Ένα ατύχημα οδηγεί στη συντριβή του ελικοπτέρου του Τζον Γκρέιστοουκ στα βάθη της αφρικανικής ζούγκλας. Αυτός και η σύζυγός του σκοτώνονται, αλλά ο 4χρονος γιος του, Τζέι Τζέι, γνωστός ως Ταρζάν, γλιτώνει τον θάνατο. Μια αγέλη από γορίλες θα βρουν το νεαρό αγόρι ανάμεσα στα συντρίμμια, θα το πάρουν μαζί τους και θα το αναθρέψουν σαν να είναι δικό τους παιδί. Για πάνω από δέκα χρόνια, ο μικρός μεγαλώνει μόνος του, μαθαίνοντας τους σκληρούς νόμους της ζούγκλας, μέχρι που συναντά έναν άλλον άνθρωπο: την όμορφη και θαρραλέα Τζέιν Πόρτερ. Και την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά! Όμως η Τζέιν δεν ταξιδεύει μόνη της. Μαζί της βρίσκεται ο Γουίλιαμ Κλέιτον, που δεν θα αργήσει να φανερώσει τις πραγματικές του προθέσεις. Αλλά ο Ταρζάν δεν είναι ένας συνηθισμένος άνδρας. Και θα αναγκαστεί, μαζί με το μυαλό του, να χρησιμοποιήσει τα ζωώδη ένστικτά του για να προστατεύσει το σπίτι του και τη γυναίκα που αγαπάει.

Σκηνοθεσία:

Reinhard Klooss

Κύριοι Ρόλοι:

Kellan Lutz … John Greystoke Jr./Tarzan (φωνή)

Spencer Locke … Jane Porter (φωνή)

Jaime Ray Newman … Alice Greystoke (φωνή)

Robert Capron … Derek (φωνή)

Trevor St. John … William Clayton (φωνή)

Mark Deklin … John Greystoke (φωνή)

Brian Huskey … Κος Smith (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Reinhard Klooss, Jessica Postigo

Παραγωγή: Reinhard Klooss, Robert Kulzer

Μουσική: David Newman

Φωτογραφία: Markus Eckert

Μοντάζ: Alexander Dittner

Σκηνικά: Henning Ahlers

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Home Cinema.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Αρνητική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Tarzan

Ελληνικός Τίτλος: Ταρζάν

Εναλλακτικός Τίτλος: Tarzan 3D

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Tarzan of the Apes (1918)

Ταρζάν, ο Άρχων της Ζούγκλας (1932)

Ο Ταρζάν και η Σύντροφός του (1934)

Ταρζάν, ο Κατακτητής (1959)

Γκρέιστοουκ: Ο Θρύλος του Ταρζάν, Άρχοντα της Ζούγκλας (1984)

Ο Ταρζάν και η Χαμένη Πόλη (1998)

Ταρζάν (1999)

Ο Θρύλος του Ταρζάν (2016)

Σεναριακή Πηγή

  • Διήγημα: Tarzan of the Apes του Edgar Rice Burroughs.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
  • Η ταινία γυρίστηκε ως motion capture, δηλαδή παίζουν αληθινοί ηθοποιοί, οι οποίοι στη συνέχεια μετατρέπονται σε ψηφιακό σχέδιο.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Γιώργος Ματαράγκας, Νίκος Παπαδόπουλος, Χρύσα Σαµαρά, Ιφιγένεια Στάικου, Γιάννης Υφαντής, Στέλιος Ψαρουδάκης.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 17/5/2014

Ο Ταρζάν, δημιούργημα του συγγραφέα Έντγκαρ Ράις Μπάροους, διεκδικεί τον τίτλο του λογοτεχνικού ήρωα, που έχει μεταφερθεί περισσότερες φορές στο σινεμά και την τηλεόραση. Από το 1918 μέχρι σήμερα, οι “μετενσαρκώσεις” του Ταρζάν, ξεπερνούν τις 100, τόσο στο Χόλιγουντ όσο και στον Ινδικό και Ισπανικό κινηματογράφο. Η ιστορία του έχει ειπωθεί ξανά και ξανά όλα αυτά τα χρόνια, άλλες φορές με επιτυχία (σπάνια…) άλλες μέτρια (συνήθως) και άλλες τραγικά (προς τα εδώ γέρνει η ζυγαριά). Τι θα μπορούσε να προσθέσει λοιπόν μια animation εκδοχή του ήρωα το 2014 και μάλιστα δύο χρόνια πριν βγει στις αίθουσες η live action ταινία με τον ίδιο τίτλο; Σχεδόν, τίποτα.

Αρχικά, περίμενα να δω μια ταινία που στοχεύει στα πιτσιρίκια, όμως από τα πρώτα λεπτά βρέθηκα μπερδεμένος. Το πρόβλημα του Tarzan, βρίσκεται στο ότι δεν έχει κατασταλάξει ακριβώς σε ποιους θέλει να απευθυνθεί. Υπάρχουν στιγμές που αυτό που παρακολουθείς είναι θέαμα για παιδιά του δημοτικού αλλά στην αμέσως επόμενη σκηνή η δράση αποκτά μια πιο βίαιη μορφή και θα μπορούσε κάλλιστα να ανήκει σε περιπέτεια για ενήλικες. Μπερδεμένοι οι δημιουργοί, μπερδεμένο και το κοινό.

Το μεγαλύτερο προτέρημα του φιλμ είναι η απεικόνιση των τοπίων και των άγριων ζώων της Αφρικής. Τα χρώματα και η κίνηση της κάμερας μέσα στη ζούγκλα είναι εξαιρετικά και σε ταξιδεύουν. Το μειονέκτημα του φιλμ, εκτός από αυτό που ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο, βρίσκεται στην απεικόνιση των ανθρώπων. Εδώ, έχει χρησιμοποιηθεί τεχνική motion capture, με τους χαρακτήρες να έχουν σχεδόν φυσική κίνηση, ειδικά στα μακρινά τους πλάνα. Όσο η κάμερα ασχολείται με τα πρόσωπα και τις εκφράσεις τους, τα πράγματα δεν είναι καλά και θυμίζουν έντονα χαρακτήρες ηλεκτρονικού παιχνιδιού.

Πού καταλήγουμε, λοιπόν; Ένα animation που ήθελε να πλησιάσει και το μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του, απευθύνεται στις ηλικίες 10-14. Οι υπόλοιποι θα το χαζέψετε μόνο για τις ωραίες εικόνες του. Κακά τα ψέματα, βρισκόμαστε σε μια εποχή που ακόμα και οι ταινίες κινουμένων σχεδίων, προσέχουν αρκετά το σενάριό τους αλλά και το γενικότερο σχεδιασμό τους. Αν το Tarzan τα καταφέρνει σχετικά καλά στο δεύτερο, στο πρώτο αποτυγχάνει.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *