
Κάτι Τρέχει στο Σεν Τροπέ
- Mystère à Saint-Tropez
- Do You Do You Saint-Tropez
- 2021
- Γαλλία
- Γαλλικά
- Αστυνομική, Εποχής, Κωμωδία, Μυστηρίου
- 29 Ιουλίου 2021
Αύγουστος, 1970. Όπως κάθε χρόνο, ο δισεκατομμυριούχος Κλοντ Τρανσπάν και η σύζυγός του, Ελιάν, έχουν προσκαλέσει όλη την ανφάν-γκατέ στην πολυτελή βίλα τους στο Σεν Τροπέ. Τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να χαλάσει τη μεγάλη γιορτή, εκτός από ένα απρόσμενο σαμποτάζ που ακολουθείται από απειλητικά γράμματα. Πεπεισμένος ότι είναι υποψήφιο θύμα δολοφονίας, ο Τρανσπάν καλεί τον φίλο του, Σιράκ, μια και τυχαίνει να είναι ο καλύτερος αστυνομικός στο Παρίσι. Ωστόσο, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, είναι διαθέσιμος μόνο ο υπερόπτης και ανίκανος επιθεωρητής Μπουλέν, λίγες εβδομάδες πριν από τη συνταξιοδότησή του. Και ο τρόπος που αυτός επιλέγει να διεισδύσει στη μυστηριώδη υπόθεση, είναι να προσποιηθεί τον νέο μπάτλερ της βίλας, αναστατώνοντας τους πάντες.
Σκηνοθεσία:
Nicolas Benamou
Κύριοι Ρόλοι:
Christian Clavier … επιθεωρητής Jean Boullin
Benoit Poelvoorde … βαρόνος Claude Tranchant
Gerard Depardieu … αστυνομικός διευθυντής Maurice Lefranc
Thierry Lhermitte … Yves Lamarque
Virginie Hocq … βαρόνη Eliane Tranchant
Rossy de Palma … Carmen Moreno
Vincent Desagnat … Andreas Kalamannis
Jerome Commandeur … σεφ Cyril
Gil Alma … Gabriel
Nicolas Briancon … Jacques Aziza
Chloe Lambert … Francine Aziza
Camille Claris … Peggy
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Nicolas Benamou, Christian Clavier, Jean-Francois Halin, Jean-Marie Poire
Παραγωγή: Christian Clavier, Olivier Delbosc
Μουσική: Maxime Desprez, Michael Tordjman
Φωτογραφία: Philippe Guilbert
Μοντάζ: Elodie Codaccioni
Σκηνικά: Maamar Ech-Cheikh
Κοστούμια: Fabienne Katany
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Mystere a Saint-Tropez
- Ελληνικός Τίτλος: Κάτι Τρέχει στο Σεν Τροπέ
- Διεθνής Τίτλος: Do You Do You Saint-Tropez
- Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Mystery in Saint-Tropez
Παραλειπόμενα
- Αρχικά ήταν να τιτλοφορηθεί Do you do you Saint-Tropez και στα γαλλικά, ως φόρος τιμής στο Ο Χωροφύλακας του Σαιν-Τροπέ με τον Louis de Funes. Ενώ όμως η αναφορά θα ήταν στο τραγούδι της ταινίας, εκείνο γράφονταν ως Douliou-Douliou Saint-Tropez.
Κριτικός: Πάρις Μνηματίδης
Έκδοση Κειμένου: 25/7/2021
Από τους τίτλους αρχής, μέχρι τον ανελέητο βομβαρδισμό με σλάπστικ χιούμορ και τη χημεία μεταξύ Christian Clavier και Gerard Depardieu, που φαίνεται πολύ πως μιμείται το μοντέλο των Peter Sellers και Herbert Lom, είναι παραπάνω από ορατό πως η πρόθεση του Nicolas Benamou είναι να αποτίσει κάτι σαν φόρο τιμής στη σειρά του «Ροζ Πάνθηρα», υιοθετώντας το καρτουνίστικο ύφος της και προσαρμόζοντάς το παράλληλα σε μια γαλλικού τύπου νοοτροπία σχετικά με το πώς ρέουν οι διάλογοι ή το πόσο ελευθεριακά αντιμετωπίζονται στοιχεία όπως το γυμνό ή η χρήση ναρκωτικών. Το πρόβλημα είναι πως το τελικό αποτέλεσμα καταλήγει περισσότερο να εκνευρίζει, μέσα στην απεγνωσμένη του προσπάθεια να αποσπάσει το γέλιο ακόμη και μέσα από εντελώς σαχλά γκαγκ, παρά να διασκεδάζει. Επίσης, εννοείται πως άλλα τα μάτια ενός Blake Edwards, που στις καλύτερες στιγμές του διέθετε ένα μοναδικό χάρισμα όσον αφορά το πόσο στρατηγικά θα σέρβιρε ειδικά το ένα οπτικό γκαγκ μετά το άλλο, και άλλα του Benamou, που απλά αποπειράται να τον μιμηθεί άτσαλα, μπερδεύοντας το φρενήρες με το υστερικό κωμικό timing…
Υπάρχουν βέβαια στιγμές που το όλο κλίμα, μέσα στη φαρσική υπερβολή του και την επίτηδες κιτς αισθητική που επικρατεί, κατορθώνει να παρασύρει τον θεατή, και κάποια αστεία όντως βρίσκουν τον στόχο τους. Γενικά, όμως, το σύνολο είναι τόσο παραδομένο σε έναν κακόγουστο χαβαλέ και τόσο τσαπατσούλικα δομημένο σεναριακά, σχεδόν σαν να αποτελείται από αυτόνομα σκετσάκια (η αστυνομική ίντριγκα πραγματικά δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο προσχηματική), που πάρα πολύ δύσκολα θα ικανοποιηθεί αυτή η μερίδα του κοινού που θα αρνηθεί να χαμηλώσει τα στάνταρ της ελέω είδους.
Κάτω από τον καταιγισμό των καλαμπουριών κρύβεται κι ένα δηκτικό σχόλιο για τα ήθη της δεκαετίας του 1970, που λόγω του απροκάλυπτου συντηρητισμού του (γεγονός που δεν εκπλήσσει αν λάβει κανείς υπόψιν τις πολιτικές πεποιθήσεις του Clavier, που εδώ έχει βάλει επίσης την υπογραφή του στην παραγωγή και το σενάριο) απλά κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το καστ δεν βελτιώνει τη γενική εικόνα, μιας κι ενώ εδώ υπάρχουν ερμηνευτές που στο παρελθόν έχουν αποδείξει πολλάκις την αξία τους (είναι αξιοσημείωτο το πώς ο Depardieu, όντας αναλαμβάνοντας να υποδυθεί μια καρικατούρα, καταφέρνει ωστόσο να «παίξει» σε μια διαφορετική κατηγορία, βάζοντας φινέτσα στην κωμικότητά του), στη συντριπτική τους πλειοψηφία χάνονται μέσα στο χαμηλό επίπεδο του χιούμορ που κυριαρχεί στο φιλμ. Εντέλει, αυτό που προκύπτει είναι μια κωμωδία χονδροειδής, σίγουρα όχι αντάξια των σημείων αναφοράς της, στα οποία συμπεριλαμβάνεται πέραν του Edwards και η ομάδα ZAZ.
Βαθμολογία: