Ο Τζον Ράμπο μπορεί να ζει στη ζούγκλα, αλλά δεν είναι πλέον στην ενεργό δράση. Αντιθέτως, προτιμά να κάνει μεταφορές με το πλοίο του στον ποταμό Σάλουιν. Όταν τον προσεγγίζει μια ομάδα πρεσβευτών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να τους οδηγήσει στην περιοχή όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος, ο Ράμπο δέχεται απρόθυμα. Όταν όμως η ομάδα εξαφανίζεται, αναγκάζεται να πολεμήσει για άλλη μια φορά μόνος εναντίον όλων.

Σκηνοθεσία:

Sylvester Stallone

Κύριοι Ρόλοι:

Sylvester Stallone … John J. Rambo

Julie Benz … Sarah Miller

Paul Schulze … Michael Burnett

Matthew Marsden … ‘School Boy’

Graham McTavish … Lewis

Reynaldo Gallegos … Diaz

Tim Kang … En-Joo

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Art Monterastelli, Sylvester Stallone

Παραγωγή: Avi Lerner, Kevin King Templeton, John Thompson

Μουσική: Brian Tyler

Φωτογραφία: Glen MacPherson

Μοντάζ: Sean Albertson

Σκηνικά: Franco-Giacomo Carbone

Κοστούμια: Lizz Wolf

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Rambo
  • Ελληνικός Τίτλος: Τζον Ράμπο
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Rambo IV [ανεπίσημος]
  • Εναλλακτικός Τίτλος: John Rambo [ανεπίσημος]

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Χαρακτήρες franchiseRambo του David Morrell.

Παραλειπόμενα

  • Τα δικαιώματα του Ράμπο είχαν πουληθεί στη Miramax το 1997, μετά την πτώχευση της Carolco Pictures. Παρότι όμως αυτή ήθελε να κάνει νέο σίκουελ, ο Stallone ένιωθε ότι δεν είχε κάποιο κίνητρο. Το 2005, τα δικαιώματα πήγαν πια στις Nu Image και Millennium Films, και πριν βγει το Ρόκι Μπαλμπόα, έδωσαν πράσινο φως για νέο Ράμπο.
  • Αρχικά ο Stallone δήλωνε διστακτικός να αναλάβει τη σκηνοθεσία, μια και δεν ένιωθε ούτε έτοιμος, αλλά ούτε είχε και κάποιο όραμα για το φιλμ. Έπειτα όμως είπε ότι ήταν ενθουσιασμένος από την ιδέα ο “Ράμπο να σκηνοθετήσει τον Ράμπο”.
  • Το φιλμ απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση της Μυανμάρ (πρώην Βιρμανία) προς προβολή στη χώρα της. Η χούντα που διοικούσε εκείνη την εποχή τη χώρα απαγόρευσε ακόμα και να πουληθεί σε DVD. Από την άλλη, ο απελευθερωτικός στρατός στη Μυανμάρ δήλωσε πως η ταινία αποτέλεσε έμπνευση για αυτούς.
  • Ο τελικός απολογισμός «νεκρών» είναι 236, με ρυθμό 2,59 ανά λεπτό!
  • Στο φεστιβάλ της Ζυρίχης παρουσιάστηκε μια extended εκδοχή των 99 λεπτών. Αυτή έπειτα βγήκε και σε Blu-ray.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 21/1/2008

Το 2006, ο Σιλβέστερ Σταλόνε «πέταξε» ένα «Rocky Balboa», συνοψίζοντας θετικά όλη τη σειρά των «Ρόκι». Κάτι παρόμοιο σαν προσπαθεί να κάνει και με την τριλογία των «Ράμπο», με τη λεπτομέρεια, όμως, του ότι στα 62 του χρόνια προσπαθεί να μοιάζει ανθηρός τόσο σε εμφάνιση, όσο κι ως ήρωας δράσης. Και στο τελευταίο θα επικεντρωθούμε (για να μη γίνουμε και προσβλητικοί με τις «αλλοιώσεις» επί της εμφάνισης του Σλάι…), αφού το «Ράμπο» δεν πάει καθόλου άσχημα σε δράση, αντιθέτως είναι πολύ πιο δημιουργικό σε «φασαρία» από όλα τα προηγούμενα μέρη. Μάλιστα, προς τιμή του Σταλόνε, δεν υπάρχει κανένα ψήγμα προπαγάνδας, αφού επιλέγει ως αντίπαλο στρατόπεδο μια χούντα που κανείς δεν θα λυπηθεί ιδιαίτερα για την εικόνα της στο έργο.

Αλίμονο, όμως, το σύνολο του φιλμ είναι οικτρό, και σε αυτό φταίει ένα σενάριο γραμμένο με λογική αρχαρίου. Ο Σταλόνε μοιάζει να έχει αγαπήσει από τη σειρά ακόμα κι όσα την έχουν κάνει ντροπιαστική ποιοτικά. Δεν ήταν αρνητικό το ότι θέλει να υπάρχει εδώ ένα old-time κλίμα, αλλά η απόδοση του συγκεκριμένου «κλίματος» εδώ παραπέμπει και σε εποχές που δικαίως τείνουν να χωθούν στο χρονοντούλαπο των ταινιών δράσης.

Να πούμε γενικά ένα «πάλι καλά»; Τηρουμένων των αναλογιών με τις εμμονές του Σλάι, νομίζω ότι είναι το πλέον ταιριαστό. Αφήστε λοιπόν ενοχές οι φαν, και βουρ σε ένα αναπαλαιωμένο σίκουελ, ενός σύμπαντος που σας έχει έτσι κι αλλιώς ικανοποιήσει και σε χειρότερες στιγμές του.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

17 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *