Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Μήπως είναι η εργασία; Μήπως η μάθηση; Η οικογένεια; Ο πλούτος; Και τι κάνουμε όταν ο θάνατος μάς χτυπά την πόρτα; Η ταινία προσπαθεί να δώσει μια απάντηση στα βασανιστικά ερωτήματα: ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, έχει η ζωή μας κάποιο νόημα ή όλα είναι μάταια; Αλλά… περιμένετε! Εδώ δεν πρόκειται για καμιά φιλοσοφική πραγματεία! Εδώ πρόκειται για τους Μόντι Πάιθον, που με το θεότρελο, άσεμνο χιούμορ τους, δεν αφήνουν τίποτα όρθιο! Σατιρίζουν μέχρι τελικής πτώσεως όλους τους κοινωνικούς περιορισμούς που μας εμποδίζουν να χαρούμε την ομορφιά της ζωής.

Σκηνοθεσία:

Terry Jones

Terry Gilliam (βοηθητικός)

Κύριοι Ρόλοι:

Graham Chapman … Harry Blackitt/Wymer/Hordern/Coles/Δρ Livingstone/Eric/Arthur Jarrett/Geoffrey/Tony Bennett, κ.α.

John Cleese … Δρ Spencer/Humphrey Williams/Sturridge/Ainsworth, κ.α.

Terry Gilliam … Walters/Joeline/Κος Brown/Howard Katzenberg, κ.α.

Eric Idle … Gunther/Κος Moore/Κα Blackitt/Watson/Atkinson/Perkins/Κα Hendy/Noel Coward/Gaston/Angela, κ.α.

Terry Jones … Bert/Biggs/Κα Brown/Κος Creosote/Maria/Fiona Portland-Smythe, κ.α.

Michael Palin … Harry/Κος Pycroft/Carter/Pakenham-Walsh/Marvin Hendy/Debbie Katzenberg, κ.α.

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin

Παραγωγή: John Goldstone

Μουσική: John Du Prez

Φωτογραφία: Peter Hannan, Roger Pratt

Μοντάζ: Julian Doyle

Σκηνικά: Harry Lange

Κοστούμια: James Acheson

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Meaning of Life
  • Ελληνικός Τίτλος: Μόντι Πάιθονς, το Νόημα της Ζωής
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Monty Python’s The Meaning of Life

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Bafta τραγουδιού (Every Sperm Is Sacred).
  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών. Μέγα βραβείο επιτροπής.

Παραλειπόμενα

  • Έσχατη κινηματογραφική ταινία των Μόντι Πάιθον, με την πλήρη σύνθεση των 6 μελών να σπάει το 1989 με τον θάνατο του Graham Chapman. Είναι όμως και επιστροφή στην τηλεοπτική τους φόρμα, αφού το φιλμ αποτελείται από σειρά σκετς.
  • Με μπάτζετ 9 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν η ακριβότερη δουλειά των Πάιθον. Ο Palin επισήμανε πως το υψηλό μπάτζετ και το γεγονός ότι το φιλμ δεν έγινε σε συνεργασία με το BBC, επέτρεψε στην ομάδα έναν πιο σκοτεινό και τολμηρό τόνο. Τουλάχιστον απέφερε από τα ταμεία 14,9.
  • Το μικρού μήκους The Crimson Permanent Assurance συνοδεύει την ταινία ως πρόλογος. Το συγκεκριμένο το ανέλαβε σκηνοθετικά ο Terry Gilliam, που ήταν υπεύθυνος για τις σεκάνς κινουμένων σχεδίων. Σε αυτό πήγαν και τα περισσότερα χρήματα του μπάτζετ, κάτι που γνώριζε μέχρι την πρεμιέρα μόνο ο Terry Jones.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Eric Idle και John Du Prez συνέθεσαν μια σειρά από ορίτζιναλ τραγούδια, με πλέον χαρακτηριστικό το Every Sperm Is Sacred.

Κριτικός: Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur

Έκδοση Κειμένου: 23/6/2011

Οι θρυλικοί και αμίμητοι Monty Python διακωμωδούν την ίδια τη ζωή, αναζητώντας το νόημά της. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης θα υπάρξουν έξυπνα τραγούδια, «κουλοί» χαρακτήρες κάθε ηλικίας αλλά και ο ίδιος ο θάνατος αυτοπροσώπως (!), ξεκαρδιστικοί υποτιθέμενοι φιλοσοφικοί στοχασμοί, θεοπάλαβες (προφανώς) καταστάσεις, σάτιρα που εκτοξεύεται με φόρα προς όλες τις κατευθύνσεις (πιο ευδιάκριτες εκείνες της θρησκείας και της τηλεόρασης), ευφυείς ιδέες και μία πανέξυπνη ταινία μικρού μήκους να… εισβάλλει -κυριολεκτικά!- στην κανονική ταινία!

Μέσα σ’ όλα αυτά, βέβαια, έχουμε μερικές εκτός τόπου και χρόνου στιγμές (σε όλες τις ταινίες του γκρουπ υπήρχαν τέτοιες) και λείπει η υφολογική ενότητα του αριστουργήματος «Life of Brian», η ταινία ωστόσο παραμένει ευρηματικότατη και πιο… «σοβαρή» (ναι, καλό είναι αυτό) από το μάλλον υπερβολικά παλαβό για τα γούστα μου «Holy grail» -που όμως παραμένει αξέχαστο… Στην τελευταία κινηματογραφική τους εμφάνιση, οι Monty Python δίνουν ρεσιτάλ μαύρου χιούμορ, φυσικά θεότρελου και καυστικού…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

23 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *