Ενώ στο νησί των Βίκινγκ η παρέα ασχολείται με το νέο αγαπημένο άθλημα αγώνων με δράκους, ο Χίκαπ με τον μαύρο δράκο Τούθλες πετάν ψηλά και χαρτογραφούν νέες περιοχές κι εξερευνούν νέους κόσμους. Σε έναν από αυτούς, όμως, βρίσκεται μια παγωμένη σπηλιά γεμάτη εκατοντάδες άγριους δράκους και τον μυστηριώδη δρακο-αναβάτη. Οι δύο φίλοι πλέον βρίσκονται στο επίκεντρο μιας νέας μάχης για τη διατήρηση της ειρήνης.

Σκηνοθεσία:

Dean DeBlois

Κύριοι Ρόλοι:

Jay Baruchel … Hiccup (φωνή)

Cate Blanchett … Valka (φωνή)

Gerard Butler … Stoick (φωνή)

Craig Ferguson … Gobber (φωνή)

America Ferrera … Astrid (φωνή)

Christopher Mintz-Plasse … Fishlegs Ingerman (φωνή)

Jonah Hill … Snotlout Jorgenson (φωνή)

Kristen Wiig … Ruffnut Thorston (φωνή)

T.J. Miller … Tuffnut Thorston (φωνή)

Djimon Hounsou … Drago Bludvist (φωνή)

Kit Harington … Eret (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Dean DeBlois

Παραγωγή: Bonnie Arnold

Μουσική: John Powell

Μοντάζ: John K. Carr

Σκηνικά: Pierre-Olivier Vincent

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: How to Train Your Dragon 2
  • Ελληνικός Τίτλος: Πώς να Εκπαιδεύσετε τον Δράκο σας 2

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Σειρά βιβλίων: How to Train Your Dragon της Cressida Cowell.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
  • Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
  • Καλύτερη ταινία στα βραβεία Annie, τα βραβεία των κινουμένων σχεδίων.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
  • Ο DeBlois αποδέχτηκε να το σκηνοθετήσει, με την προϋπόθεση πως η σειρά θα γίνει τριλογία. Ο Chris Sanders δεν μπορούσε να έχει ενεργή συμμετοχή, λόγω του Οι Κρουντς.
  • Ως κεντρική του επιρροή, ο DeBlois κατονόμασε το Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται.
  • Ο σκηνοθέτης ταξίδεψε με το επιτελείο του ως τη Νορβηγία, ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες εικόνες για το σχέδιο. Αυτό ήταν μια υπέρβαση σε σχέση με το πρώτο μέρος, στο οποίο είχαμε μια πιο αφηρημένη εικόνα της Βόρειας Θάλασσας.
  • Η ταινία ήταν η πρώτη που έβαλε σε εφαρμογή τα νέα software για κινούμενα σχέδια της DreamWorks. Το λογισμικό που είχε φτιαχτεί με τη συμβολή της Hewlett-Packard, ήταν σύμφωνα με τον Jeffrey Katzenberg η νέα επανάσταση στον χώρο. Το επονομαζόμενο ως “scalable multicore processing” επέτρεπε πλέον στους σχεδιαστές να εργάζονται σε αληθινό χρόνο, και να μη χρειάζεται να αναμένουν 8 ώρες για να δουν τα αποτελέσματα της επιμέρους εργασίας τους.
  • Το κόστος είχε φτάσει στα 125 εκατομμύρια δολάρια, αλλά εισπράξεις σκαρφάλωσαν στα 621,5.
  • Στο Home Cinema, η ταινία συνοδεύτηκε από το μικρού μήκους Dawn of the Dragon Racers.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Βαγγέλης Ευαγγέλου (Ψάρης), Νίκος Παπαδόπουλος (Στωικός), Ιφιγένεια Στάικου (Βάλκα), Ηρώ Μπέζου (Άστριντ), Βασίλης Μήλιος (Έρετ), Δημήτρης Χαβρές (Ντράγκο), Χάρης Γρηγορόπουλος (Σκόρδος), Γιώτα Μηλίτση (Πέτρα), Δημήτρης Μάριζας (Πέτρας), Φοίβος Ριμένας (Λέπιας), Πάνης Καλοφωλιάς (Μύξαρχος), Σταύρος Κοσμάς (Ουγκ), Κώστας Αποστολίδης (Μικρούλης/Βλοσυρός), Χρύσα Διαμαντοπούλου (Κα Ακ), Νότης Παρασκευόπουλος, Πέτρος Δαμουλής, Πάνος Ασημένιος. Σκηνοθετική επιμέλεια/στοίχοι: Πέτρος Δαμουλής. Μετάφραση: Λένα Μαραβέα.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Ο Jonsi, ο κιθαρίστας των Sigur Ros, συνέθεσε κι ερμηνεύει το Where No One Goes, που ακούμε στους τίτλους τέλους. Δικό του είναι ένα ακόμα ορίτζιναλ τραγούδι, το For the Dancing and the Dreaming, που ερμηνεύεται από τους Gerard Butler, Craig Ferguson και Mary Jane Wells.

Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος

Έκδοση Κειμένου: 3/5/2015

Να μια περίπτωση όπου μια συνέχεια ταινίας είναι ακόμη καλύτερη από την πρώτη. Πάνω στη μυθολογία των βιβλίων της Κρεσίντα Κάουελ, ο καναδός σκηνοθέτης Ντιν Ντεμπλουά αναλαμβάνει και πάλι, μετέχοντας ενεργά στο σενάριο, βαθαίνοντας τους χαρακτήρες, προσέχοντας τις λεπτομέρειες και δημιουργώντας με την πλοκή μια ενδιαφέρουσα δραματουργία, που αναδεικνύει τις αξίες της φιλίας και του κοινωνικού ιστού. Και δίνοντάς μας εντέλει ένα animation που ικανοποιεί όλες τις ηλικίες, με χιούμορ, δράση και πολύ επεξεργασμένο σχέδιο, στέκοντας στο ύψος των άλλων έργων της DreamWorks Animation («Shrek», «Kung Fu Panda», «Madagascar»). Βρέθηκε πολύ κοντά στο να πάρει το Όσκαρ ταινίας κινουμένων σχεδίων, πρόβαλε ως μεγάλο φαβορί, αλλά έχασε το χρίσμα από το «Big Hero 6».

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

18 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *