Στα βάθη της αφρικανικής ζούγκλας, μια θηλυκή γορίλας βρίσκει ένα εγκαταλελειμμένο μωρό, το υιοθετεί και το ονομάζει Ταρζάν, αν και ο αρχηγός της αγέλης, ο Κέρχακ, συνεχώς αποφεύγει το περίεργο αυτό «άτριχο θαύμα». Ο Ταρζάν, μεγαλώνοντας μαζί τους φίλους του, τον γορίλα Τερκ και τον νευρωτικό ελέφαντα Τάντορ, αναπτύσσει το αίσθημα της περηφάνιας, τα ένστικτα και τις συνήθειες των άγριων ζώων και μαθαίνει να αιωρείται και να τρέχει ανάμεσα στα δέντρα με αστραπιαία ταχύτητα. Η ξαφνική εμφάνιση όμως στη ζούγκλα των ανθρώπων και ιδιαίτερα της όμορφης Τζέιν, ταράσσουν την ηρεμία του Ταρζάν και τον φέρνουν αντιμέτωπο με δύο διαφορετικούς κόσμους και ένα φοβερό δίλημμα.

Σκηνοθεσία:

Chris Buck

Kevin Lima

Κύριοι Ρόλοι:

Tony Goldwyn … Tarzan (φωνή)

Minnie Driver … Jane Porter (φωνή)

Glenn Close … Kala (φωνή)

Lance Henriksen … Kerchak (φωνή)

Brian Blessed … William Clayton (φωνή)

Nigel Hawthorne … καθηγητής Archimedes Q. Porter (φωνή)

Rosie O’Donnell … Terk (φωνή)

Wayne Knight … Tantor (φωνή)

Alex D. Linz … νεαρός Tarzan (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Tab Murphy, Bob Tzudiker, Noni White

Στόρι: Stephen J. Anderson, Mark Kennedy, Carole Holliday, Gaetan Brizzi, Paul Brizzi, Don Dougherty, Ed Gombert, Randy Haycock, Don Hall, Kevin Harkey, Glen Keane, Burny Mattinson, Frank Nissen, John Norton, Jeff Snow, Michael Surrey, Chris Ure, Mark Walton, Stevie Wermers, Kelly Wightman, John Ramirez

Παραγωγή: Bonnie Arnold

Μουσική: Mark Mancina

Μοντάζ: Gregory Perler

Σκηνικά: Daniel St. Pierre

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Tarzan
  • Ελληνικός Τίτλος: Ταρζάν

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Διήγημα: Tarzan of the Apes του Edgar Rice Burroughs.

Κύριες Διακρίσεις

  • Όσκαρ τραγουδιού (You’ll Be In My Heart).
  • Χρυσή Σφαίρα τραγουδιού (You’ll Be In My Heart).

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Παραδοσιακό Σχέδιο
  • 37η συνολικά κινουμένων σχεδίων, αλλά και δέκατη και τελευταία της επονομαζόμενης αναγέννησης της Disney.
  • Παρότι επέμεινε εδώ η Disney στο παραδοσιακό σχέδιο, έγινε εκτενής χρήση ενός προγράμματος κομπιούτερ, του Deep Canvas, όπου βοήθησε στην ψηφιακή κατασκευή των τρισδιάστατων ντεκόρ.
  • Όταν ο Ταρζάν βγάζει τη χαρακτηριστική κραυγή, η φωνή που ακούγεται είναι του Brian Blessed.
  • Πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με τον Ταρζάν, κάτι που είχε προκαλέσει έκπληξη στον Thomas Schumacher, αφεντικό της Disney στα μέσα των 1990, και τον έκανε να δώσει το 1995 το πράσινο φως για την παραγωγή.
  • Ο Brendan Fraser πέρασε δύο φορές από οντισιόν για τον κεντρικό ρόλο, πριν καταλήξει σε κάτι παρόμοιο αλλά ζωντανό, με το Ο Γκαφατζής της Ζούγκλας.
  • Ο Woody Allen είχε πάρει τη φωνή του Τάντορ, αλλά ο Katzenberg τον έπεισε να την αφήσει και να αναλάβει κάτι αντίστοιχο στο Antz.
  • Κοστίζοντας 130 εκατομμύρια δολάρια (είχε γίνει η πιο ακριβή ταινία όλων των εποχών για τα κινούμενα σχέδια), κατάφερε να βγάλει 448,2. Ακολούθησαν το 2002 ένα σίκουελ (Tarzan & Jane) και το 2005 ένα πρίκουελ (Ταρζάν 2) αμφότερα για το βίντεο, μια spin-off τηλεοπτική σειρά (The Legend of Tarzan) και έναν μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ το 2006.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Λάμπης Λιβιεράτος (Ταρζάν), Εβελίνα Παπούλια (Τζέιν), Τζόυς Ευείδη (Τερκ), Αλέξης Σταυράκης (Κλέιτον), Λίνα Τριανταφύλλου (Κάλα), Ντίνος Δουλγεράκης (καθηγητής Πόρτερ), Μανώλης Γιούργος (Κέρτσακ), Τάσος Κωστής (Τάντορ), Λευτέρης Σαμψών (Μάνγκο), Γρηγόρης Μάντης (Φλιντ), Σταμάτης Τσάκωνας (νεαρός Ταρζάν), Γιώργος Ματαράγκας (νεαρός Τάντορ), Κώστας Γκίκας, Χαρά Ζησιμάτου, Αργύρης Κανδύλης, Γιώργος Μικρογιαννάκης, Μαρία Πλακίδη, Ηλίας Πλακίδης, Μάνια Ρουμελιώτη, Βίλμα Τσακίρη. Τραγούδι: Κατερίνα Κυριακού (Κάλα), Άλεξ Παναγή. Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηλίας Πλακίδης. Μετάφραση:
    Ζωή Ρηγοπούλου. Στοίχοι: Ντίνος Πιτυχούτης.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Τα τραγούδια έγιναν όλα υπό την ευθύνη του Phil Collins. Ξεχώρισε το You’ll Be in My Heart όπου ο Collins ακούγεται μαζί με την Glenn Close επί της ταινίας, και μόνος στο σινγκλ. Μόνος του ερμηνεύει τα Two Worlds, Son of Man και Strangers Like Me, ενώ στο πλάι του είναι η Rosie O’Donnell (επί του φιλμ) και οι NSYNC (επί του σινγκλ) στο Trashin’ the Camp. Το σάουντρακ έγινε δις πλατινένιο στις ΗΠΑ.

Γκαλερι φωτογραφιων

23 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *