
Της Μιας Δραχμής τα Γιασεμιά
- Της Μιας Δραχμής τα Γιασεμιά
- One Drachma Jasmine
- 1960
- Ελλάδα
- Ελληνικά
- Αισθηματική, Δραματική, Μουσική
- 12 Δεκεμβρίου 1960
Ο Αλέξης και η Άννα-Μαρία γνωρίζονται και ερωτεύονται ο ένας τον άλλον, ύστερα από ένα ατύχημα με αυτοκίνητο. Ο Αλέξης είναι πλούσιος και η Άννα-Μαρία σπουδάζει μουσική. Ο παππούς της, ξακουστός μαέστρος, παίζει πλέον μουσική σε ταβέρνες για να κερδίζει το ψωμί του. Ένα πιτσιρίκι που πουλάει γιασεμιά βοηθά το ζευγάρι να μείνει ενωμένο στις δύσκολες στιγμές.
Σκηνοθεσία:
Ανδρέας Λαμπρινός
Κύριοι Ρόλοι:
Ορέστης Μακρής … ο παππούς
Ηλίας Σταματίου … Αλέξης ‘Υάκινθος’
Κατερίνα Βασιλάκου … Άννα-Μαρία ‘Γιασεμί’
Έφη Οικονόμου … Ρένα ‘Ντάλια’
Βαγγέλης Ιωαννίδης … ο μικρός με τα γιασεμιά
Κώστας Δούκας … Φώντας
Κώστας Μποζώνης … Κώστας
Ρένα Ζορμπά … γραμματέας
Δέσποινα Γουναροπούλου … οικονόμος
Γεράσιμος Μαλιώρης … ταβερνιάρης
Τζένη Βάνου … τραγουδίστρια
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Ανδρέας Λαμπρινός
Παραγωγή: Ανδρέας Λαμπρινός
Μουσική: Κώστας Καπνίσης
Φωτογραφία: Κώστας Φιλίππου
Μοντάζ: Κώστας Φιλίππου
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μη αρκούντα στοιχεία.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Της Μιας Δραχμής τα Γιασεμιά
- Διεθνής Τίτλος: One Drachma Jasmine
Παραλειπόμενα
- Ντεμπούτο για την Κατερίνα Βασιλάκου, σε μια ερμηνεία που έμελλε να μείνει κινηματογραφικά ως η πλέον χαρακτηριστική της.
- Με 17.902 εισιτήρια, ήρθε στην 28η θέση ανάμεσα σε 58 ελληνικές ταινίες της σαιζόν.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Όλη η μουσική επένδυση από τον Κώστα Καπνίση είναι βασισμένη στον Αττίκ, το περίφημο τραγούδι του οποίου δάνεισε και τον τίτλο του στην ταινία. Βέβαια το τραγούδι του 1939 μιλάει για συναισθηματικό πόνο, και ήταν βγαλμένο από προσωπικό βίωμα του μεγάλου μουσικού.
- Η Τζένη Βάνου εμφανίζεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, έναν μόλις χρόνο αφού το όνομα της έγινε γνωστό. Στην ταινία ερμηνεύει το ομότιτλο κομμάτι του Αττίκ πλάι στον Ορέστη Μακρή. Αυτή η εκτέλεση του τραγουδιού είναι που έκτοτε μνημονεύεται περισσότερο από όλες.