Ο Μεγαλοφυής είναι ένας πανέξυπνος και διαβολικός υπερ-κακός, και παράλληλα από τους πλέον αποτυχημένους. Στην πάροδο των χρόνων, έχει προσπαθήσει να κατακτήσει την πόλη με κάθε τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς, αλλά κάθε προσπάθειά του συνιστά άλλη μια κολοσσιαία αποτυχία. Όταν κατορθώνει και σκοτώνει τον μπερτοφορεμένο υπερήρωα Μέτρο Μαν -έστω και κατά λάθος- συνειδητοποιεί πως τώρα πια δεν έχει κανέναν σκοπό στη ζωή του αφού δεν έχει κανέναν αντίπαλο, κι αποφασίζει πως ο μόνος τρόπος να ξεφύγει από αυτό το τέλμα είναι να δημιουργήσει έναν νέο ήρωα για αντίπαλό του. Έτσι γεννιέται ο Τάιταν, που είναι μεγαλύτερος, καλύτερος και πιο δυνατός απ’ ό,τι ποτέ του υπήρξε ο Μέτρo Mαν, αλλά κι αυτός πολύ σύντομα αρχίζει να πιστεύει πως είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να είσαι κακός παρά καλός. Τώρα, ο Μεγαλοφυής πρέπει να νικήσει την ίδια του -τώρα πια- διαβολική δημιουργία. Μπορεί ο εξυπνότερος άνθρωπος του κόσμου να πάρει για μία φορά την έξυπνη απόφαση;

Σκηνοθεσία:

Tom McGrath

Κύριοι Ρόλοι:

Will Ferrell … Megamind (φωνή)

Brad Pitt … Metro Man (φωνή)

Tina Fey … Roxanne Ritchie (φωνή)

Jonah Hill … Hal Stewart/Tighten (φωνή)

David Cross … Minion (φωνή)

Ben Stiller … Bernard (φωνή)

J.K. Simmons … ο δεσμοφύλακας (φωνή)

Tom McGrath … λόρδος Scott (φωνή)

Justin Theroux … ο πατέρας του Megamind (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Alan Schoolcraft, Brent Simons

Παραγωγή: Lara Breay, Denise Nolan Cascino

Μουσική: Lorne Balfe, Hans Zimmer

Μοντάζ: Mike Andrews

Σκηνικά: David James

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Megamind
  • Ελληνικός Τίτλος: Μεγαλοφυής

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
  • Ben Stiller και Robert Downey Jr. είχαν προσεγγισθεί για τη φωνή του Μεγαλοφυή.
  • Η εμφάνιση του Μεγαλοφυή πάτησε πάνω στον Alice Cooper, ενώ αυτή του Μέτρο Μαν στον Elvis Presley.
  • Για να βοηθήσει στην προώθηση, ο Will Ferrell κάλεσε 1.580 φίλους και φίλους φίλων σε πάρτι μεταμφιεσμένων με θέμα υπερήρωες. Αυτό καταγράφθηκε στο Guinness ως η μεγαλύτερη σύναξη υπερηρώων!
  • Ακολούθησε το 2011 ένα μικρού μήκους καρτούν με τίτλο Megamind: The Button of Doom, όπου συμπεριλήφθηκε στο DVD και το Blu-ray της εν λόγω ταινίας.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Χριστόδουλος Στυλιανού (Μεγαλοφυής), Λεωνίδας Κακούρης (Μέτρο Μαν), Μάντυ Λάμπου (Ροξάν Ρίτσι), Αντίνοος Αλμπάνης (Τάιταν), Νέστωρ Κοψιδάς (Μινιόν), Σπύρος Ζουπάνος (Μπέρναρντ), Μανώλης Γιούργος (δεσμοφύλακας), Χρυσούλα Αλεξίου, Εβελίνα Αραπίδη, Πέτρος Δαμουλής, Μαρία Ζερβού, Βασίλης Μήλιος, Γιώργος Παπαδόπουλος, Φίλιππος Παπαργυρόπουλος, Λυδία Ποριώτου, Θοδωρής Προκοπίου, Αλεξάνδρα Τόμπρου. Σκηνοθετική επιμέλεια/στοίχοι: Πέτρος Δαμουλής. Μετάφραση: Μάντυ Λάμπου.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 13/12/2010

Η ταινία πάσχει κάπου που στην ουσία δεν μπορεί άμεσα να της ρίξεις φταίξιμο. Μετά το Οι Απίθανοι, κινούμενο σχέδιο και σούπερ-ήρωες έχουν πάρει μια χιουμοριστική πορεία που δεν παραλλάσσεται σε πολλά σημεία. Έτσι κι εδώ, δεν γίνονται ιδιαίτερα βήματα προς την πρωτοτυπία, και η γενική πλοκή φαίνεται να βγήκε από τον «αυτόματο σεναριογράφο». Έλα, όμως, που έχει πλάκα. Και μάλιστα άφθονη, συνεχή και πιστή στο να ικανοποιήσει κάθε είδους ηλικία. Ο Μεγαλοφυής δεν θα αφήσει ιστορία στο κινούμενο σχέδιο, επειδή δεν προσπαθεί ιδιαίτερα, είναι κάτι που θα το έλεγες και «χύμα», που του προσδίδει την ιδιαίτερη χάρη του.

Πράγματι, τα καλύτερα αστεία της ταινίας έχουν τον χαρακτήρα της στιγμιαίας έμπνευσης. Είναι πολλά, αλλά πλεγμένα γύρω από έναν κεντρικό κορμό που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αγωνία ή ανάπτυξη. Από την άλλη, όσο κι αν έχουμε δει πολλάκις τη σάτιρα επί των εννοιών καλό-κακό, δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε πως είναι απολαυστική αυτή η αναδιάρθρωση των χολιγουντιανών κανόνων που κάποτε ήταν κατεστημένοι. Είναι, ίσως, επιταγή μιας νεότερης γενιάς που δεν άντεχε τα πολλά κλισέ κι ανάγκασε το κραταιό Χόλιγουντ να ακολουθήσει, με το κινούμενο σχέδιο να πρωτοστατεί σε αυτή την αλλαγή. Σίγουρα δεν θα γίνετε πιο ευφυείς βλέποντας την ταινία, αλλά θα διασκεδάσετε με την ψυχή σας.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

32 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *