Η Κίτι είναι η φανταστική φίλη της Άννα Φρανκ, της κοπέλας που είχε το θάρρος να γράφει το ημερολόγιο της καταμεσής της ανόδου της ναζιστικής εξουσίας, ως και το ολοκαύτωμα. Η Κίτι όμως θα βγει από το ημερολόγιο, και θα αναζητήσει το νόημα όλων όσων γράφονται μέσα σε αυτό. Ένα νόημα που δεν εμμένει μόνο σε εκείνες τις σκοτεινές ημέρες, αλλά φτάνει ως το σήμερα. 

Σκηνοθεσία:

Ari Folman

Κύριοι Ρόλοι:

Ruby Stokes … Kitty (φωνή)

Emily Carey … Anne Frank (φωνή)

Sebastian Croft … ο Peter της Anne (φωνή)

Ralph Prosser … ο Peter της Kitty (φωνή)

Michael Maloney … Otto Frank (φωνή)

Samantha Spiro … Edith Frank (φωνή)

Skye Bennett … Margot Frank (φωνή)

Stuart Milligan … Herman Van Damm (φωνή)

Ari Folman … αξιωματικός Van Yaris (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Ari Folman

Παραγωγή: Ari Folman, Yves Kugelmann, Alexander Rodnyansky, Jani Thiltges

Μουσική: Ben Goldwasser, Karen O

Φωτογραφία: Tristan Oliver

Μοντάζ: Nili Feller

Σκηνικά: Lena Guberman

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Where Is Anne Frank
  • Ελληνικός Τίτλος: Πού Κρύβεται η Άννα Φρανκ
  • Διεθνής Τίτλος: Eifo Anna Frank [εβραϊκά]
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Ou est Anne Frank! [γαλλικά]
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Πού να Βρίσκεται η Άννα Φρανκ [φεστιβάλ]

Άμεσοι Σύνδεσμοι

  • Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ (1959)

Σεναριακή Πηγή

  • Βιβλίο: The Diary of a Young Girl της Anne Frank.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για ταινία κινουμένων σχεδίων στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Παραδοσιακό Σχέδιο & Stop-motion animation
  • Η ταινία δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Anne Frank Fonds Basel, που ιδρύθηκε το 1963 από τον Otto Frank. Το ίδρυμα ήρθε σε επαφή με τον Ari Folman, παρέχοντας του πρόσβαση σε σπάνια αρχεία, με στόχο να έρθει ένα σύγχρονο νεανικό κοινό πιο κοντά με το ημερολόγιο και τα διαχρονικά του μηνύματα.

Κριτικός: Δημήτρης Μπαμπούλης

Έκδοση Κειμένου: 30/12/2021

Η ταινία ακολουθεί το ταξίδι της Κίτι, της φανταστικής φίλης στην οποία η Άννα Φρανκ αφιέρωσε το ημερολόγιό της. Η έφηβη Κίτι ξυπνά στο εγγύς μέλλον στο σπίτι της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ, και ξεκινά ένα ταξίδι για να βρει την Άννα, που πιστεύει ότι είναι ακόμα ζωντανή, στην Ευρώπη. Ενώ η νεαρή κοπέλα είναι συγκλονισμένη από τον σύγχρονο κόσμο, συναντά και την κληρονομιά που έχει αφήσει η Άννα…

Ο Άρι Φόλμαν εμπνέεται από το ημερολόγιο και την ιστορία της Άννα Φρανκ για να μιλήσει για εκείνη, τον ναζισμό, τον ρατσισμό, αλλά να κάνει κι έναν παραλληλισμό με τη σύγχρονη εποχή. Με το ερώτημα του “Πού κρύβεται η Άννα Φρανκ;” μας τοποθετεί στο σύγχρονο Άμστερνταμ όπου ήταν και η τελευταία κατοικία της Άννας και εκεί βρέθηκε και το ημερολόγιο της. Εκεί πλέον υπάρχει σαν αξιοθέατο το σπίτι της, μια γέφυρα με το όνομα της, ένα σχολείο, μια βιβλιοθήκη και ένα θέατρο. Η ταινία προσπαθεί να μας δείξει ότι δεν φτάνει μόνο να θυμόμαστε το όνομα της, αλλά και όσα εκείνη βίωσε από τον ναζισμό που τελικά τη δολοφόνησε, και για τους λόγους που τα έζησε. Κάνοντας έναν παραλληλισμό με το σήμερα και τους πρόσφυγες, την γκετοποίηση τους και την άρνηση να τους δοθεί σε αρκετές περιπτώσεις άσυλο, με αποτέλεσμα πολλοί να απελαύνονται πίσω στις χώρες τους, εξηγεί το πώς αυτοί οι πρόσφυγες είναι κι εκείνοι σαν την Άννα Φρανκ, κυνηγημένοι και φοβισμένοι για τις τύχες και τις ζωές τους, ζώντας σε συνθήκες φτώχειας. Όλα αυτά τα παρακολουθούμε μέσα από τα μάτια της Κίττυ, της φανταστικής φίλης της Άννας Φρανκ, δηλαδή το ημερολόγιο της. Ουσιαστικά βλέπουμε την ιστορία μέσα από την κληρονομιά της, η οποία “παρακολουθεί” τα όσα συμβαίνουν στη σύγχρονη Ευρώπη.

Η ταινία έχει εξαιρετικό animation και η απεικόνιση των ναζί ως το απόλυτο και τρομακτικό κακό είναι άκρως επιτυχημένη, με το μαύρο περίγραμμα και τα λευκά χλωμά και χωρίς μάτια πρόσωπα να σε στοιχειώνουν. Η αφήγηση η οποία κινείται μεταξύ της Κίττυ στη σύγχρονη εποχή, αλλά μέσω αυτής και στο παρελθόν και την ιστορία της Άννας Φρανκ, δεν ισορροπεί καλά, καθώς για κάποιο χρονικό σημείο τα φλας-μπακ εμφανίζονται συνεχώς, ενώ σε άλλα κάνουμε αρκετό χρόνο να δούμε κάποιο, με αποτέλεσμα να έχουμε ξεχάσει σχεδόν ότι υπάρχουν. Επιπλέον, περιέχονται και κάποιες σκηνές που δεν συμβάλλουν στην κεντρική υπόθεση ούτε στους παραλληλισμούς που έχουν να κάνουν κυρίως με την οικογένεια της Άννας, και μοιάζουν στο σύνολο κάπως περιττές. Ο παραλληλισμός που θέλει να κάνει ο Φόλμαν είναι εμφανής σε όλη τη διάρκεια της ταινίας και σε κάποια σημεία ακόμη πιο εμφανής, ωστόσο επιλέγει να εξηγήσει ξεκάθαρα το τι θέλει να πει δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι προσπαθεί να μιλήσει και σε ένα μικρότερο ηλικιακά κοινό. Τέλος, σε κάποια σημεία είναι ο παραλληλισμός που έχει υπερβολικές πτυχές, όπως εκείνη που παραλληλίζονται κάποιοι αστυνομικοί με τους ναζί, το οποίο γίνεται εμφανώς για να εξυπηρετήσει το συνολικό μήνυμα που θέλει να περάσει η ταινία.

Συμπερασματικά, το “Πού Κρύβεται η Άννα Φρανκ” είναι ένα animation που απευθύνεται τόσο σε ενηλίκους όσο και ανήλικους, και στέκεται σε σοβαρά ζητήματα του παρόντος εμπνευσμένο από τη συγκινητική και επίπονη ιστορία της Άννας Φρανκ. Ο παραλληλισμός του δημιουργού είναι εύστοχος στο μεγαλύτερο του μέρος, και είναι πραγματικά μια ταινία που μπορεί να κάνει τον θεατή τόσο να κατανοήσει αυτό που θέλει να πει όσο και να το νιώσει. Επιπλέον, υπάρχουν σημεία στα οποία χάνει την ισορροπία η αφήγηση, ωστόσο αυτό δεν περιορίζει τόσο το μήνυμα που θέλει να αναδείξει η ιστορία, όσο και την ομορφιά και τη λεπτομέρεια με την οποία  έχει φτιαχτεί το σχέδιο. Η ταινία προτείνεται τόσο σε ενηλίκους όσο και σε παιδιά, και για όσους επιλέξουν να τη δουν θα αποτελέσει ένα όμορφο ταξίδι με πολλούς και εποικοδομητικούς προβληματισμούς.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *