Μια γυναίκα ξυπνά χωρίς να θυμάται τίποτα σε έναν θάλαμο κρυοσυντήρησης. Καθώς το οξυγόνο και της απομένουν μόνο 90 λεπτά ανάσας, η Λιζ πρέπει να θυμηθεί ποια είναι για να επιβιώσει…

Σκηνοθεσία:

Alexandre Aja

Κύριοι Ρόλοι:

Melanie Laurent … Elizabeth ‘Liz’ Hansen

Mathieu Amalric … M.I.L.O

Malik Zidi … Leo Ferguson

Marc Saez … Ortiz

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Christie LeBlanc

Παραγωγή: Alexandre Aja, Brahim Chioua, Noemie Devide, Gregory Levasseur, Vincent Maraval

Μουσική: Robin Coudert

Φωτογραφία: Maxime Alexandre

Μοντάζ: Stephane Roche

Σκηνικά: Jean Rabasse

Κοστούμια: Agnes Beziers

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Oxygene
  • Ελληνικός Τίτλος: Oxygen
  • Διεθνής Τίτλος: Oxygen

Παραλειπόμενα

  • Το 2017, η ταινία είχε ανακοινωθεί με την Anne Hathaway, που τον Φλεβάρη του 2020 αντικαταστάθηκε από τη Noomi Rapace. Σε αυτό το σημείο ήταν να το σκηνοθετήσει ο Franck Khalfoun, με παραγωγό τον Alexandre Aja. Το τελικό καστ ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2020, ενώ άλλαξε κι ο τίτλος από O2.
  • Το Netflix ανέλαβε την παγκόσμια διανομή μέσω της πλατφόρμας του.

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 14/5/2021

Μια γυναίκα ξυπνά μόνη της στο απόλυτο σκοτάδι, και προσπαθεί να πάρει μερικές πρώτες έντονες αναπνοές. Σκίζει το κουκούλι στο οποίο βρίσκεται φασκιωμένη, και σύντομα συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται ξαπλωμένη μέσα σε μια κρυογονική κάψουλα, καλωδιωμένη με ηλεκτρόδια και διασωληνωμένη, κάτι που την οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είχε κάποιο ατύχημα και νοσηλεύεται. Η μνήμη της όμως δεν τη βοηθά. Δεν θυμάται ούτε ποια είναι ούτε τι της έχει συμβεί. Η τεχνητή νοημοσύνη με την οποία είναι εφοδιασμένη η κρυογονική κάψουλα, της δίνει σιγά σιγά μερικές απαντήσεις, όμως το πρόβλημα είναι πως πρέπει να βγει σύντομα από εκεί καθώς το οξυγόνο τελειώνει.

Το κλειστοφοβικό θρίλερ που μας προτείνει ο Αλεξάντρ Αγιά φέρνει αμέσως στο μυαλό το αντίστοιχου περιεχομένου Buried, που είδαμε το 2010. Τα δύο φιλμ μοιράζονται την κοινή ιδέα του ανθρώπου που ξυπνά παγιδευμένος σε ένα «κουτί» και προσπαθεί να βρει τρόπο να βγει από εκεί. Το διαφορετικό που προσθέτει αυτό το φιλμ είναι η χρησιμοποίηση των στοιχείων επιστημονικής φαντασίας, τα οποία βοηθάνε μεν στην εξέλιξη της πλοκής, μπορούν όμως εύκολα να προδώσουν αυτή την εξέλιξη στον υποψιασμένο θεατή ταινιών μυστηρίου. Ακόμα και το αρχικό πλάνο δίνει ένα αρκετά σημαντικό στοιχείο που μπορεί να απαντήσει ερωτήματα πολύ πριν αποφασίσει ο Αγιά να κάνει τις αποκαλύψεις.

Η ταινία βασίζεται εντελώς στην ερμηνεία της πολύ καλής Μελανί Λοράν και στις ικανότητες του σκηνοθέτη. Ο Αγιά μάς πνίγει με τα πλάνα του και τις αργές κινήσεις της κάμερας, και η Λοράν εξελίσσει τον χαρακτήρα της, μέσα στην περίπου μιάμιση ώρα της ταινίας, με μόνη αλληλεπίδραση αυτή με την τεχνητή νοημοσύνη της κρυογονικής κάψουλας, που ακούει στο όνομα ΜΙΛΟ, και τα απαραίτητα φλας-μπακ.

Το Oxygen είναι μια καλή πρόταση όπως και η πλειοψηφία των ταινιών που έχει γυρίσει ο ικανότατος γάλλος σκηνοθέτης. Σε κάθε ταινία του έχει ενδιαφέροντα στοιχεία, και δημιουργεί εξαιρετική ατμόσφαιρα. Δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα κάποια ταινία από αυτές που λες ότι θυμάσαι για καιρό, αλλά δεν θυμάμαι να έχω απογοητευτεί και σε κάποια από αυτές. Το μόνο πρόβλημα με τη νέα ταινία του για εμένα ήταν ότι μπόρεσα να προβλέψω τα βήματα. Ήλπιζα για κάτι πιο δυνατό στο τέλος, αλλά δεν ήρθε. Αξιόλογη ωστόσο.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

11 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.