Το 1429, μια έφηβη, η Ζαν, από ένα μικρό γαλλικό χωριό στάθηκε ενώπιον του βασιλιά της με ένα μήνυμα που ισχυρίστηκε πως ήταν από τον Θεό: πως η ίδια θα μπορούσε να νικήσει τον δυνατότερο στρατό του κόσμου και να ελευθερώσει την πατρίδα της από την πολιτική και θρησκευτική αναταραχή. Παρακολουθούμε την αποστολή της μέσα από τις απίστευτες νίκες της, μέχρι και τον μαρτυρικό θάνατό της.

Σκηνοθεσία:

Luc Besson

Κύριοι Ρόλοι:

Milla Jovovich … Joan of Arc

John Malkovich … βασιλιάς Charles VII

Faye Dunaway … Yolande of Aragon

Dustin Hoffman … η συνείδηση

Andrew Birkin … John Talbot

Vincent Cassel … Gilles de Rais

Pascal Greggory … δούκας John II of Alencon

Richard Ridings … La Hire

Desmond Harrington … Jean d’Aulon

Timothy West … Pierre Cauchon

Gina McKee … η δούκισσα του Bedford

Tcheky Karyo … Jean de Dunois

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Andrew Birkin, Luc Besson

Παραγωγή: Patrice Ledoux

Μουσική: Eric Serra

Φωτογραφία: Thierry Arbogast

Μοντάζ: Sylvie Landra

Σκηνικά: Hugues Tissandier

Κοστούμια: Catherine Leterrier

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: The Messenger: The Story of Joan of Arc

Ελληνικός Τίτλος: Ιωάννα της Λωραίνης

Εναλλακτικός Τίτλος: Joan of Arc

Εναλλακτικός Τίτλος: Jeanne d’Arc

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Ζαν Ντ’ Αρκ (1917)

Ζαν Ντ’ Αρκ (1928)

Ιωάννα της Λωραίνης (1948)

Ζαν Ντ’ Αρκ (1957)

Η Δίκη της Ζαν Ντ’ Αρκ (1962)

Jeannette, l’ Enfance de Jeanne d’ Arc (2017)

Κύριες Διακρίσεις

  • Βραβείο κοστουμιών και ήχου στα Cesar. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, μουσική, φωτογραφία, μοντάζ και σκηνικά.

Παραλειπόμενα

  • Μετά το Πέμπτο Στοιχείο, ο Luc Besson περίμενε εδώ να εδραιώσει τον εαυτό του δίπλα στην τότε σύζυγο του, Milla Jovovich, τόσο εισπρακτικά, όσο και καλλιτεχνικά. Δυστυχώς, ούτε οι κριτικές τον επιβράβευσαν, ούτε τα ταμεία, με εισπράξεις 67 εκατομμύρια δολάρια, έναντι ενός κόστους των 60.
  • Αρχικά, ο Besson είχε προσληφθεί ως μέλος της παραγωγής, ενώ σκηνοθέτης ήταν η Kathryn Bigelow, η οποία δούλευε την ταινία επί δέκα έτη στο μυαλό της. Ως τίτλο είχε το Company of Angels. Σύμφωνα με τη σκηνοθέτιδα, οχτώ μήνες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα ο Besson συνειδητοποίησε ότι η Milla Jovovich δεν θα είναι η πρωταγωνίστρια, αποσύροντας άμεσα τη χρηματοδότηση του, μαζί κι αυτή από τους υπόλοιπους που στήριζαν οικονομικά την παραγωγή. Η Bigelow απείλησε με μήνυση, με το θέμα να λήγει με συμβιβασμό. Τότε ο Besson ανακοίνωσε τη δική του ταινία πάνω στο ίδιο θέμα, ενώ το Company of Angels αναβλήθηκε οριστικά λίγο αργότερα.
  • Ένας κασκαντέρ έχασε τη ζωή του κατά τις πρώτες βδομάδες των γυρισμάτων. Λέγεται ότι ο Besson έδειχνε μια εικόνα αντικοινωνική μετά από αυτό, εμφανιζόμενος μόνο ελάχιστα για να φωνάξει κάποιες εντολές επί του πλατό.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 6/4/2009

Ένα έπος είναι πάντα καλοδεχούμενο, πόσο μάλλον όταν δαπανούνται 390 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα για αυτό. Ποιος άλλος εκ Γαλλίας θα το αναλάμβανε από τον Λικ Μπεσόν, που έχει βαλθεί να κάνει το Παρίσι Χόλιγουντ. Μόνο, όμως, ως πρόθεση μπορεί κανείς να δώσει εύσημα στον Μπεσόν, αφού σε όλες του τις δημιουργίες λείπει κάτι. Ο δημιουργός του «Ντίβα» είναι ένας πλαστικός κι επιφανειακός σκηνοθέτης, και έχει πρώτα στο μυαλό του τον εντυπωσιασμό, ενώ σε όσα επιβάλλεται νους, τα αντιμετωπίζει ως άρπα-κόλα. Έτσι, λοιπόν, χαίρεσαι εδώ τις σκληρές μάχες και τα πλούσια σκηνικά, δεν μπορείς όμως παρά να αστειευτείς με την ανάλυση χαρακτήρων, την επιτηδευμένη ατμόσφαιρα και την επιλογή της Γιόβοβιτς (τότε ήταν η σύζυγος του Μπεσόν) για τον βασικό ρόλο. Έξυπνο το εύρημα της εμφάνισης του Ντάστιν Χόφμαν ως Θεού, αλλά πλήρως αποτυχημένο επί της ουσίας. Ειδικά όταν υπάρχει και το αριστούργημα του Καρλ Ντράγιερ από το 1928, η σύγκριση αποβαίνει μάταιη. Δεν θα αποτρέψουμε τους φίλους του μεγάλου θεάματος, που όντως δεν έχουν και πολλές επιλογές κάθε χρόνο.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

14 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.