Moulin Rouge
- Moulin Rouge!
- 2001
- Αυστραλία, ΗΠΑ
- Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά
- Αισθηματική, Δραματική, Εποχής, Μιούζικαλ, Χορευτική
- 09 Νοεμβρίου 2001
Έτος 1900. Ένας νεαρός ποιητής, o Kρίστιαν, αψηφά τα λόγια του πατέρα του κι εγκαταλείπει το οικογενειακό του σπίτι με προορισμό τη Μονμάρτη, όπου συναντά τον Τουλούζ Λοτρέκ και βυθίζεται στον αλλόκοτο κόσμο της Μπελ Επόκ. Στην προσπάθειά του να γράψει τα κείμενα για μια παράσταση του καμπαρέ υπό τον ιδιότυπο τίτλο Spectacular Spectacular, γνωρίζεται με τη Σατίν, την πιο ακριβοπληρωμένη σταρ και πόρνη της παριζιάνικης νυχτερινής ζωής. Αμέσως θα ξεκινήσει ένας παθιασμένος έρωτας μεταξύ τους, που όμως είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένος. Ο δούκας του Μονρόθ που χρηματοδοτεί την παράσταση και… την ερωτική του σχέση με την Σατίν, δεν διατίθεται να χάσει σε κανένα επίπεδο.
Σκηνοθεσία:
Baz Luhrmann
Κύριοι Ρόλοι:
Ewan McGregor … Christian
Nicole Kidman … Satine
Jim Broadbent … Harold Zidler
Richard Roxburgh … δούκας Monroth
John Leguizamo … Toulouse-Lautrec
Jacek Koman … ο Αργεντινός
Caroline O’Connor … Nini
Kerry Walker … Marie
Natalie Mendoza … China Doll
David Wenham … Audrey
Deobia Oparei … Le Chocolat
Kylie Minogue … η πράσινη νεράιδα
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Baz Luhrmann, Craig Pearce
Παραγωγή: Fred Baron, Martin Brown, Baz Luhrmann
Μουσική: Craig Armstrong
Φωτογραφία: Donald McAlpine
Μοντάζ: Jill Bilcock
Σκηνικά: Catherine Martin
Κοστούμια: Catherine Martin, Angus Strathie
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Moulin Rouge!
- Ελληνικός Τίτλος: Moulin Rouge
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Μουλέν Ρουζ (1952)
- Τα Βήματα που Γοητεύουν (1992)
- Ρωμαίος και Ιουλιέτα (1996)
Κύριες Διακρίσεις
- Όσκαρ σκηνικών και κοστουμιών. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, πρώτο γυναικείο ρόλο (Nicole Kidman), φωτογραφία, μοντάζ, ήχο και μακιγιάζ.
- Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (κωμωδία/μιούζικαλ), πρώτου γυναικείου ρόλου (Nicole Kidman) στην ίδια κατηγορία, και μουσικής. Υποψήφιο για σκηνοθεσία, πρώτο αντρικό ρόλο (Ewan McGregor) σε κωμωδία/μιούζικαλ, και τραγούδι (Come What May).
- Βραβείο Bafta δεύτερου αντρικού ρόλου (Jim Broadbent), μουσικής και ήχου. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο, φωτογραφία, μοντάζ, σκηνικά, κοστούμια, ειδικά εφέ και μακιγιάζ/κομμώσεις.
- 5 βραβεία στα εθνικά βραβεία της Αυστραλίας. Υποψήφιο σε ακόμα 5 κατηγορίες, μεταξύ αυτών και καλύτερης ταινίας.
- Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών.
- Καλύτερη ταινία από την Ένωση Παραγωγών των ΗΠΑ.
Παραλειπόμενα
- Από τα διασημότερα jukebox μιούζικαλ, τρίτο μέρος της Red Curtain Trilogy του Baz Luhrmann, μετά τα Τα Βήματα που Γοητεύουν (1992) και Ρωμαίος και Ιουλιέτα (1996).
- Ο Luhrmann εμπνεύστηκε την ταινία όταν βρέθηκε σε ινδικό κινηματογράφο και παρακολούθησε ταινία του Μπόλιγουντ. Αργότερα αποκάλυψε ότι πήρε στοιχεία και από τον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης.
- Ο Leonardo DiCaprio πέρασε από οντισιόν για τον ρόλο του Κρίστιαν, για τον οποίο ήταν υποψήφιοι και οι Heath Ledger, Jake Gyllenhaal.
- Η Courtney Love πέρασε από δοκιμαστικό για τη Σατίν, ενώ βοήθησε να αποκτηθούν τα δικαιώματα του Smells Like Teen Spirit.
- Όλα πήγαν κανονικά στα γυρίσματα, εκτός από το γεγονός ότι η Kidman τραυματίστηκε δύο φορές στα πλευρά της, ενώ υπέφερε και στο γόνατο, ως αποτέλεσμα των απαιτήσεων επί των χορευτικών της σκηνών.
- Ήταν να πάρει διανομή τα Χριστούγεννα του 2000, ώστε να παίξει δυνατά στα Όσκαρ της χρονιάς. Αντί αυτού επιλέχτηκε να αργήσει λίγους μήνες, ώστε να πάρει έξτρα χρόνο ο Luhrmann στην ολοκλήρωση της. Τελικά, έκανε πρεμιέρα στις Κάνες, όπου και άνοιξε το φεστιβάλ.
- Κόστισε 50 εκατομμύρια δολάρια, αλλά εισέπραξε 179,2.
- Άμεσα είχαν οργιάσει οι φήμες ότι το φιλμ θα μεταφερθεί από τον σκηνοθέτη σε θεατρικό. Εντέλει, το Moulin Rouge: The Musical βγήκε το 2018, αλλά χωρίς τη συμμετοχή κάποιων από την ταινία.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Μοναδικό ορίτζιναλ τραγούδι του φιλμ είναι το Come What May, μια σύνθεση των David Baerwald και Kevin Gilbert. Ακούγεται σε αρκετές παραλλαγές, αλλά στην κύρια εκδοχή του ερμηνεύεται από τους Ewan McGregor και Nicole Kidman.
- Παρότι ακούγεται μονάχα αποσπασματικά επί του φιλμ, η διασκευή του Lady Marmalade με τις Christina Aguilera, Lil’ Kim, Mya και Pink ήταν το μοναδικό σινγκλ του σάουντρακ. Έφτασε ως το νούμερο 1 των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
- Από τις πολλές διασκευές που ακούγονται, ξεχώρισε το El Tango de Roxanne που συνδυάζει τη μεγάλη επιτυχία των The Police με ταγκό του Mariano Mores. Χαρακτηριστικά είναι και τα ακούσματα των The Sound of Music, Diamonds Are a Girl’s Best Friend/Material Girl, Your Song, One Day I’ll Fly Away, Like a Virgin, The Show Must Go On και Chamma Chamma.
- Ο Ozzy Osbourne δανείζει το γέλιο του στην Πράσινη Νεράιδα, ενώ ο Placido Domingo ακούγεται αντί του Jonathan Hardy ως Άνθρωπος στο Φεγγάρι.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 6/9/2016
Μια πανδαισία χρωμάτων, μουσικών και μεταμοντέρνων σκηνικών, που ενώ φλερτάρει με το κιτς, καταφέρνει τελικά και προσφέρει συγκινήσεις. Το «Moulin Rouge» δεν είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας, αλλά θυμίζει περισσότερο ντισκοτέκ (στα πρότυπα του περιβόητου Studio 54 στα 1970), τα κοστούμια και οι ξέφρενοι χοροί έχουν μια αναχρονιστική γοητεία, ενώ οι ήχοι (διασκευές γνωστών τραγουδιών σε Μπρόντγουεϊ στιλ) είναι δανεισμένοι από την ποπ και τη ροκ μουσική των 1980 και 1990. Από πλευράς θέματος, η μποέμικη ιδεολογία της ελευθερίας της έκφρασης έρχεται σε δεύτερη μοίρα, για την ακρίβεια αντικαθίσταται από το σλόγκαν «Show Must Go On», αφού η απλή αγάπη υπερβαίνει όλων, κάτι όμως που μοιάζει με μικρογραφία μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον και τη φρενίτιδα αισθήσεων που προκαλεί το κάθε πλάνο αυτού του ανεξάντλητου βίντεο-κλιπ. Η απαστράπτουσα Νικόλ Κίντμαν, ο κάπως εκτός κλίματος Γιούαν ΜακΓκρέγκορ κι ο επιβλητικός Τζιμ Μπρόντμπεντ αποδεικνύουν ταλέντο στο τραγούδι αφού δεν υπάρχει ντουμπλάζ στις μουσικές ερμηνείες, ενώ επί του συνόλου πρόκειται για φιλμ που εύκολα μπορείς να αγαπήσεις, ειδικά σε νεανική ηλικία.
Βαθμολογία: