
Η Μπερναντέτ Φοξ τα έχει όλα: έναν τρυφερό σύζυγο, μια γλυκύτατη κόρη και μια υπέροχη ζωή. Το μόνο που λείπει από τη ζωή της είναι η περιπέτεια. Όταν η Μπερναντέτ εξαφανίζεται πριν από ένα προγραμματισμένο οικογενειακό ταξίδι στην Ανταρκτική, η 15χρονη κόρη της θα κάνει τα πάντα για να την εντοπίσει, ανακαλύπτοντας στην πορεία συγκλονιστικά στοιχεία από το παρελθόν της μητέρας της.
Σκηνοθεσία:
Richard Linklater
Κύριοι Ρόλοι:
Cate Blanchett … Bernadette Fox
Billy Crudup … Elgie Branch
Emma Nelson … Balakrishna ‘Bee’ Branch
Kristen Wiig … Audrey Griffin
Zoe Chao … Soo-Lin Lee-Segal
David Paymer … Jay Ross
Megan Mullally … Judy Toll
Laurence Fishburne … Paul Jellinek
Steve Zahn … David Walker
James Urbaniak … Marcus Strang
Judy Greer … Δρ Janelle Kurtz
Johannes Haukur Johannesson … αστυνόμος J. Rouverol
Troian Bellisario … Becky
Claudia Doumit … Iris
Kate Burton … Ellen Idelson
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Richard Linklater, Holly Gent, Vincent Palmo Jr.
Παραγωγή: Nina Jacobson, Brad Simpson, Ginger Sledge
Μουσική: Sam Lipman, Graham Reynolds
Φωτογραφία: Shane F. Kelly
Μοντάζ: Sandra Adair
Σκηνικά: Bruce Curtis
Κοστούμια: Kari Perkins
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Where’d You Go, Bernadette
- Ελληνικός Τίτλος: Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: Where’d You Go, Bernadette της Maria Semple.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα πρώτου γυναικείου ρόλου (Cate Blanchett) σε κωμωδία/μιούζικαλ.
Παραλειπόμενα
- Οι σκηνές στην Αρκτική ήταν να γυριστούν στις ΗΠΑ και να γίνει χρήση “πράσινης οθόνης” για ψηφιακό ντεκόρ. Η Cate Blanchett όμως επέμεινε στην αυθεντικότητα, και οι σκηνές γυρίστηκαν στη Γροιλανδία.
- Κατά τα γυρίσματα στη Γροιλανδία, ξέσπασε τυφώνας που κράτησε 36 ώρες. Το συνεργείο όμως αντί απλά να περιμένει να περάσει το φαινόμενο, το κινηματογραφούσε και ο σκηνοθέτης το συμπεριέλαβε στην ταινία.
- Πρώτη ταινία για την Emma Nelson, και μάλιστα σε κεντρικό ρόλο. Πριν από εδώ είχε συμμετοχή μόνο σε μια ταινία μικρού μήκους.
- Αρνητική η κίνηση στα ταμεία, μια κι ενώ το κόστος ήταν στα 18 εκατομμύρια δολάρια, τα κέρδη κόλλησαν στα 10,4.
Κριτικός: Σπύρος Δούκας
Έκδοση Κειμένου: 5/9/2019
Το όνομα του Richard Linklater έγινε εξαρχής συνδεδεμένο με μια σύγχρονη, απελευθερωμένη από συμβάσεις απεικόνιση χαρακτήρων, που μέσα από τις μεταξύ τους, κυρίως διαλογικές, τριβές, προσαρμόζονται, εξελίσσονται και ωριμάζουν. Με ένα ξεχωριστό στίγμα στην έννοια της ενηλικίωσης, ο Linklater καταπιάνεται εδώ με την ιστορία της Μπερναντέτ Φοξ, μιας πρώην επιτυχημένης αρχιτέκτονα που έχει αφήσει πίσω το πάθος της για μια οικογενειακή ζωή, και βιώνει μια μορφή κρίσης μέσης ηλικίας που πηγάζει από την έλλειψη δημιουργικότητας.
Η Μπερναντέτ έχει ως σύμμαχο την κόρη της, μα έχει αποξενωθεί από τον σύζυγο και τους γύρω της, προκαλώντας συνεχώς προβλήματα καθώς κλείνεται στον εαυτό της. Το δυνατότερο χαρτί του Linklater είναι εδώ η σπουδαία Cate Blanchett, που υποδύεται τη χαμένη στον χωροχρόνο καλλιτέχνη, που στερείται την πηγή της ζωής της, τη δημιουργικότητα. Όσο, όμως, η Blanchett λειτουργεί πάντα σαν μαγνήτης προς το βλέμμα του θεατή, το υπόλοιπο έργο υπολείπεται δραματουργικά, με τα συνήθη «λινκλεϊτερ-ικά» χαρακτηριστικά να μην ταιριάζουν στο δραματικό βάρος του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα. Έτσι προκύπτει μια αίσθηση αφελούς ανισορροπίας, που ναι μεν αποτυπώνει εύστοχα την απομόνωση της προεξέχουσας Μπερναντέτ από τους «προσγειωμένους» ανθρώπους γύρω της, αλλά οδηγεί και σε μια απόλυτα προβλέψιμη, καθώς και μη πειστική γεφύρωση του γιγάντιου αυτού χάσματος.
Η χρήση του συνεχούς διαλόγου αλά Linklater συμβάλλει κατά κανόνα σε μια νατουραλιστική εξέλιξη και εις βάθος ανάπτυξη των χαρακτήρων μέσα από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Εδώ αυτή η διαλογική μορφή έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, επειδή το τεράστιο δραματικό βάρος της πρωταγωνίστριας κατατροπώνει, σχεδόν ευτελίζει θα λέγαμε, τους υπόλοιπους χαρακτήρες, οι οποίοι μοιάζουν επιδερμικοί και αφελείς. Πρόκειται, παρά ταύτα, για μια ενδιαφέρουσα δουλειά που παρακολουθείται ευχάριστα, αλλά και για μία από τις σαφώς ελάσσονες στιγμές του δημιουργού της.
Βαθμολογία: