Συντάκτης: Γιώργος Δαβίτος

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την λειτουργία της, η νέα συνδρομητική πλατφόρμα του HBO αποφασίζει να αφαιρέσει από την πλατφόρμα της το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» με αφορμή τις διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις που έχουν ξεκινήσει για την δολοφονία του George Floyd, καθώς και ένα άρθρο που έγραψε ο σεναριογράφος του «12 Χρόνια Σκλάβος», John Ridley, ζητώντας την κατάργηση της ταινίας καθώς διαιωνίζει τα φυλετικά στερεότυπα και δοξάζει τον προπολεμικό Νότο.

Στην επίσημη δήλωση του, το HBO είπε «Tο Όσα Παίρνει ο Άνεμος είναι προϊόν της εποχής του και απεικονίζει μερικές από τις εθνικές και φυλετικές προκαταλήψεις, που, δυστυχώς, ήταν συνηθισμένες στην αμερικανική κοινωνία. Αυτές οι ρατσιστικές απεικονίσεις ήταν λάθος τότε και είναι λάθος σήμερα, και πιστεύουμε ότι το να διατηρήσουμε την ταινία χωρίς εξήγηση και μια καταγγελία αυτών των απεικονίσεων θα ήταν ανεύθυνο από μέρους μας. Αυτές οι απεικονίσεις είναι σίγουρα αντίθετες με τις αξίες της WarnerMedia, οπότε όταν επιστρέψουμε την ταινία στο HBO Max, θα επιστρέψει με μια συζήτηση για το ιστορικό της πλαίσιο και μια καταγγελία αυτών των απεικονίσεων, αλλά θα παρουσιαστεί όπως δημιουργήθηκε αρχικά, γιατί έτσι πρέπει. Διαφορετικά θα ήταν το ίδιο με τον ισχυρισμό ότι αυτές οι προκαταλήψεις δεν υπήρξαν ποτέ. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πιο δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε την ιστορία μας».

Πολλά δίκτυα και συνδρομητικά κανάλια εξετάζουν εξονυχιστικά το περιεχόμενό τους τον τελευταίο καιρό. Για παράδειγμα, το Netflix έλαβε σκληρή κριτική όταν το «Υπηρέτριες» έγινε η κορυφαία ταινία της πλατφόρμας, οδηγώντας πολλούς να επισημάνουν ότι υπάρχουν πολύ καλύτερες ταινίες που τιμούν τις μαύρες φωνές. Η Disney + ανακοίνωσε πέρυσι ότι δεν θα φιλοξενήσει την ταινία «Το Τραγούδι του Νότου» του 1946 στην υπηρεσία της και θα κόψει την αμφιλεγόμενη σκηνή του Jim Crow από το «Ντάμπο». Εντωμεταξύ, οι εκπομπές Cops και Live PD ακυρώθηκαν μετά από εκκλήσεις για τερματισμό της αστυνομικής βίας. Συνολικά, το Χόλιγουντ επανεξετάζει ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές και τον αντίκτυπο που έχουν σήμερα.

Εμείς εδώ στο Filmy θεωρούμε ότι το παρελθόν είναι μια τεράστια δεξαμενή ιστοριών, από τις οποίες μπορούμε να πάρουμε μαθήματα και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Καμία διαγραφή δεν είναι απαραίτητη ειδικά όσων αφορά την τέχνη.


⇓ Περισσότερα…


  • Το Studio Ghibli αρνήθηκε να κόψει το «Princess Mononoke» μετά τις απειλές του Harvey Weinstein

Στο επερχόμενο απομνημόνευμα του «Sharing a House with the Never-Ending Man: 15 Years at Studio Ghibli», το πρώην στέλεχος του Studio Ghibli, Steve Alpert, αποκαλύπτει ότι ο Weinstein έγινε έξαλλος όταν ο Miyazaki αρνήθηκε να υπακούσει στο αίτημα του και να κόψει τη διάρκεια του «Princess Mononoke» από 135 λεπτά στα 90 λεπτά. Ο Alpert γράφει ότι ο Weinstein τον απείλησε λέγοντας: «Εάν δεν κάνεις τον Miyazaki να κόψει το φιλμ, δεν θα δουλέψετε ποτέ ξανά σε αυτή τη βιομηχανία! Με καταλαβαίνεις; Ποτέ!». Ο Miyazaki διατήρησε τα προνόμια τελικής περικοπής στις ταινίες του ως μέρος της συμφωνίας Disney-Ghibli, και έτσι ο παραγωγός του Miyazaki έστειλε στο στέλεχος του στούντιο ένα σπαθί σαμουράι με ένα σημείωμα που έγραφε “Όχι κοψίματα” κολλημένο στη λεπίδα.

  • Μιούζικαλ για τον Lionel Richie στα επερχόμενα σχέδια της Disney

Πολλά γκρουπ και τραγουδιστές έχουν δει να γυρίζονται ταινίες για τους ίδιους ή για τη δουλειά τους. Τώρα μπορείτε να προσθέσετε τον Lionel Richie σε αυτή τη λίστα, καθώς η Disney αναπτύσσει μια ταινία που επικεντρώνεται στον κατάλογό των τραγουδιών του. Η ταινία βρίσκεται στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης της και έχει τον δοκιμαστικό τίτλο «All Night Long».

  • 14 ημέρες καραντίνα και στην Disney World

Το θεματικό πάρκο Walt Disney World απαιτεί από όλους τους καλεσμένους του που φτάνουν από τις πολιτείες του Κονέκτικατ, του Νιου Τζέρσι και της Νέας Υόρκης να αυτο-απομονωθούν ή να μπουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες. Έχοντας ορίσει ημερομηνία έναρξης λειτουργίας μέσα στον Ιούλιο, φροντίζει να τηρήσει τους κανόνες που έχει εκδώσει η Φλόριντα για τον κοροναϊό, προτρέποντας τους ταξιδιώτες στον επίσημο ιστότοπο της να ενημερωθούν με τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια και την απομόνωση.

  • O Jakes Gyllenhaal … «τυφλώνεται»

Σύμφωνα με το Deadline, τα στούντιο επί του παρόντος υποβάλλουν προσφορές για τα δικαιώματα παραγωγής και διανομής της επερχόμενης ταινίας «Snow Blind», η οποία είναι μια προσαρμογή του ομώνυμου γραφικού μυθιστορήματος, με πρωταγωνιστή τον Gyllenhaal και σκηνοθεσία του Gustav Moller. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός μικρού παιδιού που ανακαλύπτει ότι οι γονείς του είναι στο Πρόγραμμα Προστασίας Μαρτύρων. Στο Deadline, η ταινία περιγράφεται κάτι μεταξύ «Prisoners» και «Τρέχοντας στο Κενό». Ανυπομονούμε!


⇓ Το Trailer της ημέρας…


  • Rendez-vous Chez les Malawas / Ραντεβού με τους Μαλάουα του James Huth

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.