Ο Γκας δεν είναι πλέον κοντά μας, και η ελληνο-αμερικανή φαμίλια των Πορτοκάλος έχει χάσει το κέφι της. Τι καλύτερο λοιπόν από τη μεγάλη σύναξη του σογιού που θα γίνει στην Κέρκυρα, για να ξεσηκώσει τη Φωτούλα, τον Ίαν, τον Νικ και τους υπόλοιπους σε ένα ταξίδι που θα τους φέρει στα πάτρια εδάφη. Τίποτα όμως ποτέ δεν πήγαινε σύμφωνα με το πρόγραμμα στους Πορτοκάλος, και τίποτα δεν θα πάει και τώρα…

Σκηνοθεσία:

Nia Vardalos

Κύριοι Ρόλοι:

Nia Vardalos … Fotoula ‘Toula’ Portokalos

John Corbett … Ian Miller

Louis Mandylor … Nikos ‘Nick’ Portokalos

Andrea Martin … θεία Voula

Elena Kampouris … Paris Miller

Lainie Kazan … Maria Portokalos

Gia Carides … ξαδέλφη Nikki

Joey Fatone … ξάδελφος Angelo

Maria Vacratsis … θεία Freida

Elias Kacavas … Aristotle

Σταυρούλα Λογοθέτη … Athena Portokalos

Gerry Mendicino … θείος Taki

Αλέξης Γεωργούλης … Πέτρος

Μελίνα Κοτσέλου … Victory

Γιάννης Βασιλώττος … Χρήστος

Ανθή Ανδρεοπούλου … Αλεξάνδρα

Έκτωρ Καλούδης … Γιώργος

Jayne Eastwood … Κα White

Δάφνη Αλεξάντερ … αεροσυνοδός

Ζερόμ Καλούτα … αεροσυνοδός

Ράσμη Τσόπελα … μαγαζάτορας

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Nia Vardalos

Παραγωγή: Gary Goetzman, Tom Hanks, Rita Wilson

Μουσική: Stephanie Economou

Φωτογραφία: Barry Peterson

Μοντάζ: Annette Davey, Craig Herring

Σκηνικά: Grant Armstrong

Κοστούμια: Timothy A. Wonsik

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: My Big Fat Greek Wedding 3
  • Ελληνικός Τίτλος: Γάμος αλά Ελληνικά 3

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

Παραλειπόμενα

  • Η Nia Vardalos είχε να γράψει σενάριο για ταινία από την εποχή του δεύτερου Γάμου αλά Ελληνικά, και να σκηνοθετήσει από το 2009. Αυτή είναι η πρώτη της σειράς που αναλαμβάνει υπό το διπλό αυτό πόστο, πέρα φυσικά από το ερμηνευτικό, όπως και πρώτη με συμμετοχή της στην παραγωγή.
  • Γυρίσματα στη χώρα μας έγιναν σε Ραφήνα, Πλάκα και Ανάβυσσο, αλλά τα κυριότερα έγιναν στην Κέρκυρα.
  • Το φιλμ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Michael Constantine, που ηγήθηκε της οικογένειας Πορτοκάλος στις δύο πρώτες ταινίες. Ο Κώστας Ευστρατίου -κατά το ελληνικό- έφυγε από τη ζωή στις 31 Αυγούστου του 2021.
  • Η ταινία είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2021, αλλά ως ανεξάρτητη παραγωγή δεν μπόρεσε να πάρει άδεια για γυρίσματα εντός της πανδημίας. Έτσι χρειάστηκε να έρθει το Καλοκαίρι του 2022 για να βάλει μπρος η παραγωγή.
  • Ο Αλέξης Γεωργούλης συναντιέται ξανά με τη Nia Vardalos από το 2009 και το Έρωτας αλά Ελληνικά. Ο Γεωργούλης όμως απουσίαζε από την προώθηση της ταινίας, ακόμα και το trailer, υπό το βάρος της κατηγορίας εναντίον του που οδήγησε -σε πρώτο στάδιο- στην αποπομπή του από ευρωβουλευτή.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Rita Wilson και Χρήστος Μάστορας ερμηνεύουν το ντουέτο Oli Mazi (We Are All Together).

Κριτικός: Πάρις Μνηματίδης

Έκδοση Κειμένου: 13/9/2023

Το υποτιθέμενο «ατού» του δεύτερου σίκουελ για τις περιπέτειες των Portokalos, η επιστροφή στις ρίζες δηλαδή μέσω ταξιδιού στην Ελλάδα για πρώτη φορά στο εν λόγω franchise, γίνεται στην πορεία και το μεγαλύτερο «αγκάθι» του φιλμ για αρκετούς λόγους. Αλλά δεν βρίσκονται μονάχα εκεί τα προβλήματα…

Για να αναγνωρίζονται όλα, τα μηνύματα περί αποδοχής του διαφορετικού ίσως ηχούν εδώ περισσότερο δυνατά από οποιαδήποτε άλλη ταινία της (μέχρι στιγμής;) τριλογίας και διαθέτουν μια σωστή βάση. Βέβαια είναι ένα θέμα το κατά πόσο αυτά εντάσσονται σε ένα αρκούντως ρεαλιστικό πλαίσιο, ειδικά σε σχέση με μια υποπλοκή που αντιμετωπίζεται με αφέλεια απαγορευτική για τον κυνισμό του σύγχρονου κοινού (όσοι από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο μιλήσουν για «αναρχοάπλυτη Vardalos» αν κάτσουν μέχρι τους τίτλους τέλους έχει δωράκι-έκπληξη στα special thanks). Κι εκεί εντοπίζεται το γιατί η μεταφορά της δράσης από τις ΗΠΑ μάλλον ήταν λάθος: η οπτική της Vardalos γύρω από την ελληνική κοινωνία και ιδιοσυγκρασία του σήμερα δεν θα γινόταν αποδεκτή ούτε από τον πιο αγαθιάρη τουρίστα της δεκαετίας του 1950, με απλοποιήσεις και στερεότυπα να επικρατούν σε βαθμό προσβλητικό, ίσως και γιατί στο τέλος της ημέρας πρέπει να επικρατήσει η «ανώδυνη» διασκέδαση πάνω από οποιοδήποτε άλλο συστατικό στοιχείο. Θέλει ομολογουμένως ειδικές αντοχές για να «καταπιεί» κανείς την υπερβολική δόση φολκλόρ που σερβίρεται. Και το ίδιο το «πλασάρισμα» των τοποθεσιών δεν έχει την απαιτούμενη λάμψη για να χορτάσει, να εμπνευστεί, να ταξιδέψει το μάτι…

Από άποψη πλοκής, μάλλον είναι η πιο κακογραμμένη ταινία της σειράς, με ελάχιστα πράγματα να συμβαίνουν που να δικαιολογούν το ότι προέκυψε ολόκληρο κινηματογραφικό προϊόν για τα νέα καμώματα των Portokalos αντί για κάτι σαν τηλεοπτικό special που θα ήταν πιο ταιριαστό λόγω χαλαρότητας. Σε κάποια σημεία είναι σαν να μην τηρούνται καν τα προσχήματα, να κρυφτεί λίγο το ότι «πρωτίστως περνάμε καλά και δευτερευόντως θα κάνουμε και γυρίσματα»! Ανά φάσεις μεταδίδεται μέρος αυτού του κεφιού και στον θεατή χάρη στις προσπάθειες κάποιων ερμηνευτών (οι Louis Mandylor και Andrea Martin έχουν καλές στιγμές), αλλά αυτό δεν αποδεικνύεται αρκετό σε 92 λεπτά διάρκειας.

Ενδεικτικό του ότι το όλο εγχείρημα είναι στημένο υπερβολικά «ελαφρά τη καρδία» αποτελεί το γεγονός ότι πινελιές που θα μπορούσαν να δώσουν μια δραματική βαρύτητα στο σύνολο (για παράδειγμα η υγεία της Maria Portokalos) δεν αναπτύσσονται καθόλου, καταλήγοντας να μην έχουν σχεδόν καθόλου αντίκτυπο. Και για ένα φιλμ που διατυμπανίζει αρκετές φορές την αξία της οικογένειας, το να κάνει πως ξεχνάει (για εμπορικούς σκοπούς προφανώς) το ότι όλη αυτή η εμπειρία περιλαμβάνει και στις καλύτερες των περιπτώσεων και το δάκρυ εκτός από το γέλιο είναι ένα σημαντικό φάουλ.

Η δύναμη της οικειότητας στο επίπεδο των αναφορών του χιούμορ είναι ένας σημαντικός λόγος που το brand-name του «Γάμος αλά Ελληνικά» έχει εγχώρια δημοφιλία (που και αυτή βέβαια έχει σημειώσει κάμψη στο πέρασμα του χρόνου, κυρίως γιατί η οικονομική κρίση άλλαξε πολλά δεδομένα), διακρίνεται όμως μια εμφανή πτώση σε κινηματογραφική ποιότητα από το 2002 στο 2016 και τώρα στο 2023. Και όπως συνέβη και στην προηγούμενη συνέχεια, κι εδώ δεν κρύβεται, και μάλιστα ακόμη περισσότερο, ότι έχει μπει σε λειτουργία ο αυτόματος πιλότος.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

11 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *