Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Επιχείρηση Οκτάπουσι
- Octopussy
- 1983
- Μ. Βρετανία
- Αγγλικά, Ρωσικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ινδικά
- Δράσης, Θρίλερ, Κατασκοπική, Περιπέτεια
- 24 Νοεμβρίου 1983
Οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας ανακαλύπτουν ότι κάποιος κατασκευάζει πιστά αντίγραφα των αντικειμένων που απαρτίζουν τον θησαυρό των Ρομανόφ. Ερευνώντας την υπόθεση, ο Τζέιμς Μποντ ταξιδεύει στην Ινδία, όπου θα συναντηθεί με τη μυστηριώδη Οκτάπούσι, μια όμορφη γυναίκα που δείχνει να σχετίζεται άμεσα με την υπόθεση.
Σκηνοθεσία:
John Glen
Κύριοι Ρόλοι:
Roger Moore … James Bond
Maud Adams … Octopussy
Louis Jourdan … Kamal Khan
Kristina Wayborn … Magda
Kabir Bedi … Gobinda
Steven Berkoff … στρατηγός Orlov
David Meyer … Mischka
Tony Meyer … Grischka
Desmond Llewelyn … Q
Robert Brown … M
Lois Maxwell … Eve Moneypenny
Geoffrey Keen … Σερ Frederick Gray
Walter Gotell … στρατηγός Gogol
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: George MacDonald Fraser, Richard Maibaum, Michael G. Wilson
Παραγωγή: Albert R. Broccoli
Μουσική: John Barry
Φωτογραφία: Alan Hume
Μοντάζ: Peter Davies, Henry Richardson
Σκηνικά: Peter Lamont
Κοστούμια: Emma Porteous
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Octopussy
- Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Επιχείρηση Οκτάπουσι
Άμεσοι Σύνδεσμοι
Σεναριακή Πηγή
- Σειρά βιβλίων (χαρακτήρες): James Bond του Ian Fleming.
Παραλειπόμενα
- Ο τίτλος, και μόνο, είναι δάνειο από τη συλλογή διηγημάτων Octopussy and The Living Daylights (1966) του Ian Fleming. Μία σκηνή όμως προέρχεται από το διήγημα The Property of a Lady της ίδιας συλλογής (αυτή στο Σόδεμπις), ενώ και ο χαρακτήρας συγκεκριμένα της Οκτάπουσι αναλύεται στο διήγημα Octopussy.
- Ο Roger Moore είχε εκφράσει ανοιχτά μια διστακτικότητα ως προς το αν επιστρέψει στον ρόλο, και έτσι οι παραγωγοί αναζήτησαν μια εναλλακτική επιλογή. Μία από αυτές ήταν ο Timothy Dalton, που όπως και ο Michael Billington με τον James Brolin πέρασαν από δοκιμαστικά. Όταν όμως ανακοινώθηκε το αντίπαλο δέος, η εκτός σειράς επιστροφή του Sean Connery στον ρόλο με το Ποτέ Μην Ξαναπείς Ποτέ, οι παραγωγοί έβαλαν τα μεγάλα μέσα για να σιγουρευτούν για τον Moore.
- Η Sybil Danning είχε αρχικά ανακοινωθεί ως Οκτάπουσι, αλλά εντέλει βρήκαν τον χαρακτήρα της πολύ ισχυρό για τον ρόλο. Η Faye Dunaway αποδείχτηκε πολύ ακριβή, ενώ η Barbara Carrera επέλεξε το αντίπαλο Μποντ.
- Πρώτη ταινία που ο Robert Brown ερμηνεύει τον M, μια και ο Bernard Lee είχε φύγει από τη ζωή το 1981. Ήταν μια πρόταση του ίδιου του Moore.
- Το αβγό Φαμπερζέ της ταινίας ήταν στην πραγματικότητα αληθινό. Ήταν κατασκευασμένο το 1897.
- Το 13ο Μποντ δεν αποδείχτηκε γρουσούζικο, και κατάφερε να ξεπεράσει εμπορικά το αντίπαλο Μποντ, συγκεντρώνοντας 187,5 εκατομμύρια δολάρια. Το κόστος ήταν στα 27,5.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Ο John Barry επέστρεψε στη σειρά, και μαζί με το μουσικό θέμα, συνέθεσε και το τραγούδι του φιλμ, το All Time High, με τη φωνή της Rita Coolidge.
Κριτικός: Νίκος Ρέντζος
Έκδοση Κειμένου: 3/9/2014
Την εποχή που κυκλοφόρησε ο 13ος Μποντ είχαμε μια περίεργη κινηματογραφική κόντρα, η οποία τότε ονομάστηκε “η μάχη των Μποντ”. Λίγους μήνες μετά την έξοδο του Οκτάπουσι, με πρωταγωνιστή τον Μουρ, βγήκε στις αίθουσες το Never Say Never Again, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι, στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ! Το Never Say Never Again είναι στην ουσία ριμέικ του Thunderball και δεν είναι παραγωγή της MGM και της Danjaq. Ο παραγωγός και συν-σεναριογράφος του Thunderball, Κέβιν ΜακΛόρι, κέρδισε μια δικαστική διαμάχη απέναντι στον Ίαν Φλέμινγκ, επιθυμώντας να γυρίσει μια δικιά του ταινία Μποντ. Το κατάφερε, έπεισε τον Κόνερι να γυρίσει και όλα φάνηκαν να λειτουργούν υπέρ του στη “μάχη των Μποντ”, όμως οι εισπράξεις του Οκτάπουσι ήταν περισσότερες σε όλους τους τομείς. Οπότε, Οκτάπουσι- Ποτέ μην Ξαναπεις Ποτέ : 1-0.
Το Οκτάπουσι μπορεί να έσκισε στα ταμεία αλλά δεν θα βρεις εύκολα κάποιον να το θεωρεί καλή ταινία Μποντ. Το πρόβλημα είναι ότι ο Μποντ μοιάζει πλέον με καρικατούρα του εαυτού του. Μπορεί γενικά ο Μουρ να έδωσε έναν πιο αστείο και campy Μποντ, εδώ, όμως, τα πράγματα ξέφυγαν επικίνδυνα. Ένα ανεκδιήγητο κυνηγητό με τρίκυκλο στο Νέο Δελχί, ένα υποβρύχιο όχημα κροκόδειλος, μια στολή γορίλα και το κερασάκι στην τούρτα μπαίνει λίγο πριν το τέλος, με τον Μποντ να μεταμφιέζεται σε κλόουν! Καταλαβαίνετε, ότι οι φίλοι του άλλοτε σκληρού Βρετανού κατασκόπου, δεν ήθελαν πολύ για να θεωρήσουν το Οκτάπουσι την χειρότερη ταινία της σειράς.
Θυμάμαι να παρακολουθώ πρώτη φορά το Οκτάπουσι, περίπου 14 χρόνια πριν, στα 18 μου χρόνια. Τότε, θεώρησα κι εγώ πως ήταν πραγματικά τραγικό το κατάντημα του Μποντ. Σήμερα, όμως, άλλαξα γνώμη. Ναι, το Οκτάπουσι είναι αστείο. Είναι ίσως το πιο αστείο Μποντ και ναι, ο Μποντ μοιάζει καρικατούρα και αυτοπαρωδείται χωρίς έλεος από τον Μουρ. Θέλεις λίγο τα ’80ς, θέλεις λίγο ο Μουρ που είναι αρκετά μεγάλος πια για να δέρνει και να κάνει ακροβατικά, που ούτως ή άλλως δεν έκανε και πολλά ούτε πριν, κάπως έτσι το Οκτάπουσι οδηγείται σε διαφορετικά μονοπάτια. Σήμερα, λοιπόν, ομολογώ ότι το Οκτάπουσι το διασκέδασα. Διαφωνώ κι εγώ με τον τόσο αυτοσαρκασμό αλλά παρ’ ολ’ αυτά έπιασα τον εαυτό μου να μην βαριέται καθόλου στη διάρκεια του φιλμ. Το Οκτάπουσι είναι θεαματικό και είναι γρήγορο, έχει χιούμορ (είπαμε υπερβολικό, μην τα ξαναλέμε), έχει δύο κακούς απέναντι στον Μποντ και έχει τον Μουρ στην πιο μπλαζέ εμφάνισή του, αμέσως μετά την πιο σκληρή του εμφάνιση, στο Για Τα Μάτια Σου Μόνο!
Οι δύο κακοί της υπόθεσης είναι ο Καμάλ Καν, ερμηνευμένος από τον Λουί Ζουρντάν, και ο στρατηγός Ορλόφ, ερμηνευμένος από τον Στίβεν Μπίρκοφ. Ο ρόλος του Ζουρντάν πολύ πιο προσεγμένος και ο ίδιος αρκετά άνετος με αυτόν αλλά το πρόβλημα είναι ο ρόλος του Μπίρκοφ. Ο Μπίρκοφ παίζει έναν από τους χειρότερους κακούς στη σειρά ταινιών του Μποντ. Υπερβολικός στην ερμηνεία του, ακόμα και για ταινία Μποντ, περισσότερο γέλιο προκαλεί όταν εμφανίζεται παρά πείθει σαν αντίπαλο δέος του Μποντ.
Η Οκτάπουσι του τίτλου ερμηνεύεται από την γοητευτική Μοντ Άνταμς αλλά δε μπορείς να πεις ότι προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στην εξέλιξη του φιλμ, πέραν της εμφάνισής της. Δεν είναι και η πρώτη φορά, θα μου πεις, που συμβαίνει κάτι τέτοιο με τα κορίτσια του Μποντ.
Το Οκτάπουσι, αν μπορείς να ξεπεράσεις το υπερβολικό χιούμορ του, είναι ευχάριστο. Δεν ανήκει στις καλές στιγμές του Μποντ αλλά μάλλον στις πιο χαλαρές του. Είναι καλά “δεμένο” πάντως, χωρίς να κάνει κοιλιά στις δύο ώρες και κάτι της διάρκειάς του, κάτι που κάνει εύκολη τη θέασή του. Τώρα, αν είσαι σκληροπυρηνικός οπαδός του Μποντ και ειδικά του Κόνερι, απλώς μην το δεις. Θα εκνευριστείς.
Βαθμολογία: