Δύο γειτονικοί κήποι, δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα! Χρόνια τώρα, μια αδυσώπητη βεντέτα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους μπλε νάνους που διακοσμούν τον κήπο της κυρίας Μοντέγι και τους κόκκινους νάνους από τον πλαϊνό κήπο του κυρίου Καπουλέτι. Οι μεν ακολουθούν πιστά τις διδαχές της λαίδης Μπλούμπερι, οι δε ρούπι δεν κάνουν δίχως την καθοδήγηση του λόρδου Ρέντμπρικ. Ωστόσο, η τυχαία γνωριμία της Ιουλιέτας, της δυναμικής κόρης του αρχηγού των κόκκινων, με τον Ζουμπαίο, τον παράτολμο πρωταθλητή των μπλε στους αγώνες ταχύτητας με μηχανές κουρέματος του γκαζόν, θα έρθει να δώσει μια ολότελα νέα διάσταση στην πολυετή αυτή διαμάχη. Οι δυο νέοι όχι μόνο θα ερωτευτούν με πάθος, αλλά κόντρα σε κάθε αντιξοότητα, θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν τα δεδομένα, προκειμένου το ρομάντζο τους να έχει το αίσιο τέλος που αρμόζει σε δύο… νανάκια κήπου.

Σκηνοθεσία:

Kelly Asbury

Κύριοι Ρόλοι:

James McAvoy … Gnomeo (φωνή)

Emily Blunt … Juliet (φωνή)

Michael Caine … λόρδος Redbrick (φωνή)

Jason Statham … Tybalt (φωνή)

Maggie Smith … λαίδη Bluebury (φωνή)

Ashley Jensen … Nanette (φωνή)

Stephen Merchant … Paris (φωνή)

Matt Lucas … Benny (φωνή)

Jim Cummings … Featherstone (φωνή)

Julie Walters … Δις Montague (φωνή)

Richard Wilson … Κος Capulet (φωνή)

Patrick Stewart … William ‘Bill’ Shakespeare (φωνή)

Ozzy Osbourne … Fawn (φωνή)

Hulk Hogan … εκφωνητής Terrafirminator (φωνή)

Dolly Parton … Dolly (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Andy Riley, Kevin Cecil, Mark Burton, Emily Cook, Kathy Greenberg, Steve Hamilton Shaw, Kelly Asbury

Στόρι: Rob Sprackling, Johnny Smith, Andy Riley, Kevin Cecil, Kelly Asbury, Steve Hamilton Shaw

Παραγωγή: Baker Bloodworth, David Furnish, Steve Hamilton Shaw

Μουσική: Chris Bacon, James Newton Howard

Μοντάζ: Catherine Apple

Σκηνικά: Richard Chen, Karen deJong

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Gnomeo & Juliet
  • Ελληνικός Τίτλος: Ζουμπαίος και Ιουλιέτα

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Θεατρικό: Romeo and Juliet του William Shakespeare.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα τραγουδιού (Hello Hello).

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
  • Χαλαρά βασισμένο στο Ρωμαίος και Ιουλιέτα του William Shakespeare, και σε ένα σενάριο που προϋπήρχε από τους Rob Sprackling και John Smith. Το σενάριο αυτό είχε πουληθεί στην Disney και αυτή το έδωσε στη θυγατρική της, Miramax Films. Η τελευταία όμως πουλήθηκε, και το φιλμ μεταφέρθηκε στην Touchstone Pictures.
  • Ο διάσημος για τις stop-motion ταινίες του, αυστραλός Adam Elliot, είχε πρόταση να το αναλάβει, αλλά εκείνος διέκρινε ότι δεν θα ήταν του ύφους του, ενώ δεν είχε κι εμπειρία από ψηφιακό σχέδιο.
  • Καθόλου άσχημα δεν τα πήγε η ταινία στα ταμεία. Εισέπραξε 193,9, κι ενώ κόστισε 36.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Χρήστος Θάνος (Ζουμπαίος), Λένα Παπαθανασίου (Ιουλιέτα), Μυρτώ Αλικάκη (Νένα), Άλκης Ζερβός (λόρδος Κοκκινέλης), Ανδρέας Ευαγγελάτος (Μπένι), Βασίλης Αξιώτης (Πλαστίνγκο), Χριστίνα Βαρζοπούλου (λαίδη Καραμπλέ), Νίκος Ιωαννίδης (Τυβάλδος), Δημήτρης Μενούνος (Ελάφι), Δημήτρης Δημόπουλος (Πάρις), Γιάννης Μαργαρίτης (Σαίξπηρ), Λίνα Τριανταφύλλου (Κα Μοντέγου), Σταύρος Μαυρίδης (Κος Καπουλέτος), Μαρία Πλακίδη (Ντόλι), Αργύρης Κανδύλης, Ανδρέας Ρήγας, Σταύρος Σιούλης, Άννα Σταματίου, Χρήστος Συριώτης. Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Πλακίδη. Μετάφραση: Δημήτρης Δημόπουλος. Στίχοι: Ηλίας Ματάμης.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Όλα τα τραγούδια ανήκουν στον Elton John. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και τρία ντουέτα: το ορίτζιναλ Hello Hello (με τη Lady Gaga), το Crocodile Rock (με τη Nelly Furtado) και το Don’t Go Breaking My Heart (με την Kiki Dee).

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 7/2/2011

Υπάρχουν τα καρτούν που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, υπάρχουν αυτά που είναι μόνο για μικρά παιδάκια και υπάρχει κι ο Ζουμπαίος! Είναι αυστηρά «παιδικούλι» αλλά κλείνει σε κάποιες του φάσεις το μάτι και στους συνοδούς των μικρών. Αυτές οι φάσεις βέβαια δεν είναι κάτι το σπουδαίο, αλλά ξεκολλάνε το όλο θέαμα που δεν διακατέχεται από ιδιαίτερη έμπνευση. Σεναριακά πασχίζει να είναι κοντά στο διάσημο θεατρικό, προσπαθεί να είναι και κοντά στην αίσθηση του, αφού ως εικόνα είμαστε χιλιόμετρα μακριά. Οι δύο ήρωες έχουν τα φόντα να είναι ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα των ηλικιών κάτω των 12, και δεν είναι κακός αυτός ο παλιομοδίτικος ρομαντισμός όταν τα παιδιά μας απειλούνται από σεξιστικά ινδάλματα.

Η ταινία φυσικά δεν είναι πρωτίστως ρομαντική, αλλά κωμωδιούλα φαντασίας. Ως προς τη φαντασία, έχουμε δει πολλάκις αντικείμενα να ζωντανεύουν και δεν διεκδικεί κανείς εδώ κάποιο βραβείο πρωτοτυπίας. Ως προς το χιούμορ, είναι άμεσα κατανοητό από τις μικρές ηλικίες, ταιριαστό με το κουκλίστικο κινούμενο σχέδιο, κι όταν δεν κάνει ρομαντικές κοιλιές, περνάς σχετικά καλά. Πρόκειται για ένα καρτούν που θα του φερθεί άσχημα ο χρόνος αφού δεν παρέχει κάτι το ξεχωριστό, αλλά τη δουλίτσα του την κάνει: κρατάει τα βλαστάρια μας στη θέση τους με αμείωτο ενδιαφέρον, και φέρνει εμάς στη δύσκολη θέση να τους εξηγήσουμε γιατί δεν έχουμε κήπο με νανάκια στο σπίτι μας…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

20 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *