Πώς να Εκπαιδεύσετε τον Δράκο σας
- How to Train Your Dragon
- 2010
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Δράσης, Κινούμενα Σχέδια, Κωμωδία, Οικογενειακή, Περιπέτεια, Φαντασίας
- 01 Απριλίου 2010
Ένας έφηβος Βίκινγκ, ο Ψάρης, μένει στο νησί του Μπερκ, όπου η καθημερινή μάχη με τους δράκους είναι τρόπος ζωής. Ο χαρακτήρας, όμως, του Ψάρη δεν ταιριάζει ούτε με τη φιλοσοφία της φυλής του ούτε και με αυτήν του αρχηγού της που συμπτωματικά… είναι κι ο πατέρας του. Ωστόσο, όταν ξεκινά η εκπαίδευση στους δράκους του Ψάρη και των υπόλοιπων εφήβων, εκείνος συνειδητοποιεί πως αυτή είναι η μοναδική του ευκαιρία να αποδείξει πως έχει τις ικανότητες να γίνει μαχητής και να κερδίσει την εκτίμηση όλων. Γνωρίζοντας, όμως, έναν τραυματισμένο δράκο που τελικά γίνεται και φίλος του, όλος ο κόσμος του Ψάρη ανατρέπεται κι από εκεί που ήλπιζε να είχε την ευκαιρία του να αποδείξει τι αξίζει σε όλους, πλέον αναλαμβάνει κάτι πολύ μεγαλύτερο και δυσκολότερο: να αλλάξει το μέλλον και τον τρόπο σκέψης ολόκληρης της φυλής του απέναντι στους δράκους.
Σκηνοθεσία:
Chris Sanders
Dean DeBlois
Κύριοι Ρόλοι:
Jay Baruchel … Hiccup Horrendous Haddock III (φωνή)
Gerard Butler … Stoick the Vast (φωνή)
America Ferrera … Astrid Hofferson (φωνή)
Jonah Hill … Snotlout Jorgenson (φωνή)
Craig Ferguson … Gobber the Belch (φωνή)
Christopher Mintz-Plasse … Fishlegs Ingerman (φωνή)
Kristen Wiig … Ruffnut Thorston (φωνή)
T.J. Miller … Tuffnut (φωνή)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: William Davies, Dean DeBlois, Chris Sanders
Παραγωγή: Bonnie Arnold
Μουσική: John Powell
Μοντάζ: Maryann Brandon, Darren T. Holmes
Σκηνικά: Kathy Altieri
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: How to Train Your Dragon
- Ελληνικός Τίτλος: Πώς να Εκπαιδεύσετε τον Δράκο σας
Άμεσοι Σύνδεσμοι
Σεναριακή Πηγή
- Σειρά βιβλίων: How to Train Your Dragon της Cressida Cowell.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και μουσικής.
- Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
- Υποψήφιο για Bafta καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και μουσικής.
- Καλύτερη ταινία στα Annie, τα βραβεία των κινουμένων σχεδίων.
Παραλειπόμενα
- Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
- Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
- Η σειρά βιβλίων της Cressida Cowell τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή της DreamWorks Animation το 2004. Η παραγωγός της εταιρίας, Bonnie Arnold, έδωσε ιδιαίτερη βάση στο θέμα, και όταν της ζητήθηκε να προτείνει ποιο θα είναι το επόμενο κινούμενο σχέδιο της εταιρίας, επέλεξε δίχως δισταγμό αυτό.
- Αρχικά, ο σχεδιασμός μιλούσε για πιστή μεταφορά του βιβλίου, αλλά στην πορεία αυτό άλλαξε. Η μεν κεντρική πλοκή έμεινε αυτούσια, αλλά στα υπόλοιπα δόθηκε έμφαση σε πιο νεανικές ηλικίες και όχι αυτόνομα παιδικές.
- Ο οσκαρικός διευθυντής φωτογραφίας Roger Deakins βοήθησε ως σύμβουλος επί της οπτικής αρτιότητας, με τους δημιουργούς να θέλουν την εικόνα να παραπέμπει σε αίσθηση ζωντανού σινεμά.
- Η επιτυχία στα ταμεία ήρθε, πλάι σε θετικές κριτικές. Τα έσοδα έφτασαν στα 494,9 εκατομμύρια δολάρια, με κόστος 165.
- Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Βαγγέλης Ευαγγέλου (Ψαρής), Νίκος Παπαδόπουλος (Στωικός), Ηρώ Μπέζου (Άστριντ),Χάρης Γρηγορόπουλος (Σκόρδος), Γιώτα Μηλίτση (Πέτρα), Δημήτρης Μάριζας (Πέτρας), Αντίνοος Αλμπάνης (Μύξαρχος), Φοίβος Ριμένας (Λέπιας), Αλέξανδρος Κομπόγιωργας, Γιώργος Πετρόχειλος, Πέτρος Δαμουλής, Άντρια Ράπτη, Θοδωρής Προκοπίου, Σταύρος Μαυρίδης, Αργύρης Παυλίδης, Νίκος Νίκας, Χρήστος Θάνος. Σκηνοθετική επιμέλεια: Πέτρος Δαμουλής. Μετάφραση: Μάντυ Λάμπου.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Στους τίτλους τέλους ακούγεται το μοναδικό τραγούδι της ταινίας, το Sticks & Stones, από τον ισλανδό Jonsi.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 23/3/2010
Η ταινία μπορεί να μην απαντάει στο «πώς να εκπαιδεύετε τον δράκο σας», αλλά σίγουρα δίνει μια φαεινή λύση στο «πώς να ευχαριστήσετε τα παιδιά σας», με απαραίτητο συμπλήρωμα… «και να μην τρώτε κι εσείς τα νύχια σας»! Πρόκειται για ένα άκρως διασκεδαστικό καρτούν που πληρεί τον όρο διασκέδαση από όλες του τις πλευρές. Το ποσοστό, γενικά, αυτό στα καρτούν ολοένα κι ανεβαίνει και με την έλευση του τρισδιάστατου προβλέπω να κατακτούν συνεχώς και μεγαλύτερο μέρος της ψυχαγωγικής πίτας. Κανένα πρόβλημα, αφού όσο μας σέβονται αυτά, δεν έχουμε λόγο να τα προσπερνάμε ως «ακατάλληλα για ενήλικους»…
Δεν θα δείτε κάποιο πρωτόγνωρο θέαμα, και γενικά η ταινία έχει κάποια στάνταρ που διαμορφώνουν τον όρο απολαυστικό καρτούν, χωρίς να τον ανανεώνει. Εν τάχει: δυνατό κινούμενο σχέδιο, καλό χιούμορ, έξυπνοι χαρακτήρες, δράση κτλ. Μεγάλο συν ότι εκμεταλλεύεται τα κλισέ του προς καλό, αφού νοηματικά θα βάλει τα παιδιά σε μια θετική επεξεργασία σκέψης. Αν θέλετε ένα μείον, αυτό είναι και πάλι γενικό κι αφορά την άνοδο της τελικής δράσης εις βάρος της κωμωδίας, κάτι που τείνει να γίνει κανόνας. Γενικά, δείτε το κι αφήστε να μιλήσει η παιδικότητα μέσα σας, εφόσον εδώ έχουμε απ’ αυτήν κι όχι κάτι το παιδιάστικο.
Βαθμολογία: