Οι καιροί είναι δύσκολοι για τους παιδικούς φίλους Ζακ και Μίρι. Οι δυο τους είναι συγκάτοικοι εδώ και χρόνια, αλλά δεν βγάζουν αρκετά λεφτά ώστε να μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς. Όταν κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα και φτάνει στην πόρτα τους ειδοποίηση για έξωση, ο Ζακ και η Μίρι καταφεύγουν σε δραστικά μέτρα. Ενώνουν τις δυνάμεις τους με μια ομάδα εξωφρενικών χαρακτήρων, με σκοπό να βγάλουν χρήματα με τον μόνο τρόπο που μπορούν… γυρίζοντας μια ταινία πορνό. Ενώ όμως η κάμερα γυρίζει, η φιλική κι επιχειρηματική σχέση του Ζακ με τη Μίρι ίσως εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο.

Σκηνοθεσία:

Kevin Smith

Κύριοι Ρόλοι:

Seth Rogen … Zack Brown

Elizabeth Banks … Miriam ‘Miri’ Linky

Craig Robinson … Delaney

Jason Mewes … Lester

Justin Long … Brandon St. Randy

Traci Lords … Bubbles

Katie Morgan … Stacey

Jeff Anderson … Deacon Anderson

Brandon Routh … Robert ‘Bobby’ Long

Tom Savini … Jenkins

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Kevin Smith

Παραγωγή: Scott Mosier

Μουσική: James L. Venable

Φωτογραφία: David Klein

Μοντάζ: Kevin Smith

Σκηνικά: Robert Holtzman

Κοστούμια: Salvador Perez Jr.

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Zack and Miri Make a Porno
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Ζακ και η Μίρι Γυρίζουν Πορνό
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Zack and Miri

Παραλειπόμενα

  • Η δημιουργία της συγκεκριμένης ταινίας υπήρχε στο μυαλό του Kevin Smith από τη δεκαετία του 1990. Για την ακρίβεια ήταν δύο σχέδια. Την πρώτη φορά σχεδίαζε να το βγάλει μετά το Ακολουθώντας την Έιμι με τίτλο Name, ενώ τη δεύτερη υπό τη μορφή σειράς 22 επεισοδίων με τίτλο Hiatus. Και στις δύο περιπτώσεις, προόριζε για πρωταγωνιστή τον Jason Lee, με την πρώτη να ακυρώνεται από τον ίδιο τον Smith, και τη δεύτερη να μη βρίσκεται κανάλι να την αγοράσει.
  • Οι αναφορές θέλουν τη Weinstein Company να έδωσε το πράσινο φως μαθαίνοντας μονάχα τον τίτλο.
  • Ο ρόλος της Μίρι προτάθηκε αρχικά στη Rosario Dawson, που όμως δεν ήταν διαθέσιμη. Αυτός του Ζακ γράφτηκε εξαρχής για τον Seth Rogen.
  • Η Metro-Goldwyn-Mayer ήταν να αναλάβει την παγκόσμια διανομή, αλλά έτυχε εκείνη την εποχή να διαλύσει τη συνεργασία της με τη Weinstein Company.
  • Η αμερικανική επιτροπή αξιολόγησης είδε την ταινία και της απέδωσε το NC-17 (αυστηρώς ακατάλληλη). Ο Smith όμως άρχισε τις περικοπές, κι εντέλει πέτυχε να πάρει το πολυπόθητο R.
  • Η ταινία δεν μπήκε μέσα εμπορικά, αλλά η επιτυχία της ήταν μικρή. Αυτό απογοήτευσε βαθιά τον δημιουργό της, που επί δύο μήνες σταμάτησε ό,τι έκανε, και δεν άνοιγε καν το κομπιούτερ. Μέσα σε άλλα, κατηγόρησε τους Weinstein ότι δεν έδωσαν πολλά χρήματα για την προώθηση, κάτι στο οποίο οι παραγωγοί ανταπάντησαν λέγοντας πως ξόδεψαν 30 εκατομμύρια δολάρια μόνο πάνω σε αυτό.
  • Ο χαρακτήρας του Brandon St. Randy κάνει ένα γκεστ πέρασμα από το Jay and Silent Bob Reboot, και πάλι με τη μορφή του Justin Long. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Kevin Smith να επιβεβαιώσει πως και το Ζακ και Μίρι ανήκει στο View Askewniverse.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 5/11/2008

Κάποτε όταν μια ταινία ονομαζόταν «ακατάλληλη», εννοούνταν ότι δεν έκανε για τα ανήλικα μάτια. Από κάποια αδιόρατη στιγμή και μετά, η «ακατάλληλη» ταινία είναι πιο κοντά στο εφηβικό κοινό, από ό,τι στους ενήλικες (τέλη των 1970, αρχές 1980). Με τη νέα ταινία του Kevin Smith σπάνε μία και καλή τα όρια ανάμεσα σε «ακατάλληλο» κι ανηλίκους…

Μοιάζει πως θέλω να κατηγορήσω την εν λόγω ταινία ή άλλες παρόμοιες του είδους ή τις εταιρίες παραγωγής του Χόλιγουντ που έχουν δώσει ένα νεανικό ύφος στην έννοια «ακατάλληλη» ταινία. Κι όμως όχι. Ο απλός λόγος είναι ότι ο κινηματογράφος δεν διαμόρφωσε αυτή τη νέα κατάσταση, αλλά απλά την ακολούθησε. Είναι σπάνιο, εδώ κι αρκετά χρόνια, να βρεις κινητό νεαρού παιδιού που δεν περιέχει «ακατάλληλο» υλικό. Κάποτε η γρήγορη ενηλικίωση φάνταζε «αμερικανικό όνειρο», όμως είναι εδώ και είναι μια πραγματικότητα. Αν ο κινηματογράφος δεν το εκμεταλλευόταν θα ήταν απλά «εκτός εμπορίου» και εμείς αντιρεαλιστές αν νομίζαμε ότι οι μεγάλες εταιρίες υπάρχουν για να διορθώνουν κοινωνικά λάθη…

Ε, ψιτ! Έχουμε και μια ταινία… Προσωπικά ακόμα αναζητώ τον Kevin Smith των Υπαλλήλων και δεν τον βρίσκω. Δέχομαι ότι με το Ζακ και Μίρι θέλει να σατιρίσει μια συγκεκριμένη κουλτούρα και ταυτόχρονα να κάνει αυθεντική κωμωδία. Όμως η μάχη εντός του συστήματος έχει πάντα φθορά, και η ταινία μοιάζει ενσωματωμένη στην κουλτούρα του American Pie, αντί να τη σατιρίζει. Το κυριότερο όμως είναι ότι ενώ γελάς με πολλά μπινελικο-αστεία (κάποια στιγμή ο κύριος Μπαμπινιώτης πρέπει να ανανεωθεί στην μπινελικο-ορολογία!), δεν υπάρχει η φαντασία του αυθεντικού χιούμορ των Υπαλλήλων. Δεν υπάρχει το «δύσκολο» ανέκδοτο. Απλά ο Kevin Smith, μετά τον αργό κατήφορο που έχει πάρει έπειτα από το Ακολουθώντας την Έιμι, θα συνέλθει εδώ μονάχα στα σημεία.

Οι «παλιοί» είναι όλα τα λεφτά επί του καστ. Ο Seth Rogen μπορεί άνετα να θεωρηθεί αυτοκράτορας του μπινελικίου και να αφήσει κάποιους επίδοξους πιτσιρικάδες να παίζουν με τις μηλόπιτες. Ο παραδοσιακός Kevin Smith-ιστής, Jason Mewes, ξεχωρίζει σαν κωμικός ρόλος, ακριβώς επειδή τραβάει την κατάσταση στα άκρα. Η Elizabeth Banks είναι πολύ συντηρητική για την ταινία, χωρίς αυτό να την κάνει κακή παρουσία.

Γενικά, παρότι είναι ένα φεστιβάλ πορνοκωμωδίας, καταλήγει να είναι μια απόλυτα συντηρητική ταινία, που εξαντλεί την τόλμη της στην εύκολη πρόκληση. Ο Kevin Smith έχει παντελώς ξεχάσει τα μυστικά της επιτυχίας των Υπαλλήλων, και εξαντλείται σε ένα είδος πιο εύκολης κωμωδίας, με άφθονο μπινελίκι, άρα επιτηδευμένο γέλιο. Ο Seth Rogen είναι «άρχοντας» μέσα στο στοιχείο του και παραδόξως δίνει υπόσταση τόλμης στη σάτιρα, που όμως υποβόσκει και ουσιαστικά δεν λειτουργεί ποτέ (ούτε καν σαν παραπομπή στο Άντρες με τα Όλα τους). Βασικά είναι ακόμα μια ταινία που συνυπάρχει με αυτό που κατηγορεί, αλλά και σε βάζει σε υποψίες πως ο δημιουργός αντί να έχει σκοπό να κατηγορήσει, πήγε για μια καλή αρπαχτή (ακόμα κι αν δεν ισχύει). Πάντως, βλέπεται πολύ καλύτερα από ταινίες παρόμοιου μπινελικο-ύφους και θα περάσετε καλά αν είστε έφηβος και μπορέσετε να «τρυπήσετε» στην αίθουσα…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

17 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *