Ο Τζακ είναι ένας πυροσβέστης αφοσιωμένος στη δουλειά του, και πάντα δίνει τον καλύτερό του εαυτό ακόμα και στις πιο επικίνδυνες και δύσκολες περιπτώσεις. Τώρα βρίσκεται παγιδευμένος σ’ ένα φλεγόμενο κτίριο, κι ενώ περιμένει τη βοήθεια των συναδέλφων του που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να τον σώσουν, ανακαλεί στη μνήμη του όσα γεγονότα σημάδεψαν την πορεία του στο πυροσβεστικό σώμα, αλλά και την προσωπική του ζωή. Μέσα σ’ αυτή την τραγική κατάσταση, ο Τζακ συνειδητοποιεί όλα όσα έχασε: τις μικρές καθημερινές απολαύσεις που στέρησε στον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του κάθε φορά που το καθήκον τον καλούσε κινδυνεύοντας να χάσει ακόμα και τη ζωή του. Τώρα ο Τζακ έρχεται αντιμέτωπος με τις επιλογές και τις πράξεις του.

Σκηνοθεσία:

Jay Russell

Κύριοι Ρόλοι:

Joaquin Phoenix … Jack Morrison

John Travolta … Mike Kennedy

Robert Patrick … Leonard ‘Lenny’ Richter

Jacinda Barrett … Linda Morrison

Morris Chestnut … Tommy Drake

Balthazar Getty … Ray Gauquin

Billy Burke … Dennis Gauquin

Kevin Chapman … Frank Mckinny

Jay Hernandez … Keith Perez

Tim Guinee … Tony Corrigan

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Lewis Colick

Παραγωγή: Casey Silver

Μουσική: William Ross

Φωτογραφία: James L. Carter

Μοντάζ: Bud S. Smith, M. Scott Smith

Σκηνικά: Tony Burrough

Κοστούμια: Renee Ehrlich Kalfus

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Ladder 49
  • Ελληνικός Τίτλος: Πυροσβεστικός Σταθμός 49

Παραλειπόμενα

  • Το κατά χρόνια πριν γραμμένο αυθεντικό σενάριο ήθελε τη δράση στη Νέα Υόρκη. Μετά όμως τα γεγονότα της 9/11, αποφασίστηκε αυτό να αλλάξει.
  • Ο τότε δήμαρχος της Βαλτιμόρης, Martin O’Malley, εμφανίζεται ως ο εαυτός του.
  • Ο Stephen Lang ήταν ο βασικός υποψήφιος για τον ρόλο του Μάικ Κένεντι. Όταν όμως ο Travolta εξέφρασε το ενδιαφέρον του, η παραγωγή δεν έκανε δεύτερες σκέψεις.
  • Ο Joaquin Phoenix είχε μεγάλο πρόβλημα με τα ύψη. Αφού όμως πέρασε πρώτα ειδική εκπαίδευση για την ταινία, βρέθηκε να κρέμεται με ένα σκοινί από 20όροφο κτήριο.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Ο Robbie Robertson συνείσφερε με το τραγούδι Shine Your Light.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 9/9/2012

Οι πυροσβέστες δεν βρίσκουν εύκολα τον δρόμο στις κινηματογραφικές οθόνες, ίσως επειδή ο «κακός» δεν μπορεί να ενσαρκωθεί από ηθοποιό. Αυτό βέβαια δεν θα μπορούσε να ισχύσει στη μετά 9/11 εποχή, οπότε και οι αμερικανοί πυροσβέστες ηρωποιήθηκαν τόσο (και καλώς αυτό συνέβη), που ήταν αδύνατο να μην ξανάβλεπαν φώτα μυθοπλαστικής δημοσιότητας. Αυτό τον ανθρώπινο χαρακτήρα προσπαθεί να διατηρήσει ο Τζέι Ράσελ εδώ, σε σημείο όμως η δράση να υπονομεύεται από τη δραματουργία. Κι αν είχαμε μια στιβαρή δραματικά ταινία, θα χαιρόμασταν για κάτι τέτοιο. Χαρακτήρες ευτυχώς υπάρχουν, και κυρίως οι Γιοακίν Φίνιξ, Τζον Τραβόλτα και Τζασίντα Μπάρετ έχουν πεδίο κινήσεων ως προς αυτό. Αλλά ενώ δεν υπάρχουν σοβαρά λάθη επί αυτού που βλέπουμε, λείπει η αληθινή κορύφωση, αυτό το κάτι που θα έδινε στο φιλμ την οντότητα να μείνει στη μνήμη. Ίσως, πάλι, για τους ίδιους λόγους λειτουργεί καλύτερα στη μικρή οθόνη.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *