Ο Αντουάν κι ο Λοράν, δύο φίλοι επί μία ζωή, πηγαίνουν για διακοπές στην Κορσική, συνοδευόμενοι από τις δύο κόρες τους, τη 17χρονη Λούνα και τη 18χρονη Μαρί, αντίστοιχα. Ένα βράδυ στην παραλία, η Λούνα παρασύρεται με τον Λοράν και φιλιούνται. Φυσικά, δεν πρόκειται για αγάπη, αλλά για μια στιγμή τρέλας. Όταν όμως η κατάσταση σοβαρεύει, η Λούνα κρατάει ερμητικά το στόμα της κλειστό, ενώ ο πατέρας της κάνει ό,τι μπορεί για να μάθει το όνομα του εραστή της.

Σκηνοθεσία:

Jean-Francois Richet

Κύριοι Ρόλοι:

Vincent Cassel … Laurent

Francois Cluzet … Antoine

Lola Le Lann … Louna

Alice Isaaz … Marie

Louka Meliava … Romain

Noemie Merlant … Linda

Annelise Hesme … Sylvie

Philippe Nahon … ο γείτονας

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Lisa Azuelos, Jean-Francois Richet

Παραγωγή: Sebastien Delloye, Thomas Langmann

Μουσική: Philippe Rombi

Φωτογραφία: Robert Gantz, Pascal Marti

Μοντάζ: Herve Schneid

Σκηνικά: Emile Ghigo

Κοστούμια: Marite Coutard

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Un Moment d’Egarement

Ελληνικός Τίτλος: Θα Μείνει Μεταξύ μας

Διεθνής Τίτλος: One Wild Moment

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Un Moment d’Egarement (1977)

Για Όλα Φταίει το Ρίο (1984)

Σεναριακή Πηγή

  • Σενάριο: Un Moment d’Egarement (1977) του Claude Berri.

Παραλειπόμενα

  • Ριμέικ ομότιτλης ταινίας του 1977 από τον Claude Berri. Η ταινία είχε αποτελέσει και τη βάση του αμερικανικού Για Όλα Φταίει το Ρίο (1984).
  • Ντεμπούτο για τη νεαρή Lola Le Lann.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur

Έκδοση Κειμένου: 23/7/2015

«Παρά τρίχα» μια αληθινά καλή ταινία! Το «Θα Μείνει Μεταξύ μας» έχει όλη τη feel-good, «δροσερή» διάθεση μιας καλοκαιρινής κομεντί, μα ίσως να αποτελεί κάτι περισσότερο. Διακρίνεται από ρεαλιστική υπόσταση και βάθος στους χαρακτήρες του, τείνοντας να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα από τη μέση ταινία του είδους. Το χάσμα των γενεών, η ζωή μέσα από τα μάτια του εφήβου και του μεσήλικα, η πατρότητα, η οικογένεια θίγονται εύστοχα (παρότι με στοιχεία απλοϊκότητας μερικές φορές) μέσα από τις διαφορετικές οπτικές γωνίες των χαρακτήρων, στους οποίους το σενάριο εμβαθύνει με ευαισθησία, μέχρι και σε όρια ψυχανάλυσης (σε εκείνον του Francois Cluzet). Οι σεναριογράφοι Jean-Francois Richet και Lisa Azuelos δείχνουν αγάπη προς τους ήρωές τους και το ίδιο κι ο θεατής, που μπορεί να γελάσει αλλά και παράλληλα να ταυτιστεί μαζί τους, χάρη στην αληθινή τους διάσταση.

Χωρίς να τίθενται ποτέ οι βάσεις για κάποιο αριστούργημα, το φιλμ σε κερδίζει με άνεση. Ό,τι όμως διακρίνεται εξαρχής ως αμελητέο μικρο-ελάττωμα, εξελίσσεται τελικά σε μια φανερή συνολική αδυναμία. Τουτέστιν, η μερική βιασύνη σε ορισμένα σημεία της ψυχολογικής διαδρομής των ηρώων φανερώνει εντέλει έναν αμήχανα δομημένο αφηγηματικό ρυθμό: πιο σύντομο απ’ όσο θα μπορούσε το αρχικό κομμάτι του παράνομου φλερτ (που περνά απότομα από την υπαινικτικότητα στη σαφήνεια) και αναίτια τραβηγμένο σε διάρκεια το δεύτερο κομμάτι των διλημμάτων και των ενοχών. Αποτέλεσμα αυτού, να αναλώσει το φιλμ τη δραματική του δύναμη σε μια αμήχανη αφηγηματική κοιλιά, με κατάληξη ένα αδικαιολόγητα πρόχειρο φινάλε, σαν διαδικαστικό συμμάζεμα των εκκρεμοτήτων για να πέσουν γρήγορα οι τίτλοι τέλους.

Παρά τα ψεγάδια του όμως, το «Θα μείνει μεταξύ μας» εσωκλείει την ψυχή μιας ταινίας τρυφερής και αληθινής, που ενδέχεται να μη σβήσει από τη συναισθηματική σας μνήμη όσο γρήγορα θα περιμένατε. Αν οι δημιουργοί εξέφραζαν μέχρι τέλους την ίδια βαθιά αγάπη προς τους χαρακτήρες τους, θα μιλούσαμε ίσως για μια από τις «must» ταινίες του καλοκαιριού.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

14 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *