Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, τον Φλεβάρη του 1945, ξεκινάει η περίοδος της Λευκής Τρομοκρατίας. Χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και οι οικογένειές τους, κυνηγιούνται από κρατικούς και παρακρατικούς σχηματισμούς. Εμπρησμοί, βιασμοί, ξυλοδαρμοί, δολοφονίες, φυλακίσεις και εξορίες δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό, εξωθώντας τους καταδιωκόμενους να ανέβουν στο βουνό και να σχηματίσουν ομάδες που θα αποτελέσουν τη μαγιά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Σε αυτό το ντοκιμαντέρ οι μαχήτριες του ΔΣΕ αφηγούνται. Γυναίκες διωκόμενες, γυναίκες που συνειδητά επιλέγουν να πολεμήσουν, γυναίκες επιστρατευμένες συνθέτουν το βιωματικό ψηφιδωτό ενός εμφυλίου πολέμου.

Σκηνοθεσία:

Γιάννης Ξύδας

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Γιάννης Ξύδας

Μουσική: Κωνσταντής Πιστιόλης

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αριστόπουλος, Χρήστος Πανάγος

Μοντάζ: Τάσος Κωνσταντόπουλος

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Καινούργιος Ουρανός: Οι Γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος
  • Διεθνής Τίτλος: Newborn Sky: Women in the Democratic Army of Greece

Παραλειπόμενα

  • Αφηγούνται τις εμπειρίες τους ανά σειρά εμφάνισης: Μαρία Ντομουχτσή-Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρα Οικονομάκου-Πλατατζή, Αθανασία Παπαδαμάκη-Μπάζη, Κατίνα Τέντα-Λατίφη, Σοφία Φάκου-Τρίψα, Ελπίδα Φρεγγίδου-Μητρολιού, Ελένη Κατσή-Παχή, Ελένη Τραγγανίδα-Μακρυνιώτη, Βαΐτσα Πουρζιτίδου, Σμαρώ Λεφούση, Μαρία Κυριακίδου-Κότση, Γιάννα Ζορμπαλά-Τρικαλινού, Τασούλα Μπαχτσεβανίδου-Λαζαρίδου, Βασιλική Γκόγκα-Μπάκουρα, Ελένη Αντωνιάδου-Πανάγου, Ελένη Νικολαΐδου-Χαριτούδη, Ευσταθία Δάγγα-Βαλταδώρου, Αρετή Σκεύη-Μπακιρτζή.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Η μουσική των τίτλων όπως και η αφήγηση σε αυτήν ανήκει στον Θάνο Μικρούτσικο. Ακούγεται να τραγουδάει η Ειρήνη Κωνσταντίνου.

Γκαλερι φωτογραφιων

7 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.