Ο Μάρκους, ένας επαγγελματίας μισθοφόρος, αναγκάζεται να επιστρέψει στο σπίτι του και στην κόρη του μετά την απώλεια της γυναίκας του σε μια έκρηξη σε τρένο. Όταν πληροφορείται ότι η έκρηξη ήταν τρομοκρατική ενέργεια, ο Μάρκους θα δημιουργήσει μια εκκεντρική, ιδιόρρυθμη «ομάδα εκδίκησης» παίρνοντας τον νόμο στα χέρια του.

Σκηνοθεσία:

Anders Thomas Jensen

Κύριοι Ρόλοι:

Mads Mikkelsen … Markus

Nikolaj Lie Kaas … Otto

Andrea Heick Gadeberg … Mathilde

Lars Brygmann … Lennart

Nicolas Bro … Emmenthaler

Gustav Lindh … Bodashka

Roland Moller … Kurt

Albert Rudbeck Lindhardt … Sirius

Jacob Lohmann … Kenneth

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Anders Thomas Jensen

Στόρι: Anders Thomas Jensen, Nikolaj Arcel

Παραγωγή: Sidsel Hybschmann, Sisse Graum Jorgensen

Μουσική: Jeppe Kaas

Φωτογραφία: Kasper Tuxen

Μοντάζ: Anders Albjerg Kristiansen, Nicolaj Monberg

Σκηνικά: Nikolaj Danielsen

Κοστούμια: Vibe Knoblauch Hededam

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Retfaerdighedens Ryttere
  • Ελληνικός Τίτλος: Οι Εκκεντρικοί
  • Διεθνής Τίτλος: Riders of Justice

Κύριες Διακρίσεις

  • Τέσσερα βραβεία στα Robert, τα εθνικά βραβεία της Δανίας. Υποψήφιο σε ακόμα 11 κατηγορίες, μεταξύ αυτών και καλύτερης ταινίας.

Παραλειπόμενα

  • Πέμπτη συνεχόμενη συνεργασία του Anders Thomas Jensen με τους Mads Mikkelsen και Nikolaj Lie Kaas.
  • Στα βραβεία Robert, ο Mads Mikkelsen του Άσπρο Πάτο κέρδισε τον εδώ εαυτό του στον πρώτο αντρικό ρόλο.

Κριτικός: Λήδα-Ειρήνη Αδάμου

Έκδοση Κειμένου: 14/5/2021

Κακά τα ψέματα, όσον αφορά τις υποκριτικές του επιδόσεις, ο Mads Mikkelsen έχει ανεβάσει τόσο ψηλά τον πήχη, που η παραμικρή παρασπονδία δύναται να τον βγάλει εκτός του εαυτού που όλοι έχουμε συνηθίσει. Το να υποδυθεί συνεπώς σε αυτή την ταινία έναν βετεράνο πολέμου με προβλήματα διαχείρισης θυμού (όπου είναι πράγματι αγνώριστος), μπορεί και να ξενίσει εκ πρώτης όψεως σε κάποιον, αλλά στη ροή της ιστορίας του εν λόγω φιλμ καταφέρνει κανείς να συνηθίσει εντέλει στην ιδέα.

Τη μεν λοιπόν «ασυνήθιστη» αλλά άξια λόγου δε ερμηνεία του Mads Mikkelsen πλαισιώνει το υπόλοιπο καστ, η σύνθεση του οποίου δένει αρμονικά και τοποθετεί την ταινία του Anders Thomas Jensen σε αποδεκτά επίπεδα. Σ’ όλα τα παραπάνω υποβοηθούν φυσικά η καλοδομημένη σκηνοθεσία του ταλαντούχου σκηνοθέτη, και το αξιοπρεπές σενάριο που συνυπογράφει από κοινού με τον Nikolaj Arcel. Την παράσταση κλέβουν βέβαια στο φιλμ οι μοναδικές σκηνές δράσης του, και το πώς μάλιστα αυτές εναλλάσσονται με τους αρκετά έξυπνους διαλόγους, δομώντας ένα αρτιότατο black-comedy-drama φιλμ εκ Δανίας. Οι Σκανδιναβοί έχουν εξάλλου συνηθίσει να μας εκπλήσσουν με τις εκάστοτε «συνθετικές» λογικές που κυριαρχούν στη θεματική των ταινιών τους.

Πέρα από «συνθετική» βέβαια, η θεματολογία του έργου καταπιάνεται επίσης με το πώς το δράμα μιας φαμίλιας, που θρηνεί την απώλεια ενός μέλους της, βρίσκει σύμμαχο την κοινωνία, η οποία επανατοποθετεί την έννοια της πάλαι ποτέ εξ αίματος οικογένειας σε εξολοκλήρου νέα βάση. Η νέα αυτή «εναλλακτική» βάση συνιστά και τη σωτηρία της εν λόγω οικογένειας αλλά και κάτι παραπάνω για την ίδια την ταινία του Jansen, η οποία έρχεται ακόμη μια φορά να αναδείξει τη δυναμική της αλληλεγγύης ως εναλλακτική λογική,  όταν οι παραδοσιακοί θεσμοί βάλλονται ή καταρρέουν.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.