Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος μαίνεται και η οθωμανική αυτοκρατορία φεύγει για να έρθει η Τουρκία του Ατατούρκ. Μέσα σε αυτή την εποχή, ένας σεμνός αρμένης αποθηκάριος, ο Μιχαίλ, εγκαταλείπει το χωριό του στη Νότια Ανατολία για να σπουδάσει ιατρική στην πρωτεύουσα. Ο Μιχαήλ λογοδόθηκε με μια συγχωριανή του, ώστε να πληρώσει με την προίκα τις σπουδές του. Η μητέρα του τον προειδοποίησε να μην παντρευτεί για χρήματα, αλλά αυτός είναι βέβαιος ότι μέχρι να έρθει η ώρα της τελετής, θα έχει αγαπηθεί με την κοπέλα. Μα αυτό μπορεί να ίσχυε πριν γνωρίσει την Άννα. Όμορφη, σπουδαγμένη στο Παρίσι και ταλαντούχα σε χορό και σχέδιο, η Άννα φαίνεται να είναι το κορίτσι των ονείρων του. Αλλά ο Μιχαήλ θέλει να κρατήσει την υπόσχεση του, ενώ και η Άννα βρίσκεται σε δεσμό με τον Κρις, έναν αμερικανό φωτορεπόρτερ. Οι τρεις τους θα παρασυρθούν σε ένα δράμα μεγαλύτερο από ό,τι θα φαντάζονταν, κι ενώ η βία αρχίζει να τους χτυπάει την πόρτα.

Σκηνοθεσία:

Terry George

Κύριοι Ρόλοι:

Oscar Isaac … Mikael Boghosian

Charlotte Le Bon … Ana Khesarian

Christian Bale … Chris Myers

Daniel Gimenez Cacho … πάτερ Dikran Antreassian

Shohreh Aghdashloo … Marta Boghosian

Marwan Kenzari … Emre Ogan

Kevork Malikyan … Vartan Boghosian

Igal Naor … Mesrob Boghosian

Alicia Borrachero … Lena Boghosian

Rade Serbedzija … δήμαρχος Stephan

Angela Sarafyan … Maral

Jean Reno … ναύαρχος Louis Dartige du Fournet

Tom Hollander … Garin

James Cromwell … πρέσβης Henry Morgenthau Sr.

Numan Acar … Mustafa

Tamer Hassan … Faruk Pasha

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Terry George, Robin Swicord

Παραγωγή: Eric Esrailian, William Horberg, Mike Medavoy

Μουσική: Gabriel Yared

Φωτογραφία: Javier Aguirresarobe

Μοντάζ: Steven Rosenblum

Σκηνικά: Benjamin Fernandez

Κοστούμια: Pierre-Yves Gayraud

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Promise
  • Ελληνικός Τίτλος: Η Μεγάλη Υπόσχεση

Παραλειπόμενα

  • Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη χολιγουντιανή παραγωγή που αναφέρει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
  • Προϋπήρχε ένα σενάριο με τίτλο Anatolia από τον Robin Swicord, αλλά ο Terry George το μετάλλαξε τελείως. Το Anatolia επικεντρώνονταν μόνο στην οικογένεια Μπογκοσιάν, κι ενώ ο σκηνοθέτης ήθελε να δείξει πιο σφαιρικά τα ιστορικά γεγονότα.
  • Όλη η χρηματοδότηση προήλθε από τον αμερικανο-αρμένιο επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Kirk Kerkorian. Αυτό έλυνε τα χέρια της παραγωγής, που δεν χρειάζονταν πλέον καμία άδεια από το τουρκικό δημόσιο. Ο Kerkorian όμως δυστυχώς έφυγε από τη ζωή το 2015, δίχως να προλάβει να δει ούτε καν τα γυρίσματα της πρώτης του παραγωγής.
  • Τα έπη του David Lean στάθηκαν ως πρότυπα για το στήσιμο της ιστορίας.
  • Τα γυρίσματα έγιναν σε Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα. Σε αυτά βρίσκονταν και ο σκηνοθέτης Joe Berliger, γυρίζοντας με τη σειρά του το ντοκιμαντέρ για τη γενοκτονία, Intent to Destroy.
  • Στο τελικό μοντάζ δεν συμπεριλήφθηκαν ακραίες σκηνές βίας, με σκοπό να κερδηθεί το PG-13, και η ταινία να διατεθεί έτσι και σε νεότερο κοινό.
  • Μετά την πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Τορόντο, και τρεις εβδομάδες πριν τη διανομή της στις αίθουσες, η ταινία βρέθηκε να έχει 86.000 ψήφους στο IMDb. Από αυτές οι 55.126 αντιστοιχούσαν σε 1 αστέρι, και οι 30.639 σε 10άρι (με ελάχιστες στο ενδιάμεσο). Ήταν πλέον φανερό πως είχε ξεσπάσει ένας πόλεμος μποϊκοτάζ και υποστήριξης.
  • Παρότι οι παραγωγοί τόνισαν με νόημα ότι σκοπός του έργου δεν ήταν οι εισπράξεις αλλά η ανάδειξη του θέματος, η ταινία πάτωσε κυριολεκτικά στα ταμεία. Με κόστος που έφτανε τα 90 εκατομμύρια δολάρια, το φιλμ έβγαλε μόλις 12,4.

Κριτικός: Πάρις Μνηματίδης

Έκδοση Κειμένου: 10/10/2017

Ο Terry George, άκρως πολιτικοποιημένος σεναριογράφος συνεργαζόμενος δις με τον περιβόητο Jim Sheridan, μετά τις εστιάσεις του στην περίοδο των Ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία με το έξοχο “Some Mother’s Son” και στη γενοκτονία που έλαβε χώρα στη Ρουάντα το 1994 με το ακόμη καλύτερο “Hotel Rwanda” καταπιάνεται με ακόμη ένα φορτισμένο θέμα, το ολοκαύτωμα των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ένα κεφάλαιο που δεν έχει αναλυθεί όσο θα έπρεπε στο σινεμά (αν και προσφάτως ο Fatih Akin είχε το θάρρος να το θίξει με το “The Cut”), ίσως γιατί η δυσαρέσκεια της Τουρκίας που αρνείται φυσικά το ιστορικό γεγονός σημαίνει πολλά για τις χώρες που αλληλεπιδρούν μαζί της δεδομένου του ότι παραμένει η ισχυρότερη δύναμη σε ολόκληρη τη Δυτική Ασία. Η προϋπηρεσία του σκηνοθέτη προϊδεάζει θετικά και η έκταση της παραγωγής (ένας προϋπολογισμός ενενήντα εκατομμυρίων δολαρίων) δείχνει φιλοδοξίες επικών μεγεθών.

Πράγματι, η όλη νοοτροπία που επικρατεί θυμίζει παλιότερες εποχές Χόλιγουντ, όλα αυτά τα ακριβά δράματα εποχής τύπου “55 Days at Peking” όπου το ατομικό δράμα επισκιάζει το μεγαλύτερο συλλογικό που λειτουργεί ως φόντο, όπου χαρακτήρες αποτυπώνουν κάπως σχηματικά συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις, ενώ πέρα από τον ανταγωνισμό των δύο κεντρικών ανδρικών χαρακτήρων του σεναρίου υπάρχει και μια ερμηνευτική ξιφομαχία μεταξύ δυο ηθοποιών διαφορετικών γενιών, του οσκαρούχου Christian Bale και του Oscar Isaac, με το δεύτερο να κερδίζει λόγω των συναισθηματικών άκρων στα οποία φτάνει ο ρόλος του. Μακάρι να ήταν κάποιος σε θέση να πει ότι αυτό που γυρίστηκε είναι αντάξιο των προσδοκιών που δημιουργούνται για ένα φιλμ που στηρίζεται σε ένα τόσο συγκλονιστικό αληθινό συμβάν. Γιατί ο δραματουργικός σκελετός του “The Promise” είναι δυστυχώς άκρως τσαπατσούλικος κι εν τέλει κάπως αδιάφορος. Ένα ερωτικό τρίγωνο χωρίς πάθος, χωρίς νεύρο, χωρίς επαρκώς ανεπτυγμένους χαρακτήρες για να δικαιολογηθεί η έλξη μεταξύ τους και του οποίου η κατάληξη φαντάζει άκρως βιαστική, σαν να μην προκύπτει φυσικά από τα δρώμενα.

Η γραφή είναι εξίσου προβληματική, εξαιρετικά γενόσημη, χωρίς κάποιο προσωπικό στίγμα. Κάπως έτσι η υποτιθέμενη κεντρική ιστορία καταντά να είναι ένας αντιπερισπασμός από το αντικείμενο που πραγματικά απασχολεί το θεατή και δεν είναι άλλο από τη γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού. Η σκηνοθεσία είναι άκρως ακαδημαϊκή και ασφαλής, οδηγώντας στο να αποστραγγίζει το δυνητικό πλούτο από τις εικόνες που καταγράφονται δίνοντάς τους μια τηλεοπτική διάσταση αντί να εντυπωσιάζουν. Υπάρχουν ομολογουμένως κάποιες, μετρημένες μεν στα δάχτυλα του ενός χεριού αλλά αδιαμφισβήτητα υπαρκτές, δυνατές σκηνές που προσφέρουν μια ιδέα του τι θα μπορούσε να αγγίξει σε επίπεδο δραματικού μεγαλείου ένα έργο που καταπιάνεται με κάτι τόσο σημαντικό. Είναι κρίμα που το σύνολο κατά τα άλλα είναι συγκριτικά αρκετά νερωμένο.

Εντέλει, αυτό που μένει περισσότερο από όλα είναι η παρρησία του σεναρίου γύρω από το έγκλημα που τελέστηκε τη στιγμή που το τουρκικό έθνος έμπαινε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δε χαρίζεται σε αυτά που έχει να πει, αποφεύγει όμως πολύ έξυπνα και να χαρακτηρίσει τις αποτρόπαιες εντολές που εκτελέστηκαν από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ως αντιπροσωπευτικές ολόκληρου ανεξαιρέτως του λαού (ένας βασικός χαρακτήρας που εκπροσωπεί μια μερίδα των ανώτερων στρωμάτων διαφοροποιείται από την κτηνωδία) και να υποπέσει σε σφάλματα στα όρια του ρατσισμού τύπου “Midnight Express”, κρατώντας έτσι μια ισορροπημένη στάση. Είναι όμως αυτή η γενναιότητα αρκετή για να αποκαλέσει κανείς τη νέα δημιουργία του George ως μια σπουδαία ταινία; Η απάντηση είναι αρνητική, για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Πρόκειται για μια καλοφτιαγμένη μεν, αναλώσιμη δε σαπουνόπερα με εξαιρετικά λιπόσαρκους σε εσωτερικό κόσμο ήρωες και μια περίεργη, οριακά μισογύνικη αντιμετώπιση απέναντι στους γυναικείους χαρακτήρες της. Το ότι έρχεται πάλι στο προσκήνιο η συζήτηση γύρω από μια εκ των πιο μαύρων σελίδων του περασμένου αιώνα μόνο θετικό μπορεί να είναι, όμως η ευκαιρία για αξιομνημόνευτο σινεμά εδώ πάει χαμένη.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *