Ο Αγίβια πρόσφατα άφησε το σπίτι του στην Μπουρκίνα Φάσο για να αναζητήσει τρόπους να θρέψει την αδελφή και την κόρη του. Εκμεταλλεύεται τη θέση του σε μια παράνομη οργάνωση διακίνησης ανθρώπων, για να φύγει αυτός κι ο φίλος του από την Αφρική. Βρισκόμενος στην Ιταλία, θα καταφέρει να προσαρμοστεί, αλλά όταν ξεκινούν εντάσεις με την τοπική κοινωνία, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Αποφασισμένος να κάνει τη ζωή του να κυλίσει και πάλι ομαλά, παίρνει μια μεγάλη απόφαση, με κάθε πιθανό κόστος.

Σκηνοθεσία:

Jonas Carpignano

Κύριοι Ρόλοι:

Koudous Seihon … Ayiva

Alassane Sy … Abas

Pio Amato … Pio

Francesco Papasergio … Mommo

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Jonas Carpignano

Παραγωγή: Jason Michael Berman, Chris Columbus, Eleanor Columbus, Jon Coplon, Christoph Daniel, Andrew Kortschak, John Lesher, Ryan Andrej Lough, Francesco Melzi d’Eril, Justin Nappi, Alain Peyrollaz, Gwyn Sannia, Marc Schmidheiny, Victor Shapiro, Ryan Zacarias

Μουσική: Dan Romer, Benh Zeitlin

Φωτογραφία: Wyatt Garfield

Μοντάζ: Sanabel Cherqaoui, Affonso Goncalves, Nico Leunen

Σκηνικά: Marco Ascanio Viarigi

Κοστούμια: Nicoletta Taranta

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Mediterranea
  • Ελληνικός Τίτλος: Mediterranea

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Σενάριο: A Chjana του Jonas Carpignano.

Κύριες Διακρίσεις

  • Χρυσή Πυραμίδα (καλύτερη ταινία) στο φεστιβάλ του Καΐρου.
  • Υποψήφιο για το βραβείο LUX του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Παραλειπόμενα

  • Προέρχεται από τη μικρού μήκους ταινία A Chjana του ίδιου σκηνοθέτη, από το 2012. Εκείνη είχε πάρει βραβείο μικρού μήκους στο φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ αυτή έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Δεκαπενθήμερο Κριτικής του φεστιβάλ των Κανών.
  • Ο Carpignano ανοίγει εδώ μια τριλογία για την Καλαβρία, που θα ολοκληρώσει το 2021.

Κριτικός: Νάνσυ Μιχαηλίδου

Έκδοση Κειμένου: 22/1/2016

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζόνας Καρπινιάνο αποτελεί φυσική συνέχεια αρκετών μικρού μήκους ταινιών που προηγήθηκαν στη φιλμογραφία του και ιδιαίτερα του βραβευμένου στη Βενετία «A Chjana», ενός φιλμ που ακολουθεί την ιστορία του Αγίβα, ενός μετανάστη από την Αφρική που ζει στην Ιταλία καi αναζητά τον καλύτερό του φίλο. Στο «Meditteranea», o Αγίβα -στον ίδιο ρόλο ο Κουντούς Σειχόν- έχει μόλις εγκαταλείψει την Μπουρκίνα Φάσο μαζί με τον καλύτερό του φίλο, Αμπάς, και φτάνει στη Νότιο Ιταλία, προσπαθώντας να βρει μια καλύτερη ζωή και έναν τρόπο για να συντηρήσει την αδελφή και την κόρη του που έμειναν πίσω. Η μετάβαση στα νέα δεδομένα γίνεται όλο και δυσκολότερη καθώς έρχεται αντιμέτωπος με την εχθρότητα της τοπικής κοινωνίας που κλιμακώνεται σταδιακά. Ο Αγίβα όμως δεν χάνει τις ελπίδες του και παραμένει αποφασισμένος ότι η ζωή του θα γίνει καλύτερη, όποιο κι αν είναι το τίμημα.

Η κάμερα του Τζόνας Καρπινιάνο ανοίγει ένα παράθυρο στον θεατή, μέσα από το οποίο παρουσιάζει την πραγματικότητα των μεταναστών, καταγράφοντας μια ρεαλιστική εικόνα της οδύσσειάς τους, από τους λόγους που τους οδήγησαν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους, μέχρι τις περιπέτειες του οδοιπορικού τους, αλλά και τι τους περιμένει αφού φτάσουν με μια φουσκωτή βάρκα στον προορισμό τους. Από την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στην γη των ευκαιριών, μέχρι την προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα, η αφήγηση του Καρπινιάνο δεν συναντά ποτέ το μελόδραμα, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη θεματολογία χτυπά ευαίσθητες χορδές της προσωπικής του ζωής. Μεγαλωμένος με την αφροαμερικανή μητέρα του στη Ρώμη, ο σκηνοθέτης ένιωσε από μικρός τη διαφορετικότητα. Επισκέφθηκε την Καλάμπρια της Νότιας Ιταλίας για να φτιάξει τη μικρού μήκους ταινία του και κατέληξε να μένει εκεί πέντε ολόκληρα χρόνια, βιώνοντας από κοντά τις εμπειρίες των μεταναστών. Εκεί γνώρισε τον πρωταγωνιστή του, τον Κουντούς Σειχόν, του οποίου η ιστορία δεν διαφέρει πολύ με αυτή του κεντρικού ήρωα και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του «Mediterranea». Η πηγαία αίσθηση ρεαλισμού προκύπτει αβίαστα, η οποία συμπληρώνεται με πλάνα από κάμερα χειρός, μη επαγγελματίες ηθοποιούς και φυσικούς ήχους. Το ίδιο αβίαστα προκύπτει και το πρίσμα του ανθρωπισμού, με το οποίο προσεγγίζει τον ήρωά του, αναδεικνύοντας το πορτραίτο ενός ανθρώπου με πείσμα για μια καλύτερη ζωή κι ολοκληρωμένη προσωπικότητα που συχνά τον οδηγεί σε αξιακή σύγκρουση με την κοινότητά του.

Ο Τζόνας Καρπινιάνο κάνει τον θεατή συνοδοιπόρο στην οδύσσεια των μεταναστών, σ`ένα φιλμ που φλερτάρει με το είδος του ντοκιμαντέρ, παρουσιάζοντας με ρεαλισμό, και χωρίς να αποπροσανατολίζει με τεχνητές εντάσεις, μία από τις χιλιάδες πιθανές ιστορίες που εκτυλίσσονται καθημερινά στη Μεσόγειο, εκεί όπου το αβέβαιο παρόν πλησιάζει ένα ακόμα πιο αβέβαιο μέλλον.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

15 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *