H φράση «You’re Next», γραμμένη με αίμα πάνω στους τοίχους της απομονωμένης οικείας των Ντέιβισον, σκορπάει τον πανικό. Η χαρούμενη συγκέντρωση διαλύεται από μια ομάδα αγνώστων δολοφόνων, που φοράνε μάσκες ζώων κι αρχίζουν να σκοτώνουν ένα προς ένα τα μέλη της οικογένειας. Ούτε οι δολοφόνοι, όμως, ούτε οι Ντέιβισον υπολόγισαν την Έριν, την αθώα, νεοφερμένη φιλενάδα του γιου της οικογένειας, που διαθέτει κι εκείνη το δολοφονικό ένστικτο της επιβίωσης.

Σκηνοθεσία:

Adam Wingard

Κύριοι Ρόλοι:

Sharni Vinson … Erin

Nicholas Tucci … Felix Davison

Wendy Glenn … Zee

AJ Bowen … Crispian Davison

Joe Swanberg … Drake Davison

Margaret Laney … Kelly Davison

Amy Seimetz … Aimee Davison

Ti West … Tariq

Rob Moran … Paul

Barbara Crampton … Aubrey Davison

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Simon Barrett

Παραγωγή: Simon Barrett, Jess Wu Calder, Keith Calder, Kim Sherman

Μουσική: Mads Heldtberg, Jasper Lee, Kyle McKinnon, Adam Wingard

Φωτογραφία: Andrew Droz Palermo

Μοντάζ: Adam Wingard

Σκηνικά: Tom Hammock

Κοστούμια: Emma Potter

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: You’re Next
  • Ελληνικός Τίτλος: Είσαι ο Επόμενος

Παραλειπόμενα

  • Ο Adam Wingard παρήγγειλε από τον σεναριογράφο Simon Barrett μια “home-invasion” ταινία, μια και ήταν το μόνο είδος θρίλερ που τον τρόμαζε αληθινά. Με τη σειρά του, ο Barrett επηρεάστηκε από τα έργα της Agatha Christie, αλλά και τις σκρούμπολ κωμωδίες. Αργότερα δήλωσε πως η ιταλική ταινία τρόμου Σφαγή στο Ακρογιάλι της Ηδονής (Ecologia del Delitto) του 1971 από τον Mario Bava ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού του, αλλά το συνειδητοποίησε καιρό μετά.
  • Κάποιοι από τους διαλόγους στο τραπέζι ήταν αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμών.
  • Κοστίζοντας μόλις 1 εκατομμύριο δολάρια, το φιλμ έβγαλε από τα ταμεία 26,9, ενώ ακολούθησε η cult φήμη.

Κριτικός: Σπύρος Δούκας

Έκδοση Κειμένου: 11/9/2013

«Είσαι τυχερός, που έχεις πλούσιους γονείς και είναι τόσο καλοί. Σπάνια συμβαίνει αυτό».

Είναι πλέον τυπικό το φαινόμενο της απογοήτευσης από τις ταινίες τρόμου. Ελάχιστες κυκλοφορούν ανά κάποια χρόνια, που ξεφεύγουν έστω και λίγο από τα κλισέ του είδους και καταφέρνουν με κάποιον τρόπο να πρωτοπορήσουν. Τις ελπίδες μας τελευταία εναποθέτουμε και στις κωμωδίες τρόμου, παρόλο που κι αυτές στην πλειοψηφία τους βρίσκονται πλέον στον αυτόματο πιλότο.

Εξαίρεση στα παραπάνω, για τη φετινή χρονιά, αποτελεί το Είσαι ο Επόμενος, μια κωμωδία τρόμου εντελώς απρόβλεπτη, που αν και καθυστερεί κάπως να φανεί η διαφορά της με τις υπόλοιπες, εντούτοις στο δεύτερο μισό εξελίσσεται σε κάτι υπερβολικό, σχεδόν σουρεαλιστικό θα λέγαμε, αλλά εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Με μια ισορροπημένη σκηνοθεσία και ποιοτικό για την περίσταση καστ που ξεπερνάει το συνηθισμένο για το είδος επίπεδο, ο Adam Wingard στήνει μια ταινία τρόμου, με ένα οικογενειακό τραπέζι που μετατρέπεται σε εφιάλτη και μοναδικός αντίπαλος είναι… τα λεφτά! Στιγμές αμηχανίας που επιτείνουν την κωμωδία, τοποθετημένες στα κατάλληλα σημεία, ώστε να μην χάνεται ποτέ το ενδιαφέρον. Χαρακτήρες καθημερινοί κι αδέξιοι, που παραμένουν υποανάπτυκτοι, με στόχο τη σάτιρα του είδους, τη διατήρηση ενός κλίματος μυστηρίου και την προσεκτική, σταδιακή αποκάλυψη της αλήθειας. Μια πρωταγωνίστρια κάθε άλλο παρά θύμα, που δεν επιζεί χάρη σε ελεημοσύνες του σεναρίου, αλλά χάρη στην προσωπική της εμπειρία που την καθιστά απρόσβλητη από τη μέθη του χρήματος και συνεπώς πιο αφυπνισμένη από τους υπόλοιπους χαρακτήρες.

Αν μη τι άλλο, μπορεί να ιδωθεί κι ως μια καυστική αλληγορία για την εξάρτηση του σημερινού ανθρώπου από το χρήμα, το οποίο, παίρνοντας τη μορφή του ιού, καταστρέφει μια οικογένεια, υπερτερεί κάθε ήθους κι αξίας και αδιαφορεί πλήρως για την ανθρώπινη ζωή. Ο εκπληκτικός (σχεδόν) μονόλογος στην τελευταία σκηνή λειτουργεί ως επίλογος στον κωμικό παραλογισμό που συνοδεύει ολόκληρο το έργο.

Αν και όχι τόσο ιδεολογικά ολοκληρωμένο, όσο το περσινό Μικρό Σπίτι στο Δάσος, το Είσαι ο Επόμενος δημιουργείται με βασικότερη πρόθεση να γίνει καλτ. Αν πρόκειται να δείτε μία ταινία τρόμου για όλη τη φετινή χρονιά, αξίζει να επιλέξετε αυτήν. Δεν υπάρχουν μεταφυσικές οντότητες. Είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που σκοτώνονται μεταξύ τους. Αν θέλετε να μάθετε γιατί, ρωτήστε τους, ή καλύτερα δείτε την ταινία και βγάλτε συμπέρασμα, γιατί μάλλον ούτε κι αυτοί θα ξέρουν να σας πουν…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

18 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.