia

Max Mauff … Quillion

Purab Kohli … Zen

Freema Agyeman … Astra

Tiger Hu Chen … M.O.T.C

Ian Pirie … υπαστυνόμος

Clayton Watson … Kid

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Lana Wachowski, David Mitchell, Aleksandar Hemon

Παραγωγή: Grant Hill, James McTeigue, Lana Wachowski

Μουσική: Johnny Klimek, Tom Tykwer

Φωτογραφία: Daniele Massaccesi, John Toll

Μοντάζ: Joseph Jett Sally

Σκηνικά: Hugh Bateup, Peter Walpole

Κοστούμια: Lindsay Pugh

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: The Matrix Resurrections
 • Ελληνικός Τίτλος: The Matrix Resurrections
 • Εναλλακτικός Τίτλος: The Matrix 4 [ανεπίσημος]

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

 • Σενάριο (χαρακτήρες): The Matrix των Lana Wachowski, Lilly Wachowski.

Κύριες Διακρίσεις

 • Υποψήφιο για Bafta ειδικών εφέ.

Παραλειπόμενα

 • Το τέταρτο κεφάλαιο του διάσημου franchise έχει για πρώτη φορά μόνο τη Lana Wachowski ως σκηνοθέτη. Είναι και της συγκεκριμένης η πρώτη ταινία Matrix μετά την αποκάλυψη της τρανς ταυτότητας της και την αλλαγή του ονόματος της. Επίσης, αντίθετα με τη χρήση Super 35 της αρχικής τριλογίας, εδώ όλα έγιναν ψηφιακά.
 • Όταν είχε ολοκληρωθεί η αρχική τριλογία, οι Wachowski είχαν δηλώσει πως δεν είχαν καμία πρόθεση για νέο σίκουελ, ενώ “κληρονόμησαν” το στόρι στην πλατφόρμα βίντεο-γκέιμ The Matrix Online. Οι πρώτες φήμες ακούστηκαν το 2012, κι αφορούσαν δύο ακόμα ταινίες. Δύο χρόνια αργότερα, αυτές ανανεώθηκαν με μια πληροφορία που ήθελε τη Warner Bros. να έχει ήδη στα χέρια της ένα πρώτο στόρι για μια νέα τριλογία. Κι ενώ αυτές διαψεύσθηκαν, και παρότι η Lilly Wachowski θεώρησε δημοσίως την όλη ιδέα ως “απωθητική”, Keanu Reeves και Hugo Weaving ολοένα κι αναφέρονταν στην πρόθεση τους να επιστρέψουν στους ρόλους τους. Το 2017, ήρθε ένα άρθρο που ήθελε τον Michael B. Jordan ως πιθανό πρωταγωνιστή, και τις δημιουργούς απούσες από τον προγραμματισμό. Ακούστηκε ακόμα και η εκδοχή για ένα spin-off με τον Μορφέα σε μικρότερη ηλικία. Μέχρι που ο Zak Penn επιβεβαίωσε πως εργάζονταν πάνω σε ένα σίκουελ σενάριο, απλά τον είχαν απομακρύνει ήδη από τη θέση του.
 • Η επίσημη ανακοίνωση έγινε στις 20 Αυγούστου του 2019, με τη Lilly Wachowski να δηλώνει απούσα λόγω της προτίμησης της στην τηλεοπτική κωμική σειρά Work in Progress, δηλώνοντας επίσης ότι ήθελε να απομακρυνθεί ως καλλιτέχνιδα από τον mainstream χώρο.
 • Δόθηκε χρόνος στον Hugo Weaving να φέρει τον προγραμματισμό του σύμφωνα με τις επιταγές της παραγωγής, αλλά αυτό εντέλει δεν ήταν δυνατόν να συμβεί.
 • Ο Laurence Fishburne δήλωσε πως κανείς δεν του ζήτησε να ερμηνεύσει εκ νέου τον Μορφέα, αλλά και ο Joe Pantoliano έστειλε μήνυμα στη Lana Wachowski που έμεινε αναπάντητο.
 • Όταν ανακοινώθηκε ο τίτλος ως Resurrections, οι φαν αναρωτήθηκαν αν αυτό σήμαινε ότι θα αγνοηθούν τα γεγονότα του δεύτερου και του τρίτου μέρους, μέχρι που το trailer ξεκαθάρισε το αντίθετο.
 • Για να κρατηθεί μια μυστικότητα, τα γυρίσματα έγιναν υπό τον κωδικό τίτλο Project Ice Cream. Αυτά αναστάτωσαν τους κάτοικους του Σαν Φρανσίσκο, μια και υπήρξαν φθορές σε κτήρια και φώτα του δρόμου. Επίσης, η Wachowski γύρισε εκεί ακόμα και τις σκηνές δράσης χωρίς κανέναν βοηθό επί των κασκαντέρ.
 • Ταυτόχρονη κυκλοφορία στις αίθουσες και στην πλατφόρμα του HBO Max για τον πρώτο μήνα. Ήταν η τελευταία ταινία της Warner Bros. υπό αυτό το καθεστώς, το οποίο ήταν η απάντηση του στούντιο στα προβλήματα που επέφερε η πανδημία.
 • Το μπάτζετ έφτασε στα 190 εκατομμύρια δολάρια, αλλά τα κέρδη κόλλησαν στα 156,6. Παράλληλα, όμως, ήταν και η ταινία που κατέβηκε παράνομα περισσότερο από κάθε άλλη την ίδια περίοδο που διατέθηκε online.

Κριτικός: Δημήτρης Μπαμπούλης

Έκδοση Κειμένου: 23/12/2021

Ο κύριος Άντερσον ζει τη ζωή του σαν δημιουργός βιντεοπαιχνιδιών, έχοντας θαμπή τη μνήμη του πάνω σε όσα έχουν συμβεί. Όταν νεότεροι «ελευθερωμένοι» θα τον αναζητήσουν, θα πρέπει να επιλέξει ξανά μεταξύ πραγματικότητας και προσομοίωσης.

Η θρυλική τριλογία και μεγάλη κινηματογραφική κληρονομιά για την pop-culture The Matrix αποκτά σίκουελ από την εξαρχής -εκ του ήμισυ- δημιουργό της, Lana Wachowski. Αλλάζοντας αρκετά την προσέγγιση της δομής της ταινίας σε σχέση με τα γνωστά, στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της αφήγησης σε μέτα-στοιχεία. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό πολύ ξένο για τις ταινίες Matrix, οριακά αταίριαστο, αλλά δείχνει τη διάθεση της δημιουργού να «παίξει» με τους θεατές. Οι νέοι χαρακτήρες που εντάσσει στην υπόθεση είναι ενδιαφέροντες, ειδικά η Μπαγκς, αλλά δεν αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο για να τους αναπτύξει. Γενικά, όμως, η τοποθέτηση των χαρακτήρων στο περιβάλλον τους και τις συνθήκες που ισχύουν πλέον μετά από τόσα χρόνια γίνεται αρκετά πειστικά για τον χρόνο που τους αφιερώνεται από τη δημιουργό και δείχνει το αφηγηματικό της ταλέντο. Ωστόσο, η όλη μέτα-προσέγγιση και το γέλιο που προσπαθεί να εκμαιεύσει σε όλη τη διάρκεια κατά κάποιον τρόπο σπάνε οποιονδήποτε ρυθμό προσπαθεί να δημιουργήσει η ταινία, αλλά και τον βασικό χαρακτήρα που είχαν οι πρώτες τρεις ταινίες.

Η κεντρική θεματολογία της ταινίας πολύ γρήγορα γίνεται το love-story, ανάμεσα σε Neo και Trinity, με το ενδιαφέρον σιγά σιγά να απομακρύνεται από τον θεατή. Προφανώς, το love-story στις τρεις πρώτες ταινίες είναι ένα βασικό θέμα της υπόθεσης, αλλά όχι το κεντρικό και στη συγκεκριμένη περίπτωση από τη στιγμή που γίνεται το μόνο κίνητρο των χαρακτήρων, αρχίζει να χάνεται και το ενδιαφέρον της πλοκής.

Ας μείνουμε όμως λίγο περισσότερο στα μέτα-στοιχεία και το αν λειτουργούν ή όχι. Αρχικά, λειτουργούν σωστά για να δημιουργήσουν έδαφος για αναφορές στις προηγούμενες ταινίες, και αν είσαι φαν της της τριλογίας θα ενθουσιαστείς αρκετά σε κάποια συγκεκριμένα σημεία, ωστόσο το «μέτα» ακουμπάει και αυτές τις σκηνές με μια αυτοειρωνεία, σε σημείο να ειρωνεύεται μέχρι και τους φαν της, αλλά και τους «μιλένιαλς». Όλα αυτά την ίδια στιγμή που το χιούμορ της προσεγγίζει αυτό των ταινιών Marvel, με ξεκάθαρη πρόθεση να προσεγγίσει νεανικότερο κοινό. Οι σκηνές δράσης για ακόμη μία φορά είναι καλογυρισμένες και απολαυστικές, και προσθέτουν μια όμορφη νότα στην ταινία, ενώ γενικότερα η σκηνοθεσία και η αφήγηση με την κάμερα είναι το δυνατό σημείο του συνόλου. Οι ερμηνείες είναι καλές, ο Keanu Reeves προσεγγίζει με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, όπως στο παρελθόν, τον χαρακτήρα του Neo και είναι απολαυστικός, όπως και η Carrie-Anne Moss και ο νεοφερμένος Jonathan Groff.

Γενικά, το The Matrix Resurrections είναι μια ταινία που ίσως να μην έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης παρά την ξεκάθαρη ανάγκη της δημιουργού της να διασκεδάσει με το ίδιο της το δημιούργημα. Το στόρι αποτελείται από ένα σύνολο καλών ιδεών, που όμως δεν συνθέτουν ένα λειτουργικό αποτέλεσμα. Η Lana Wachowski φαίνεται σε όλη την ταινία ότι χειρίζεται τα στοιχεία που την αποτελούν με μια προσέγγιση «δικό μου είναι ό,τι θέλω το κάνω» -και δικαίως-, ωστόσο αποτυγχάνει να λειτουργήσει πατώντας σε ένα μπαγκράουντ μιας τριλογίας που είχε κυρίως σοβαρό χαρακτήρα.

Άσχετα με το πόσο καλά ή κακά θεωρεί κάποιος το Matrix Reloaded και το Matrix Revolutions, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι είναι ταινίες που κολλάνε στο μυαλό σου, και ο κύριος λόγος που το κάνουν είναι γιατί έχουν χαρακτήρα και ταυτότητα. Το The Matrix Resurrections αποτυγχάνει να βρει την ταυτότητα του, να πείσει για τον ουσιαστικό λόγο ύπαρξης του σαν ταινία, και σίγουρα είναι μια ταινία που μελλοντικά ένας θεατής θα πρέπει να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να την επαναφέρει στη μνήμη του.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

36 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 Σχόλια

 1. ΟΞΩ * ΑΠ'ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ!!! 25 Φεβρουαρίου 2022

  * Εκ του filmy: Διαγραφή μέρος του σχολίου ως ακραία υβριστικού. Μπορούμε να εκφράζουμε την άποψη μας με τρόπο που δεν θα προσβάλει άνευ λόγου και ουσίας συνανθρώπους μας * ... Βαθμός ένα πολύ μεγάλο μηδέν!!!

  1. Στράτος 26 Φεβρουαρίου 2022

   Πρόλαβα να το διαβάσω χθες το βράδυ. Κάποιοι νομίζουν ότι παντού είναι γήπεδο. Καλά κάνατε και το διαγράψατε, και συνεχίστε την καλή δουλειά που μας προσφέρετε.

 2. ΣΙΝΕΧΤΥΠΗΜΕΝΟΣ 10 Ιανουαρίου 2022

  Κακώς το ακυρώνετε. Μπορεί να μην είναι σαν την ταινιάρα του 99, αλλά είναι σίγουρα καλύτερο από εκείνα τα δυο σίκουελ. Μακάρι να υπήρχε τρόπος ανανέωσης της φιλοσοφίας περί μάτριξ (κάτι που μου κάνει κομματάκι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο), αλλά τη δράση του την έχει, σενάριο έχει μια χαρά, και... love-story ή αυτοπαρωδία μονάχα σε δεύτερο πλάνο (γιατί τέτοια επιμονή στην κριτική;). Ξεχνάμε και ότι το μάτριξ δεν αφορούσε ποτέ τη δράση, όσο πρωτοποριακή και αν ήταν. Ήταν η νεο-φιλοσοφία που έγραψε ιστορία, και εδώ δεν προδίδεται. Απλά δεν ανανεώνεται σε βαθμό που θα δικαιολογούσε την ύπαρξη αυτής της ταινίας πέρα από μια ακόμα ποπ-κορν απόλαυση (που αλλού όμως την αναγάγουμε σε ταινιάρα).

 3. Δημήτρης 23 Δεκεμβρίου 2021

  Βασικά δεν περίμενα και πολλά, αλλά η ταινία ήταν απλά ξαναζεσταμένο φαγητό, χωρίς καμιά πρωτοτυπία και οι δευτερεύοντες ρόλοι ήταν άχρωμοι και κακοί...Οι Laurence Fishburne και Hugo Weaving θα βλέπουν τους "αντικαταστάτες" τους και θα χτυπάνε το κεφάλι τους σε όποιον τοίχο βρουν μπροστά τους4/10 και πολύ του είναι...Αν το έβλεπα σε κινηματογράφο σίγουρα θα έκλαιγα τα λεφτά μου. Τουλάχιστον τώρα έχασα μόνο δυομίση ώρες θέασης και 15 λεπτά κατεβάσματος! (Αφού η ταινία υπάρχει ήδη από χτες σε ποιότητα WEB 1080p στα γνωστά τορεντάδικα και μάλιστα σήμερα βγήκαν και Ελληνικοί υπότιτλοι στα γνωστά υποτιτλάδικα)