Επιστρέφοντας από τη Φιλανδία, ο Λένιν φτάνει στην Αγία Πετρούπολη τον Οκτώβρη του 1917, και σκοπεύει να ανατρέψει την προσωρινή κυβέρνηση. Ο εργάτης Βασίλι αναλαμβάνει την προστασία του, όσο οι Μπολσεβίκοι ετοιμάζονται για την ένοπλη εξέγερση. Μέσα σ’ ένα εργοστάσιο της Αγ. Πετρούπολης, οι εργάτες ανατρέπουν τον υπουργό, ο οποίος με τη συνοδεία ενός Μενσεβίκου, απαιτεί να παραδώσουν τα όπλα. Οι Ζινοβίεφ και Κάμενεφ δημοσιοποιούν την ημερομηνία της εξέγερσης, ενώ η προσωρινή κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει τον Λένιν. Η εργατική αλληλεγγύη αποτρέπει το σχέδιο αυτό και ο Λένιν παίρνει τον έλεγχο της κατάστασης. Εγκατεστημένος στο ινστιτούτο Σμόλνι, συναντά τους αρχηγούς των Μπολσεβίκων και δίνει το σινιάλο της δράσης. Τα χειμερινά ανάκτορα καταλαμβάνονται και η προσωρινή κυβέρνηση συλλαμβάνεται. Ο Λένιν διακηρύσσει τη νίκη της επανάστασης και την ανάληψη της εξουσίας από τα Σοβιέτ.

Σκηνοθεσία:

Mikhail Romm

Dmitriy Vasilev (βοηθητικός)

Κύριοι Ρόλοι:

Boris Shchukin … Vladimir Ilich Lenin

Nikolai Okhlopkov … Vasily

Vasili Vanin … Matveyev

Nikolai Svobodin … Rutkovsky

Vadim Ganshin … Zhukov

Yelena Shatrova … Anna Mikhailovna

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Aleksei Kapler

Μουσική: Anatoliy Aleksandrov

Φωτογραφία: Boris Volchek

Μοντάζ: Tatyana Likhachyova

Σκηνικά: Boris Dubrovsky-Eshke, Nikolai Solovyov

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Lenin v Oktyabre
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Λένιν τον Οκτώβρη
  • Διεθνής Τίτλος: Lenin in October

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Παραλειπόμενα

  • Ο Stalin ήθελε μια ταινία που θα εξιστορεί την Οκτωβριανή Επανάσταση και τους ανθρώπους της. Ήθελε αυτή να είναι έτοιμη για τα 20 χρόνια της επετείου. Μόλις το σενάριο εγκρίθηκε από τις ανώτερες αρχές του κράτους, η ταινία μπήκε για παραγωγή με καθυστέρηση ενός χρόνου. Ο μόνος διαθέσιμος σκηνοθέτης ήταν ο Mikhail Romm, αλλά κατάφερε να έχει έτοιμη την ταινία για προβολή μόλις τρεις μήνες αφού ξεκίνησε τα γυρίσματα στις αρχές Αυγούστου.
  • Υπάρχουν δύο εκδοχές της ταινίας. Η μία, η αρχική, απεικονίζει τον Stalin (ερμηνευμένο από τον πρωτοεμφανιζόμενο Semyon Goldshtab), ενώ η άλλη, στην ανακατασκευή του 1958, ο Stalin λείπει.

Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *