Ένα εμπορικό διαστημικό σκάφος προσκρούεται σ’ έναν άγνωστο πλανήτη, όπου η ύπαρξη τριών ήλιων έχει ως αποτέλεσμα το αιώνιο φως. Οι επιζήσαντες δεν ξεπερνούν τους δέκα, και καθώς προσπαθούν να βρουν φαγητό και νερό σ’ αυτόν τον αφιλόξενο και φαινομενικά ακατοίκητο πλανήτη κάνουν ορισμένες δυσάρεστες ανακαλύψεις: Μια ομάδα γεωλόγων είχε ζήσει εκεί όμως, κάτι πολύ κακό τους συνέβη πριν από 22 χρόνια. Μια ολική έκλειψη των ήλιων, που άφησε τον πλανήτη στο απέραντο σκοτάδι, έφερε στην επιφάνεια τους πραγματικούς και επικίνδυνα θανάσιμους κατοίκους του. Οι κατ’ ανάγκη επισκέπτες διαπιστώνουν έντρομοι ότι η επόμενη έκλειψη είναι ακριβώς μία μέρα μετά την άφιξή τους. Μοναδική τους ελπίδα φαίνεται να είναι ένας επικίνδυνος δολοφόνος, ο Ρίντικ, που μεταφερόταν σε άλλη φυλακή και επέζησε από τη σύγκρουση. Ο Ρίντικ είναι προικισμένος με μοσχεύματα που του δίνουν υπέρυθρη όραση κι επομένως μπορεί να δει ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι. Το δίλημμα όμως είναι: Μπορούν να τον εμπιστευτούν ή όχι; Θα τους εγκαταλείψει με την πρώτη ευκαιρία; Θα σκοτώσει τα τέρατα ή τους ανθρώπους;

Σκηνοθεσία:

David Twohy

Κύριοι Ρόλοι:

Vin Diesel … Richard Bruno Riddick

Radha Mitchell … Carolyn Fry

Cole Hauser … William J. Johns

Rhiana Griffith … Jack

Keith David … Abu ‘Imam’ al-Walid

Lewis Fitz-Gerald … Paris P. Ogilvie

Claudia Black … Sharon ‘Shazza’ Montgomery

John Moore … John ‘Zeke’ Ezekiel

Simon Burke … Greg Owens

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Jim Wheat, Ken Wheat, David Twohy

Στόρι: Jim Wheat, Ken Wheat

Παραγωγή: Tom Engelman

Μουσική: Graeme Revell

Φωτογραφία: David Eggby

Μοντάζ: Rick Shaine

Σκηνικά: Graham ‘Grace’ Walker

Κοστούμια: Anna Borghesi

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Pitch Black
  • Ελληνικός Τίτλος: Απέραντο Σκοτάδι
  • Εναλλακτικός Τίτλος: The Chronicles of Riddick: Pitch Black [μεταγενέστερος]

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Παραλειπόμενα

  • Σύμφωνα με τους αδελφούς Wheat, η ιδέα ανήκε στον David Madden, ένα μεγαλοστέλεχος της βιομηχανίας του θεάματος. Η εταιρία αυτού, η Interscope Communications, ήταν που προσέγγησε τον David Twohy για τη σκηνοθεσία αλλά και το ραφινάρισμα του σεναρίου. Εκείνος με τη σειρά του, έχοντας εργαστεί στο τρίτο Άλιεν, είδε πολλές ομοιώτητες ανάμεσα στα Άλιεν και το νέο σχέδιο, και επέβαλε βασικές αλλαγές στους χαρακτήρες.
  • Όλα τα εξωτερικά γυρίσματα έλαβαν χώρα σε μικρή πόλη της Νότιας Αυστραλίας, ενώ τα εσωτερικά μοιράστηκαν ανάμεσα στην αυστραλιανή Κουινσλάνδη και το Λος Άντζελες (για τις μινιατούρες).
  • Τελευταία ταινία για την PolyGram Filmed Entertainment, πριν αυτή ενσωμνατωθεί στις τάξεις της Universal Pictures.
  • Με σχετικά χαμηλό κόστος 23ών εκατομμυρίων δολαρίων, η ταινία αποτέλεσε μια μικρή έκπληξη στα ταμεία, εισπράττοντας 53,2 χωρίς να τύχει ιδιαίτερης προώθησης. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία του franchise. Στην πραγματικότητα ο Ρίντικ πέθαινε στο αρχικό σενάριο, αλλά ήδη από το στάδιο της παραγωγής οι συντελεστές αποφάσισαν να μείνει ανοιχτή η χρήση του για κάποιο πιθανό σίκουελ.
  • Το Sci-Fi Channel πρόβαλε μέσα στο 2000 μια ωριαία τηλεταινία με τίτλο Into Pitch Black, που αποκάλυπτε το πριν και το μετά των γεγονότων της ταινίας, παρεμβάλλοντας μαζί στιγμιότυπα από το φιλμ.

Γκαλερι φωτογραφιων

22 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *