Η ανισότητα, η αδικία, οι απαιτήσεις του κόσμου που ζούμε προκαλούν άγχος και κατάθλιψη σε πολλούς ανθρώπους. Ενίοτε, κάποιοι από αυτούς ξεσπούν. Αυτή είναι μια ιστορία γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Ένα αεροπλάνο γεμάτο επιλεγμένους επιβάτες, μια βιαστική οδική προσπέραση, ένας μηχανικός στα πρόθυρα νευρικής κρίσης… Έξι ιστορίες ανθρώπινης απόγνωσης και πρωτότυπης εκδίκησης.

Σκηνοθεσία:

Damian Szifron

Κύριοι Ρόλοι:

Ricardo Darin … Simon

Oscar Martinez … Mauricio

Leonardo Sbaraglia … Diego

Erica Rivas … Romina

Rita Cortese … Cocinera

Julieta Zylberberg … Moza

Dario Grandinetti … Salgado

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Damian Szifron

Παραγωγή: Agustin Almodovar, Pedro Almodovar, Esther Garcia, Matias Mosteirin, Hugo Sigman

Μουσική: Gustavo Santaolalla

Φωτογραφία: Javier Julia

Μοντάζ: Pablo Barbieri Carrera, Damian Szifron

Σκηνικά: Maria Clara Notari

Κοστούμια: Ruth Fischerman

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: Relatos Salvajes
 • Ελληνικός Τίτλος: Ιστορίες για Αγρίους
 • Διεθνής Τίτλος: Wild Tales

Κύριες Διακρίσεις

 • Υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας (Αργεντινή).
 • Βραβείο Bafta ξενόγλωσσης ταινίας.
 • Καλύτερη ταινία και ακόμα 10 βραβεία στα εθνικά βραβεία της Αργεντινής. Υποψήφιο για ακόμα 11 βραβεία, με πολλές διπλές παρουσίες στις ερμηνευτικές κατηγορίες.
 • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών.

Παραλειπόμενα

 • Το φιλμ είναι μια ανθολογία έξι μικρών ιστοριών. Οι επιμέρους τίτλοι αυτών είναι: “Pasternak”, “Las ratas” (Οι αρουραίοι), “El mas fuerte” (Ο δυνατότερος), “Bombita” (Μικρή βόμβα), “La propuesta” (Η πρόταση) και “Hasta que la muerte nos separe” (Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος).
 • Το 2007, ο Szifron βρήκε την ευκαιρία σε ένα του διάλειμμα από τις τηλεοπτικές του δουλειές να αρχίσει να γράφει μικρές ιστορίες, απλά για να ξεφεύγει ο νους του. Συνειδητοποίησε όμως έπειτα ότι αυτές είναι αλληλένδετες. Συνολικά είχε γράψει 12, όπου η καθεμία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ξεχωριστή ταινία.
 • Την πρεμιέρα στις Κάνες ακολούθησε όρθιο χειροκρότημα επί 10 λεπτά.
 • Έγινε η ταινία από την Αργεντινή που είχαν δει σε αίθουσα οι περισσότεροι άνθρωποι του πλανήτη. Συνολικά, ενώ είχε κόστος 4,5 εκατομμύρια δολάρια, οι εισπράξεις έφτασαν στα 44,1.

Κριτικός: Νάνσυ Μιχαηλίδου

Έκδοση Κειμένου: 6/8/2014

Έξι φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες, στις οποίες τα πάντα πηγαίνουν αδιανόητα στραβά, με αποτέλεσμα οι πρωταγωνιστές τους να βγαίνουν εκτός ελέγχου μέχρι να έρθει η κάθαρση, είτε από το πρίσμα της λύτρωσης, είτε της απόλυτης ισοπέδωσης. Γιατί, όλα τα δεινά πρέπει κάποτε να βρίσκουν ένα τέλος…

Αυτή είναι η βασική ιδέα πίσω από τις 6 εξωφρενικές ιστορίες, με τους κεντρικούς ήρωες να δοκιμάζονται από απρόβλεπτες καταστάσεις, στις οποίες διακρίνονται πολλά αγκάθια του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Η εξέλιξη των γεγονότων αποδεικνύεται απολαυστικά σουρεαλιστική, τη στιγμή που έννοιες όπως η εξαπάτηση, η εκδίκηση, η διαφθορά και η απόγνωση βρίσκονται σε συνεχή αντιπαράθεση. Οι ιστορίες δεν διασταυρώνονται, καθώς η κάθε μία είναι ξεχωριστή κι αυτοτελής, με τους χαρακτήρες και τους ηθοποιούς να μην μεταπηδούν στις επόμενες. Και οι 6 ξεχειλίζουν από ενέργεια, με την πρώτη να προετοιμάζει καλά τον θεατή για το τι θα ακολουθήσει, ενώ όσο πλησιάζουμε προς το τέλος, η ένταση κάθε ιστορίας σταδιακά κορυφώνεται. Ο Ντάμιαν Σίφρον, που εκτός από την σκηνοθεσία υπογράφει και το σενάριο, αρνείται να παρουσιάσει τους ήρωές του σαν θύματα και δεν τους επιτρέπει κανένα περιθώριο ανοχής ή συμβιβασμού. Τα ξεσπάσματά τους μπορεί να φαντάζουν υπερβολικά έως κι εξωπραγματικά, πολλά όμως από αυτά έχουν σίγουρα περάσει από το μυαλό πολλών από εμάς. Έχοντας τον Αλμοδοβάρ στην παραγωγή, δεν στερείται της σφραγίδας του, με τον σκηνοθέτη να μην αφανίζεται πίσω από τον ογκόλιθο ενός τέτοιου ονόματος, αλλά να καταφέρνει να αφήσει το στίγμα του. Στους πρωταγωνιστές θα δείτε γνωστούς και μη αργεντινούς ηθοποιούς, όπως τον Ρικάρντο Ντάριν ή τον Ντάριο Γκραντινέτι, με τον καθένα από αυτούς να μοιάζει ιδανικός για τον ρόλο που έχει κληθεί να ερμηνεύσει.

Μια μαύρη, θεοσκότεινη κωμωδία που όχι μόνο θα ψυχαγωγήσει, αλλά θα προσφέρει και μια αίσθηση εκτόνωσης στον θεατή, μέσα από 6 καλογραμμένες «άγριες» ιστορίες, που πίσω από κάποιες από αυτές, ίσως δει τον εαυτό του. Μια κινηματογραφική εμπειρία που θα σας κάνει να φύγετε από το σινεμά νιώθοντας σίγουρα ελαφρύτεροι.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

21 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.