O ιδιόρρυθμος πενηντάρης Ντον μένει και πάλι μόνος όταν η Σερί, η τελευταία του ερωμένη, τον παρατά. Κι ενώ αποφασίζει να περάσει λίγο χρόνο με τον εαυτό του, το μυστηριώδες ροζ γράμμα που θα λάβει θα τον αναγκάσει να αναλογιστεί το παρελθόν του. Είναι από μία ανώνυμη πρώην ερωμένη που του ανακοινώνει ότι έχει έναν δεκαεννιάχρονο γιο που αυτή τη στιγμή αναζητά τον πατέρα του. Απρόθυμος να κάνει το οποιοδήποτε ταξίδι αλλά αποφασισμένος να διαλευκάνει το μυστήριο, ο Ντον κάνει μια λίστα με τις γυναίκες της ζωής του και μπαίνει στο αεροπλάνο για να τις αναζητήσει. Οι τέσσερις επισκέψεις-έκπληξη που θα κάνει σε τέσσερις σημαντικές γυναίκες τις ζωής του θα φέρουν στην επιφάνεια μια ατέλειωτη αλυσίδα αποκαλύψεων και εκπλήξεων καθώς το παρελθόν θα ενωθεί με το παρόν.

Σκηνοθεσία:

Jim Jarmusch

Κύριοι Ρόλοι:

Bill Murray … Don Johnston

Jeffrey Wright … Winston

Heather Simms … Mona

Sharon Stone … Laura Miller

Alexis Dziena … Lolita Miller

Frances Conroy … Dora Anderson

Christopher McDonald … Ron Anderson

Jessica Lange … Δρ Carmen Markowski

Tilda Swinton … Penny

Julie Delpy … Sherry

Chloe Sevigny … η βοηθός της Carmen

Pell James … Sun Green

Mark Webber … ο μικρός

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Jim Jarmusch

Παραγωγή: Jon Kilik, Stacey Smith

Μουσική: Mulatu Astatke

Φωτογραφία: Frederick Elmes

Μοντάζ: Jay Rabinowitz

Σκηνικά: Mark Friedberg

Κοστούμια: John Dunn

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Broken Flowers
  • Ελληνικός Τίτλος: Τσακισμένα Λουλούδια

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών. Μέγα βραβείο επιτροπής.

Παραλειπόμενα

  • Χρειάστηκαν μόνο 2μιση εβδομάδες για να ολοκληρώσει ο Jim Jarmusch το σενάριο. Την γενική ιδέα για αυτό την πήρε από τους Bill Raden και Sara Driver, κάτι που αναφέρεται και στους τίτλους.
  • Ο Jarmusch έβαλε τις τέσσερις ηθοποιούς που υποδύονται τις υποψήφιες μητέρες να γράψουν από ένα γράμμα που θα έπειθε τις υπόλοιπες ότι αυτή ήταν η μία. Φυσικά σε αυτό απευθύνονταν ως ο χαρακτήρας που ερμήνευαν, αλλά και μέσα από αυτή τη διαδικασία προέκυψε συνδυαστικά το γράμμα που έρχεται στα χέρια του κεντρικού ήρωα.
  • Ενώ έχουμε μια ταινία δρόμου, τα πάντα γυρίστηκαν σε απόσταση μίας ώρας από το σπίτι του Murray στη Χάντσον Βάλεϊ της Νέας Υόρκης. Ήταν μια πρόταση του ηθοποιού που ο Jarmusch σεβάστηκε.
  • Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Bill Murray σκέφτηκε να αποσυρθεί από την ηθοποιία μετά το πέρας της ταινίας, θεωρώντας ότι εδώ ήταν η καλύτερη ερμηνεία που έδωσε στη ζωή του.
  • Η ταινία είναι αφιερωμένη στον γάλλο κινηματογραφιστή Jean Eustache, που με το Η Μητέρα και η Πόρνη θεωρείται ότι έκλεισε τον κύκλο της Νουβέλ Βαγκ.
  • Ο Reed Martin μήνησε τον Jarmusch πως έκλεψε τη δική του ιδέα για σενάριο, την οποία υποστήριξε ότι την είχε δείξει σε ανθρώπους που εμπλάκηκαν στην ταινία. Ο Jarmusch αρνήθηκε ότι αυτό είχε την παραμικρή δόση αλήθειας, αλλά και το δικαστήριο τον δικαίωσε.
  • Το παιδί στο Volkswagen που εμφανίζεται στην κρίσιμη σκηνή του φινάλε δεν είναι άλλο από τον Homer Murray, τον γιο του πρωταγωνιστή.

Γκαλερι φωτογραφιων

22 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *